Tämä sieni voi alkoholin kanssa aiheuttaa antabusreaktion – ”Sydänpysähdyskin on mahdollinen”

Harmaamustesieni voi yhdessä alkoholin kanssa aiheuttaa voimakasta pahoinvointia ja muita oireita. Alkoholia ei saa käyttää useampaan päivään, jos syö harmaamustesieniä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Harmaamustesieni (Coprinopsis atramentaria) kasvaa usein nurmikoilla isoina ryhminä

Harmaamustesieni voi yhdessä alkoholin kanssa aiheuttaa voimakasta pahoinvointia ja muita oireita. Alkoholia ei saa käyttää useampaan päivään, jos syö harmaamustesieniä.
Teksti:
Aija Lääti

Antabusreaktio tarkoittaa voimakasta pahoinvointia, jonka aiheuttaa esimerkiksi alkoholismin hoidossa käytettävän disulfraamin käyttö yhdessä alkoholin kanssa. Työterveyshuollon erikoislääkäri Toni Vänni Terveystalosta kertoo sienten aiheuttamasta antabusreaktiosta, jonka esimerkiksi harmaamustasieni aiheuttaa.

Voivatko sienet aiheuttaa antabusreaktion?

Harmaamustesieni saattaa aiheuttaa antabuksen kaltaisen reaktion. Se on kuulemma hyvän makuinen ruokasieni, mutta sen kanssa ei saa käyttää alkoholia. Ei voi esimerkiksi juoda viiniä ruoan kanssa.

Oireina voi olla pahoinvointia, oksentelua, verenpaineen laskua ja päänsärkyä. Sydänpysähdyskin on mahdollinen, joskin äärettömän harvinainen. Oireet ovat yksilöllisiä ja riippuvat siitä, kuinka paljon sientä ja alkoholia on nauttinut. Positiivista on, että oireet helpottavat yleensä nopeasti, muutamassa tunnissa.

Harmaamustesieni aiheuttaa reaktion vain kuumennettuna eli sen valmistamisessa kannattaa olla tarkkana?

Sienen sisältämä kopriini, joka antabus reaktion aiheuttaa on lämpöherkkä. Siksi tuore sieni ei aiheuta oireita. Harmaamustesienen kanssa pätee sama kuin sienten kanssa muutenkin: pitää käyttää vain sellaisia sieniä, jotka varmuudella tunnistaa ja tietää, miten niitä käytetään.  Jos tarjoaa harmaamustesientä, täytyy muistaa kertoa ruokailijoille mahdollisista vaikutuksista alkoholin kanssa, ettei satu vahinkoja. 

Kun on syönyt harmaamustesieniä, kuinka kauan pitää olla juomatta alkoholia?

Useampi päivä, jopa viisi. Vähäinenkin määrä alkoholia viiden päivän sisällä voi aiheuttaa reaktion. Esimerkiksi konvehdit, joissa on likööri täyte. Alkoholin laittaminen kuumennettavaan ruokaan on turvallista, koska alkoholi haihtuu kuumennettaessa.

Lue myös: Huumesieniä kasvaa myös Suomessa – voiko niitä poimia vahingossa?

X