Pietari on verraton lähimatkakohde: Upeita palatseja, taidetta ja historiaa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Venäjän keisariperheet viettivät kesiä Pietarhovissa 1917 vallankumoukseen saakka.
Venäjän keisariperheet viettivät kesiä Pietarhovissa 1917 vallankumoukseen saakka. © Kirsti Sergejeff
Uuden sähköisen viisumin ansiosta Pietari ja sen upeat palatsit sekä taideaarteet ovat helposti saavutettavissa. Kolmessa päivässä ehtii kokea paljon, vaikkaa näkeekin vain murto-osan tarjonnasta.

Pietari sopii matkakohteeksi myös pidennetyksi viikonlopuksi. Muutamaksi päiväksi pyrähtävän täytyy tosin valita kohteensa, ja jättää jotain seuraavaksi kerraksi, sillä nähtävää on niin paljon.

 Valtava Eremitaaši ja näppärä metro

Pietarin valtavista taidekokoelmista saa jonkinlaisen mittasuhteen Eremitaašissa. Eräs opas laski, että jos katselee jokaista esillä olevaa esinettä kolmekymmentä sekuntia, aikaa täytyy varata kolmetoista vuotta pelkästään Eremitaašiin.

Kaupunkia katsellessa on paras ottaa jalat alleen, sillä monet tärkeät nähtävyydet sijaitsevat lähellä toisiaan. Metro on kätevä pidemmille etäisyyksille. Metroasemien bongaajille punainen linja tarjoaa kauneimmat kohteet.

Muu liikenne takkuaa, koska vastoin ilmastonmuutoksen luomaa nykykäsitystä kaupungissa on vallalla ajatus, että vain luuserit käyttävät julkista liikennettä.

”Pitää omistaa auto, jos haluaa olla jotain, ja mitä suurempi sen parempi”, kertoo oppaamme Ekaterina Povalkina.

Arkipäivien kiertoajeluilla hän tuskaili työmatkaliikennettä ja perjantai-iltapäivänä venäläisten rakastamille vapaa-ajan asunnoille, datšoille, suuntaavien määrää.

Viikonlopuksi hän arveli ruuhkien hellittävän. Ei hellittänyt, sillä kaupungissa järjestetty motoristitapahtuma tukki kadut.

Pietari Suuri halusi tehdä Pietarista eurooppalaisen kaupungin. Mallia otettiin niin Venetsiasta, Amsterdamista kuin Ranskan puistoistakin.

Pietari Suuri halusi tehdä Pietarista eurooppalaisen kaupungin. Mallia otettiin niin Venetsiasta, Amsterdamista kuin Ranskan puistoistakin. Pia Arnould / OM-arkisto

Miljoonia turisteja vuodessa

Matkaa suunnitellessa kannattaa vilkaista kaupungin tapahtumakalenteria, joko siinä mielessä, että löytyisikö sieltä mieluinen ohjelma tai voisiko valita muun kuin tapahtumatäytteisen ajankohdan, jolloin majoittuu edullisemmin.

Pietarissa on virallisesti 5,2 miljoonaa asukasta ja työmatkalaiset päälle. Majoittuvia matkailijoita käy yli kahdeksan miljoonaa vuosittain. Turistivirtoja välttelevä matkustaa sesongin ulkopuolella, ei kesäkuukausina.

Sähköinen viisumi on ilmainen – Allegro-junalla matkustavilta vaaditaan perinteinen viisumi

Pietariin pääsee nyt aiempaa helpommin, sillä lokakuussa tuli voimaan ilmainen sähköinen viisumi, jolla voi matkustaa Pietarin lisäksi Leningradin alueelle. Käsittelyaika on neljä päivää.

Ikävä kyllä Allegro-junalla matkustavat tarvitsevat vielä toistaiseksi perinteisen viisumin.

Syyksi kerrotaan teknisten laitteiden puute. Allegrossa rajamuodollisuudet tehdään junan liikkuessa, ja näin ollen Helsingistä Pietariin matka kestää kolme ja puoli tuntia. Linja-autoilla matka-aika on pidempi, koska rajalla pysähdytään.

Katariinan palatsia ympäröivät ranskalaistyyliset puistopuutarhat. Palatsin kuuluisin tila on Meripihkahuone.

Katariinan palatsia ympäröivät ranskalaistyyliset puistopuutarhat. Palatsin kuuluisin tila on Meripihkahuone. 123RF

Kävellen keskustassa

Kaupunkikierros on hyvä aloittaa juhlaparaateista tunnetulta Palatsiaukiolta. Kaupungin perustaja, tsaari Pietari Suuri halusi palatsien kauneimmat osat rakennettavan joelle päin. Nevan rantamaisemaa hallitsee viisi toisissaan kiinni olevaa Eremitaašin rakennusta: Talvipalatsi, Pieni Eremitaaši, Vanha ja Uusi Eremitaaši sekä Eremitaašin teatteri.

