Paljasjalkakengät – Kenelle ohutpohjainen kevytjalkine sopii? Fysioterapeutti neuvoo ja antaa vinkit kenkien kivuttomaan sisäänajoon

Paljasjalkakenkien suosio perustuu mielikuville ennemmin kuin tutkimukselle. Selvitimme, kenelle ne sopivat ja mitä haittaa ohutpohjaisten kenkien käytöstä voi olla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Paljasjalkakengät - ovatko ne lopulta hitti vai huti? Näin fysioterapeutti arvioi.

Paljasjalkakenkien suosio perustuu mielikuville ennemmin kuin tutkimukselle. Selvitimme, kenelle ne sopivat ja mitä haittaa ohutpohjaisten kenkien käytöstä voi olla.
Teksti: Kiia Heikkilä

Paljasjalkakenkien markkinoinnin ytimessä on luonnollisuus. Ohutpohjainen jalkine ei tue jalkaa, vaan se saa liikkua kuin ilman kenkää. Tutkimustieto on näistä kevytjalkineista kuitenkin ristiriitaista ja paljasjalkakengät voivat käyttäjällään johtaa jopa murtumiin.

Fysioterapeutti Antti Mässelin mukaan jopa monet ammattilaiset ovat muodostaneet näkemyksensä paljasjalkakengistä yksinkertaistamalla oletuksen, että kevyet kengät auttavat vähän joka vaivaan. Näin hän vastaa nyt kymmeneen kysymykseen paljasjalkakengistä.

1. Mitkä ovat paljasjalkakengät? Mikä niiden idea on?

Paljasjalkakengissä on tavallisia kenkiä ohuempi ja joustavampi pohja, ei korkoa, ei iskunvaimennusta ja niiden kärki laajenee varpaita kohti. Teorian, ja osin käytännönkin mukaan, jalka pääsee toimimaan paljasjalkakengässä vapaammin kuin tavallisessa kengässä. Paljasjalkakengät soveltuvat parhaiten esimerkiksi työkengiksi kevyttä seisomatyötä tekevillä ja pehmeällä alustalla kävelyyn.

Paljasjalkakenkien valinta

Paljasjalkakenkien käyttäminen vaatii totuttelua, kaikille nämä jalkineet eivät kuitenkaan sovi. © iStock

2. Mistä paljasjalkakenkien suosio johtuu?

Paljasjalkakenkien suosio lähti räjähdysmäiseen nousuun vuonna 2009 Yhdysvalloissa julkaistun Syntynyt juoksemaan -kirjan myötä. Kirjailija Christopher McDougall esitti kirjassaan, että modernit lenkkitossut aiheuttavat loukkaantumisia juoksijoille ja ohutpohjaiset kengät olisivat jalalle paremmat ja luonnollisemmat.

McDougallin mukaan paljasjalkakengät ehkäisevät jalkojen vammoja, mutta tätä ei ole pystytty tutkimuksin osoittamaan todeksi. Valtavan suosittu kirja kuitenkin aloitti paljasjalkakenkäbuumin, joka rantautui osaltaan myös Suomeen.

3. Sopivatko paljasjalkakengät juoksemiseen?

Paljasjalkakengät eivät sovellu kovinkaan hyvin juoksemiseen. Vuonna 2013 julkaistussa tutkimuksessa vertailtiin tavallisilla lenkkitossuilla ja paljasjalkakengillä juoksemista.

Paljasjalkakenkien ryhmässä havaittiin luun murtumaa edeltäviä ödeemia noin joka toiselta juoksijalta. Yhdellä paljasjalkakenkiä käyttävistä muodostui kantaluun murtuma ja yhdellä jalkapöytäluun murtuma. Tavallisten kenkien ryhmässä vastaava ödeema havaittiin yhdellä seitsemästätoista.

