Miksi miehellä ei seiso? Kun aikuisen miehen seksi ei suju ja erektiohäiriöt vievät nautinnon, lue erikoislääkärin neuvot

Kun ennen terhakka penis vain nukkuu, miehen mielenrauha ja parisuhde voivat olla koetuksella. Penis saa lisää virtaa lääkkeillä ja uudella ultraäänihoidolla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Miesten testosteronitasot kääntyvät laskuun 40 vuoden iässä.

Kun ennen terhakka penis vain nukkuu, miehen mielenrauha ja parisuhde voivat olla koetuksella. Penis saa lisää virtaa lääkkeillä ja uudella ultraäänihoidolla.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Erektiohäiriö, kun miehellä ei seiso eikä seksi suju, heijastuu ennen kaikkea parisuhteeseen. Mitä on tehtävissä? Kysyimme 10 kysymystä aikuisen miehen erektiohäiriöistä, haluttomuudesta ja testosteronihoidoista – näin vastaa ja neuvoo urologian ja kirurgian erikoislääkäri Timo Hakala.

1. Loppuuko seksi, kun miehelle tulee ikää?

Seksistä ja seksuaalisuudesta saatu nautinto kuuluu kaikenikäisille. Jos mies haluaisi haluta, mutta mitään ei tapahdu, kannattaa miettiä omaa arkea. Seksuaalinen halu syntyy korvien välissä. Seksi ei jaksa kiinnostaa, jos väsyttää, töissä on kiirettä ja kotona ja parisuhteessa on huolia.

Miehillä sukupuolihormoni testosteronin tuotanto alkaa pikkuhiljaa laskea 40 vuoden iästä alkaen. Kaikille miehille testosteronin lasku ei aiheuta haittaavia oireita. Joillekin siitä aiheutuu esimerkiksi vetämättömyyttä, väsymystä, unihäiriöitä ja ärtyisyyttä. Seksuaalisen halun väheneminen on matalan testosteronitason tyyppioire.

Jos arki rullaa, mutta ikääntyvä mies ei innostu seksistä, kannattaa lähteä hakemaan apua urologilta. Testosteronitaso selviää verikokeesta. Se otetaan aamulla, koska testosteronin pitoisuus on korkeimmillaan auringon noustua ja laskee iltaa kohden.

Lue myös: Onnistuneen seksin edellytys on rehellisyys – Ali, 58: ”Hyvässä seksissä fyysisyys unohtuu”

2. Tuoko testosteroni­hoito sänkyyn nuoruuden innon?

Testosteronihoitoa käytetään vain, jos testosteroniarvo on verikokeessa matala. Oireita tulee yleensä, kun testosteroni­arvo laskee alle kymmeneen.

Testosteronihoidossa käytetään päivittäin iholle siveltävää geeliä ja valmisteesta riippuen muutaman viikon–muutaman kuukauden välein otettavaa pistoshoitoa.

Hoidon teho näkyy noin kuukaudessa. Tarvittaessa voidaan tarkistaa verikokeesta, että lääkeannos on oikea. Jos annos on oikea, mutta hoito ei auta, sitä on turha jatkaa. Tällöin syy haluttomuuteen on muualla, ja apua kannattaa hakea esimerkiksi seksuaaliterapiasta.

Lue myös: Olo on vetämätön eikä seksi maistu – hylkäävätkö testosteronit jo viisikymppisen? Kysyimme erikoislääkäriltä, miten miesten vaihdevuodet oireilevat

3. Miksi seksi on nykyään nopeasti ohi?

Jos seksillä tarkoitetaan perinteistä yhdyntää, niin siihen tarvitaan riittävän vahvaa erektiota. Sen saavuttaminen ja kesto heikentyvät iän myötä. Mitä vanhemmaksi mies tulee, sitä todennäköisemmin näin tapahtuu.

Todennäköisin syy erektiohäiriöön on penisvaltimoihin kertyneessä kolesterolissa. Erektio syntyy, kun seksuaalinen kiihottuminen laajentaa valtimosuonia ja penikseen virtaa nopeasti verta. Laajentuneet valtimot puristavat peniksestä verta pois vievät laskimot kiinni, jolloin penis täyttyy verellä ja jäykistyy. Valtimoihin kertynyt kolesteroli jäykistää valtimoiden seinämiä, jolloin ne eivät pysty painamaan ulommaisia laskimoita kiinni. Kun veri pääsee tihkumaan laskimoista pois, erektio hiipuu.

Erektiohäiriö voi olla ensimmäinen merkki alkavasta sepelvaltimotaudista. Jos erektiohäiriöt toistuvat, kannattaa lähteä lääkäriin. Hoitamalla mahdollinen sepelvaltimotauti voidaan ehkäistä sydäninfarkti.

Verenkierron lisäksi myös hermoston toiminta on keskeistä erektion synnylle. Diabetes, MS- ja Parkinsonin tauti heikentävät monesti erektiota.

Lue myös: Mies, vältä nopea laukeaminen yhdynnässä – Näin sinusta voi tulla kestävämpi kumppani eikä seksi ole enää ohi hetkessä

4. Miten lääkäri hoitaa erektiohäiriötä?

Erektiöhäiriö hoidetaan tavallisimmin  PDE5-estäjälääkkeillä, joista vanhin on Viagrana tunnettu sildenafiili. Sen lisäksi on olemassa kolme uudempaa valmistetta. Lääkkeet ovat tabletteja, jotka alkavat vaikuttaa noin puolessa tunnissa.