Moika-kanavan voi ylittää Laulajien siltaa pitkin ja jatkaa kohti Taiteiden aukiota. Kristuksen ylösnousemuksen katedraali eli Kirkko veren päällä on rakennettu paikalle, jossa Aleksanteri II murhattiin. Kirkko aiottiin purkaa, mutta toinen maailmasota esti sen. Nykyään kirkko on museoitu ja yksi Pietarin suosituimmista vierailukohteista.

Pietarin pääkadulla Nevski Prospektilla on mittaa lähes viisi kilometriä. Sen varrelta löytyy niin myymälöitä kuin ravintolatarjontaa.

Päärautatieasemaa ei Pietarissa ole, vaan asemia on useita. Asemat on nimetty suunnan mukaan. Esimerkiksi Suomen junaliikenne hoidetaan Finljandski-asemalta.

Sosialistista realismia edustava teos nykytaiteen museo Erartassa.

Sosialistista realismia edustava teos nykytaiteen museo Erartassa. Kirsti Sergejeff

Keisariperheen edustus- ja asuinrakennus Eremitaaši on nykyään yksi maailman suurimmista taidemuseoista. Sen kokoelmissa on yli kolme miljoonaa taideteosta, joista vain pieni osa on esillä.

Keisariperheen edustus- ja asuinrakennus Eremitaaši on nykyään yksi maailman suurimmista taidemuseoista. Sen kokoelmissa on yli kolme miljoonaa taideteosta, joista vain pieni osa on esillä. Kirsti Sergejeff

Aamuyön näytelmä

Valaistuna ja kullanhohtavana Pietari kiiltelee erityisen kauniisti pimeällä. Kerrotaan, että Iisakin kirkon kupoliin on käytetty satakunta kiloa kultaa.

Yöelämän makuun pääsee Rubinšteina-kadun baareissa ja ravintoloissa. Huhti-marraskuussa yökyöpelit suuntaavat seuraamaan Nevan siltojen nostoa. Kaupungissa on 342 siltaa, joista osa avautuu aamuyöllä tavaraliikenteen takia. Sillat nostetaan eri aikoihin, esimerkiksi Palatsisilta kello 1.30. Fiksu pitää huolen, että on noston aikoihin haluamallaan puolella. Muutoin joutuu odottelemaan sillan laskemista tai ajelemaan taksilla pitkiä kiertoteitä.

Aamuyöllä vuoron perään avautuvat sillat tarjoavat uljaan näytelmän Pietarin kävijälle.

Aamuyöllä vuoron perään avautuvat sillat tarjoavat uljaan näytelmän Pietarin kävijälle. 123RF

Uutta ja vanhaa

Kun jalkatuntuma kaupunkiin on otettu, on aika syventyä valittuihin kohteisiin. Nykytaide ei tule ensimmäisenä mieleen, kun Pietarista puhutaan, mutta sitä on tarjolla.

Yksi kiinnostava taidemuseo Erarta löytyy Vasilinsaarelta. Esillä on Venäjän suurin yksityinen modernin taiteen kokoelma.

Uusi Hollanti on saarella sijaitseva asuinalue, jossa voi aistia modernia meininkiä. Entiseen vankilaan on rakennettu kauppakeskus ja ravintolamaailma. Ravintolat ja niiden terassit kehystävät viihdelavaa, kakkoskerroksessa sijaitsevat design-myymälät ja ylimmissä erilaiset hallinnolliset ja palvelukonseptit. Alueelle mennään turvalaitteiden läpi.

1700-luvulla Hollanniksi kutsuttiin hollantilaistyylistä puutavaravarastoa. Paikallisen miljardöörin rahoilla on nyt rakennettu trendikäs ostos-, illanvietto- ja asuinalue Uusi Hollanti.

1700-luvulla Hollanniksi kutsuttiin hollantilaistyylistä puutavaravarastoa. Paikallisen miljardöörin rahoilla on nyt rakennettu trendikäs ostos-, illanvietto- ja asuinalue Uusi Hollanti. Kirsti Sergejeff

Fabergén jalokivimuseon arvokkaimpiin esineisiin kuuluvat keisarilliset pääsiäismunat.

Fabergén jalokivimuseon arvokkaimpiin esineisiin kuuluvat keisarilliset pääsiäismunat. Kirsti Sergejeff

Nevan rannan palatsien lisäksi kiinnostaviin kohteisiin kuuluu vuonna 2014 avattu Fabergén jalokivimuseo, jossa on esillä nelisentuhatta Venäjän keisariperheen esinettä.

Kolmantena päivänä voi käydä Puškinin esikaupunkialueella sijaitsevassa Katariinan Palatsissa ja sen kuuluisassa meripihkahuoneessa tai suunnata 30 kilometrin päässä olevaan Pietarhoviin. Pietari Suuren Versailles´in vierailusta vaikutteensa saanut palatsi- ja puistoalue on kuuluisa porrastetuista suihkulähteistä.

Lue myös: Pietarin salaperäiset palatsit vievät matkailijan kiehtovalle aikamatkalle – Vierailu mystisten salaovien ja kätkettyjen kellareiden hämyisillä käytävillä odottavat seikkailijaa

X