4. Miten paljasjalkakenkien käyttö kannattaa aloittaa?

Sisäänajo ehdottoman tärkeä. Aloitus on suositeltavaa toteuttaa vähitellen jopa kävelyssä. Liian nopea siirtymä voi johtaa rasitusvammoihin. Askelmittari voi olla hyvä väline seurata paljasjalkakenkien sisäänajoa.

Ensimmäisellä viikolla voi ottaa esimerkiksi 1 000 askelta päivässä paljasjalkakengillä ja toisella viikolla 2 000. Paljasjalkakengät soveltuvat paremmin käytettäväksi pehmeällä kuin kovalla alustalla.

Kanta ei saisi paljasjalkakengissä tulla voimakkaasti alustaan. Mielikuvaharjoite auttaa kävelemään oikein: mieti millainen ääni syntyy, kun kävelet normaalisti lattialla ja yritä sitten muuttaa ääntä vähemmän voimakkaaksi. Näin askelpituus lyhenee ja kävelytyyli muuttuu paljasjalkakengille sopivammaksi.

Etenkin lattajalkaisten kannattaa paljasjalkakenkiin siirtyessä tehdä short foot –harjoitteita, jotka voivat parantaa jalkaterän ryhtiä. Myös pohjelihasten vahvistaminen helpottaa siirtymää.

Lue myös: 10 kysymystä: Mistä syntyy jalkaterän kipu? Syy usein päkiässä, jalkapohjassa tai akillesjänteessä

Jalkaterän kipu

Jalkaterän kipu ilmaantuvat ensimmäisen kerran jonkin rasituksen loppuvaiheessa. © Colourbox

5. Onko normaalia, että paljasjalkakengät sattuvat alussa jalkoihin?

Alussa on normaalia, että jaloissa on ohimenevää lihasväsymykseen liittyvää lievää kipua. Kuten muissakin kengissä, vääränkokoinen paljasjalkakenkä voi aiheuttaa hiertymiä ja tuntua siksi pahalta. Jos jalkaterä tuntuu erityisen kipeältä jostain kohtaa, on vähintään syytä pitää taukoa paljasjalkakenkien käytössä. Jos kipu jatkuu alun mahdollisen lihasväsymyksen jälkeen, voi olla, että paljasjalkakengät eivät sovi.

Teorian mukaan paljasjalkakenkien käyttämisen nopea aloitus voi aiheuttaa plantaarifaskiittia, eli kantapään kipua, joka johtuu kantaluuhun kiinnittyvän jalkapohjan kantakalvon mikrovaurioista. Paljasjalkakenkien kanssa on myös syytä pitää mielessä jalkaterän luiden murtumariski, johon pelkkä paljasjalkakenkien käytön tauottaminen hoitona ei ole riittävää.

Lue myös: Jalkapohjan kipu palasi – Virpin plantaarifaskiitti äityi liikunnasta vuosien tauon jälkeen: ”Oikean jalkani kantapohjassa alkoi tuntua pahalta”

6. Mitkä ovat paljasjalkakenkien hyödyt?

Tutkimustieto paljasjalkakenkien hyödyistä on melko ristiriitaista. Osa tutkimuksista kuitenkin viittaa siihen, että paljasjalkakengillä kävely vahvistaa jalkaterän lihaksia. Yksi tapa aloittaa paljasjalkakenkien käyttö on fysio- tai jalkaterapeutin valvonnassa. Hän voi arvioida jalan toimintaa ennen ja jälkeen kengän käyttöönoton sekä antaa täsmäharjoitteita.

Päkiän alue pystyy toimimaan väljemmässä paljasjalkakengässä vapaammin kuin tuetuissa kengissä, eikä kenkä purista varpaita suppuun, eli leveälestisille tästä voi olla hyötyä. Heille on toki tarjolla myös muunlaisia jalkineita.

