Välimeren-risteily tarjoaa kaiken, mitä toivoa saattaa – viikko kului siivillä

Jaa artikkeli
Costa Fascinosa
Costa Fascinosa pääsee rantautumaan Vallettan keskustaan Maltalla. © Elisa Varila
Jos risteily Itämeren aalloilla tuntuu liian arkiselta, valitse Välimeri.

Loistoristeilijä Costa Fascinosa lähtee Costa-varustamon kotisatamasta Savonasta Italiasta ja saapuu jo seuraavana aamuna Civitavecchiaan, Rooman lähistölle.

Välimeren-risteily kestää kaikkiaan viikon, ja sen aikana vieraillaan viidessä satamakaupungissa. Civitavecchiasta risteileilijä suuntaa Sisilian Palermoon ja sieltä edelleen Maltalle.

Maltan jälkeen vietetään yksi meripäivä, sitten ovat vuorossa Palma de Mallorca ja Barcelona.

Suurin osa matkustajista lähtee yleensä käymään maissa, mutta aika ei tule pitkäksi, vaikka jäisikin laivaan viettämään päiväänsä.

Rahaa ei käytetä

Risteilyalukseen mahtuu kaikkiaan 3 800 matkustajaa ja 1 100 hengen henkilökunta. Silti laivaan pääsy sujui ripeästi ja mutkattomasti.

Hytit ovat isoja, hyvin varustettuja ja mukavia. Useimmissa on myös oma parveke. Sängyllä odotti jo valmiina päivän ohjelma sekä henkilökohtainen Costa-kortti. Se toimii hyttiavaimena, kulkukorttina ja maksuvälineenä. Laivalla ei käytetä rahaa.

Laivassa on viisi ravintolaa ja 13 baaria. Söimme á la carte -ravintolassa, missä meillä oli omat pöydät ja oma tarjoilija koko risteilyn ajan. Ruokalistan valikoima vaihtui joka ilta, ja valinnanvaraa oli runsaasti.

Illallisen jälkeen alkoi yöelämä, jonka aloitimme usein 4D-elokuva-teatterissa tai liveteatterissa, missä oli joka ilta kansainvälinen, tasokas show. Näyttäviä lavasteita, upeita asuja, paljon musiikkia, laulua ja tanssia.

Shown jälkeen iltaa voi jatkaa baarissa, discossa, pelisalissa tai vaikkapa kasinolla.

Mikäli iltaelämä ei kiinnosta, laivalla on myös roomalaiskatolinen kappeli hiljentymistä haluaville.

Hullut päivät

Pitkän päivän päätteeksi paluu omaan hyttiin tuntui ihanalta. Ylellisyyden tuntua lisäsi se, että hytissä kaikki oli laitettu valmiiksi.

Sängyltä löytyi jo seuraavan päivän Diario di Bordo -lehti, josta selvisi muun muassa sää ja se, mihin aikaan saavumme perille. Sinne oli merkitty myös retket kohteessa, päivän ohjelma laivassa, lähtöaika ja pukeutumiskoodi illalliselle.

Koodi vaihteli hauskasti illallisen teeman mukaan – välillä yleisön toivottiin pukeutuvan esimerkiksi valkoisiin tai Italian lipun väreihin.

Aamiaispaikaksi voi valita buffet-pöydän tai á la carte -ravintolan, ja kummassakin tapauksessa se on runsas. Italialaiset rakastavat tuoretta pullaa ja leipää, joten molempia riittää. Paljon on tarjolla myös hedelmiä ja leikkeleitä.

Jos ei halua lähteä satamiin shoppailemaan, laivassa on Hullut päivät joka päivä. Happy hour tarjoaa milloin kelloja, parfyymejä, laukkuja, huiveja tai koruja.

Lekottelua tai kuntoilua

Koska varustamo on italialainen, valtaosa matkustajistakin on italialaisia. Keski-ikä on suhteellisen korkea, mutta toki mukana oli paljon italialaisia lapsiperheitä. Lapsille onkin paljon tarjontaa: vesiliukumäki, omia allasosastoja, merirosvolaiva ja leikkikoulu.

Myös aikuiset voivat hemmotella itseään. Aurinkokannet, uima-altaat, porealtaat, juoksurata, spa-osasto, kauneussalonki sekä kuntosali pitävät huolen, ettei aika käy pitkäksi missään vaiheessa päivää. Lisäksi allasalueilla järjestetään päivisin erilaisia aktiviteetteja, joihin kaikki voivat ottaa osaa.

Luontokin saattaa järjestää oman näytelmänsä. Matkalla Maltalta Mallorcalle merelle ajautui valtava ukkoskuuro. Salamat iskivät niin kirkkaina ja tiuhaan, että niiden loisteessa olisi voinut vaikka lukea.

Palermo ja Maltan Valletta olivat ainoat paikat, joissa laiva pääsi kaupunkinen keskustaan. Muihin oli satamista bussikuljetus.

Suuresta matkustajamäärästä huolimatta yhteydet pelasivat hyvin. Laivasta ulos ja sisään kuljettaessa on aina esitettävä Costa-kortti ja takaisin tullessa on myös turvatarkastus. Turvatoimet ovat tiukat.

Viikon risteily kului kuin siivillä. Fascinosa tarkoittaa suomeksi lumoavaa ja valtava laiva todella tarjoaa kaiken, mitä toivoa saattaa. Tunnelma on ainutlaatuinen ja lumoava.

X