Vaikutusaika vaihtelee eri valmisteilla kolmesta tunnista pisimmillään 36 tuntiin. Vaikutusaika ei tarkoita, että miehellä seisoo koko ajan. Se tarkoittaa aikaa, jolloin miehen veressä on lääkettä erektion kannalta riittävästi. Lääkkeet eivät aiheuta erektiota ilman kiihottumista.

5. Mitä jos pillerit eivät auta erektiöhäiriöihin?

Useimmat erektiohäiriöt hoituvat tablettihoidolla. Runsas alkoholinkäyttö heikentää niiden tehoa.

Elleivät pillerit auta tai sovi, voidaan käyttää alprostadiilia. Se annostellaan virtsaputkeen puikkona tai voiteena, tai paisuvaiskudokseen piikkinä. Lääkkeen vaikutus perustuu verisuonten sileän lihaksiston rentoutumiseen peniksen paisuvaiskudoksessa. Se vaikuttaa tahdosta riippumatta, eli se ei edellytä kiihottumista.

Moni mies kokee virtsaputkeen annosteltavan hoidon hankalana. Iso vatsa on este piikkihoidolle.

Kaikki mikä haittaa tai parantaa verenkiertoa vaikuttaa erektioon. Tupakointi ja ylipaino haittaavat sitä, liikunta parantaa.

Lue myös: Seksi vaatii viiniä – Miksi ”kone” ei käynnisty eikä mieli virity ilman lasillista? Näin ohjaa seksuaalineuvoja parempaan seksiin

6. Voiko erektiohäiriö hoitua ilman lääkkeitä?

Uusin tapa hoitaa erektiohäiriötä on matalaenerginen ultraääni, joka rakentaa alueelle uusia valtimosuonia. Hoito annetaan peniksen varteen kolmeen eri kohtaan ja peniksen tyven molemmille puolille. Se kestää 20 minuuttia ja on täysin kivuton. Hoito otetaan kuuden kerran sarjana; kerran, kaksi kertaa viikossa tai joka toinen viikko – potilaan aikataulun mukaan.

Hoito voi vapauttaa alle viisikymppisen miehen kokonaan erektiolääkkeistä. Tätä vanhempi mies pystyy yleensä pienentämään lääkkeen annosta ja lääke tehoaa entistä paremmin.

Kuuden hoitokerran hinta on noin 1 500 euroa.

Lue myös: Mies! Tiesitkö, että lantionpohjatreeni voi parantaa myös erektiohäiriön?

7. Miten entistä pienemmällä peniksellä voi tyydyttää kumppanin?

Peniksen koko vaikuttaa ja ei vaikuta siihen, miten mies voi tyydyttää kumppanin. On totta, että emättimen pohjukassa on eniten hermopäätteitä, mutta toiseksi eniten niitä on aivan emättimen ulkosuulla. Siihen ylettyy lyhyemmälläkin elimellä.

Kannattaa muistaa, että peniksen käyttö on taito-, eikä välinelaji. Kumppanin voi tyydyttää muillakin tavoilla kuin perinteisellä yhdynnällä.

Penis on lihasta ja käytön puutteessa lihas pienenee. Penistä ei voi kasvattaa harrastamalla runsaasti seksiä, mutta sillä tapaa se ei ainakaan pienene.

8. Miksi laukeaminen on vanhemmiten vaikeampaa?

En tiedä, miksi siemensyöksyn saaminen pitkittyy. Voimme pitkittää lääkkeillä laukeamista, mutta toiseen suuntaan se ei onnistu. Runsas alkoholinkäyttö ja osalla miehistä erektiolääkkeet viivästyttävät siemensyöksyä.

Ultraäänihoito voi helpottaa laukeamista, sillä uudet verisuonet lisäävät peniksen tuntoherkkyyttä.

9. Miten mies voi itse huolehtia mieskunnostaan?

Kaikki mikä haittaa tai parantaa verenkiertoa vaikuttaa erektioon. Tupakointi ja ylipaino haittaavat sitä, liikunta parantaa.

Mieskunnon vahvistamiseen myydään esimerkiksi erilaisia luontaistuotteita. Niiden tehosta ei ole olemassa tieteellisiä tutkimuksia, jotka puoltaisivat niiden käyttöä.

Lue myös: Totta vai tarua: Heikentääkö sterilisaatio miehen seksihaluja?

10. Kumpi on parempi: tulla lääkärin vastaanotolle seksi­ongelmien kanssa yksin vai kumppanin kanssa?

Erektiohäiriö on arka asia, ja miehen on monesti helpompi puhua siitä ilman kumppanin läsnäoloa. Kumppani voi sitä paitsi nähdä ongelman eri tavalla kuin mies itse. Mutta jos asiasta on jo keskusteltu kotona avoimesti, niin molemmat ovat tervetulleita vastaanotolle.

Asiantuntijana urologian ja kirurgian erikoislääkäri Timo Hakala, urotiimi.fi, Turun Perhelääkärit, Lääkärikeskus Medical, Tampere, Lääkärikeskus Femeda.

Lue myös: Kun mies ei halua seksiä – Näin seksuaaliterapeutti tukee puolisoa, joka kokee läheisyydenkaipuun musertavan parisuhteen

X