7. Kuka hyötyy eniten paljasjalkakengistä?

Paljasjalkakengistä saattaa olla hyötyä etenkin ihmisille, joilla on lievää lattajalkaisuutta. Heidän kannattaa kuitenkin ottaa kengät käyttöön ammattilaisen valvonnan avulla, sillä toisinaan paljasjalkakengät voivat pahentaa jalan tilannetta.

Lapset ovat toinen tärkeä ryhmä, jolle paljasjalkakenkiä suositellaan. Intiassa 90-luvulla tehdyn tutkimuksen mukaan lapsilla, jotka käyttivät varvassandaaleja tai vastaavia kevyitä kenkiä, oli vähemmän lattajalkaisuutta kuin umpinaisia jalkineita käyttävillä lapsilla.

Jos lapsella ei ole mitään jalan terveyteen liittyviä sairauksia, paljasjalkakengät ovat erittäin järkevät. Ne tuntuvat mukavalta, eivätkä purista päkiää ja varpaita. Jos paljasjalkakenkiä käyttää paljon lapsuudessa, jalka todennäköisesti tottuu niihin ja myöhemmin ne saattavat sopia hyvin lähes kaikkeen käyttöön, paitsi mahdollisesti juoksemiseen.

Lue myös: Kuusi jumppaohjetta, joilla vahvistat jalkaholveja ja venytät jalan kireitä lihaksia

jalkavaivat kuriin

© PEKKA NIEMINEN / OTAVAMEDIA

8. Kenelle paljasjalkakengät eivät sovi?

Paljasjalkakengät eivät välttämättä sovi kaikille ikääntyneille tai niille, jotka kärsivät esimerkiksi jalkaterän sisäsyrjän tai akillesjänteen kivuista.

Paljasjalkakenkiä ei myöskään suositella reumaatikoille tai ihmisille, joiden nivelet ovat jostain syystä sulautuneet yhteen tai niitä on jäykistetty kirurgisesti.

1.–3. riskiluokan diabeetikoille paljasjalkakenkiä ei suositella, koska paljasjalkakengissä jalalle tulee enemmän painetta. Diabeetikoille saattaa tulla jalan haavaumia, joita he eivät välttämättä huomaa heti tuntopuutosten takia, joten tavalliset kengät ovat turvallisemmat.

Lue myös: Näin oikeat kengät, tukipohjalliset ja jalkajumppa auttavat – Lue jalkaterapeutin vinkit!

9. Onko paljasjalkakenkä jalkavaivaiselle järkevä valinta?

Teorian mukaan paljasjalkakenkä aktivoi jalkaterän lihaksia ja jalan kuormituskyky paranee, mutta tutkimustieto aiheesta on osin ristiriitaista. Kevyiden kenkien käyttö saattaa auttaa esimerkiksi polven etuosan kipuihin, koska paljasjalkakengillä kävelytapa muuttuu kuten myös polveen kohdistuva kuormitus. Tämä on kuitenkin hyvin yksilöllistä.

10. Mistä tunnistaa parhaat paljasjalkakengät?

Yleisesti ottaen jalkine kannattaa testata käytännössä. Tutkimuksissa ei ole täyttä selvyyttä siitä, millainen on hyvä jalkine. Todennäköisimmin se tuntuu hyvältä jalassa myös, kun sitä kuormitetaan.

Hyvä tapa voi olla käyskennellä kaupassa uudet kengät jalassa pitempään, eikä tyytyä sadan metrin testaukseen. Jalan kivuista kärsivälle henkilölle paras päivä kokeilla uusia kenkiä, on erityisen kipeä päivä.

Lue myös: Vaivaavatko jalkakivut? Jalkaterapeutti neuvoo, miten oikeanlainen kenkä voi selättää säryt ja vaivat

Fysioterapeutti (YAMK) Antti Mässeli työskentelee Fysios Mehiläinen Myyrmäessä. Hän on Suomen Alaraajafysioterapian Yhdistyksen (SAFY) sihteeri ja Jalkaspesialisti.fi perustaja.

X