Totta vai tarua: Voiko koira olla terapeutti?

Koira voi olla hyvänä apuna, kun ihmisiä kuntoutetaan, kertoo eläintenkouluttaja, sosionomi ja ammatillinen opettaja Tanja Paasonen Eläinkuusikko Oy:sta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© iStock

Koira voi olla hyvänä apuna, kun ihmisiä kuntoutetaan, kertoo eläintenkouluttaja, sosionomi ja ammatillinen opettaja Tanja Paasonen Eläinkuusikko Oy:sta.
Teksti: Jaana Skyttä

Koira voi olla terapeutti.

Tarua. Ihmiset sanovat usein, että ”koira on terapeuttini”, mutta oikeasti eläin ei ole terapeutti, vaan sillä on terapeuttinen vaikutus ihmiseen.

Ammattimaisessa eläinavusteisessa työssä sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan ammattilaisella on työparina eläin. Se voi olla esimerkiksi koira.

Koiran kanssa puuhastelu on terapeuttista.

Totta. Eläimet voivat parantaa ihmisen hyvinvointia monin tavoin, ja siksi niitä voidaan käyttää osana terapiaa ja kuntoutusta. Eläimen kanssa puuhastelu saa mielihyvähormoneja erittymään ja vähentää stressiä.

Eläin tuo monille lisää motivaatiota kuntoutumiseen. Eläimen läheisyys voi auttaa ihmistä tunnistamaan ja käsittelemään ­vaikeitakin asioita ja tunteita.

Koira voi olla hyvä apu ihmisille, joilla on vaikeuksia olla vuoro­vaikutuksessa muiden ihmisten kanssa. Koiran kautta voivat esimerkiksi autismin kirjon henkilöt oppia vuorovaikutustaitoja.

Koiran pitää osata eläinavusteisessa työssä erilaisia temppuja.

Tarua. Eläinavusteisessa työskentelyssä eläimen tärkein ominaisuus on halu olla vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa. Koiralle ei tarvitse opettaa erilaisia temppuja tai kouluttaa siitä ”tottelevaisuusvaliota”. Se saa tehdä työtä omalla persoonallaan eikä sen tarvitse aina toimia ihmisen käskyn alla.

Muita tärkeitä ominaisuuksia ovat koiran sosiaalisuus ja itsevarmuus sekä stressinsietokyky.

Lue myös: Koirat eivät ole suotta ihmisen parhaita ystäviä! Ruotsalaistutkimuksen mukaan koiran omistaminen laskee sydänsairauden riskiä

X