Uni ei vain tule – Lukijat ovat ratkoneet uniongelmia monin eri tavoin: ”Murehdin päivällä, aamukahvi riittää, otan magnesiumia, ulkoilen päivittäin”

Nukahtaminen on toisiaan vaikeaa. Kysyimme Seuran lukijoilta, miten he selviävät nukahtamisongelmiensa kanssa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nukahtamisvaikeudet ovat melko yleinen riesa.

Nukahtaminen on toisiaan vaikeaa. Kysyimme Seuran lukijoilta, miten he selviävät nukahtamisongelmiensa kanssa.
Teksti:
Katriina Lundelin

Kun uni ei tule koko yönä tai muuten aamuyön heräily piinaa, syynä voivat olla esimerkiksi stressi tai vinksahtanut unirytmi. Joskus selitystä nukahtamisvaikeuteen ei löydy vuosienkaan jälkeen. Pyysimme Seuran lukijoita kertomaan, millaisia keinoja he ovat kokeilleet.

Nimimerkki Yöneuloja kertoi kärsivänsä nukahtamisvaikeuksista ja herkkäunisuudesta.

”Illalla yritän mennä samaan aikaan nukkumaan ja nousta samaan aikaan. Vaikka en nuku yöllä, en nuku päivällä. Vain harvoin nukun päivällä, ainoastaan tuntiessani itseni yliväsyneeksi. Ulkoilemalla joka päivä vähintään tunnin pääsen paremmin uneen. Murehdin päivällä, etten illalla miettisi asioita. Kahvin juonnin olen jättänyt aamukahviin.”

Lue myös: Unettomuus piinaa, kun huoliajattelu valtaa mielen – Voiko valvominen ja uniongelmat viedä terveyden?

Mikä neuvoksi, kun uni ei tule?
Nukahtaminen voi muuttua tuntikausien makaamiseksi valveilla. © gollykim / iStock

Pieni puuhastelu helpottaa

Unta arvostava pyöriskelee usein ja odottaa unta. Jos uni ei tule puolessa tunnissa, hän alkaa lukea kirjaa:

”Kirja on selkeä, ei tarvitse selailla ja etsiä asioita vaan vain lukea. Pidän aina mielenkiintoista kirjaa yöpöydällä. Lueskelen tunnin verran, ja uni tulee. Ennen nukkumaan menoa otan magnesiumia. Luen kirjaa. Ja kun tuntuu, että alkaa unettaa, otan 3 melatoniinisuihketta. Nukahdan 15 minuutissa.”

Kumma-nimimerkillä kestää usein pitkään ennen kuin hän nukahtaa. Nukahdettuaan hän saattaa herätä neljän – viiden tunnin unien jälkeen, eikä hän saa enää unta:

”Jos uni ei tule niin valot yölamppuun ja lukemista tai ristikko esiin. Aamuyöllä joku lehti luettavaksi tai taas ristikko. Joskus onnistuu nukahtaminen vielä puoleksi tunniksi. Monenlaista olen kokeillut nukahtamislääkkeistä alkaen, mutta pitkän päälle ne ovat olleet tehottomia. Melatoniini ei toimi.”

Yökyöpelillä on tapana katsoa televisiota tai lukea, jos uni ei tule:

”Luen sitten, niin aika kuluu. Joskus todella tylsä kirja alkaa äkkiäkin nukuttaa.”

Lue myös: Kitke stressi, tasapainota hermostoa ja nuku hyvin – Psykologi antaa vinkit kehon ja mielen rauhoittamiseen sekä kaksi tehokasta harjoitusta

Iltavirkun voi olla vaikea virittää itseään nukkumaan

Tara on aina ollut iltavirkku, mutta nukahtamisvaikeudet iskivät vasta, kun estrogeenilääkitys lopetettiin:

”Käytin estrogeenilääkitystä kuusi vuotta, ja sain unen, vaikka olin juonut iltakahvitkin. Rintasyöpään sairastumisvaaran takia hormonilääkitys lopetettiin. Siitä asti on elämä ollut hankalaa. Nukahtamislääkkeeseen olen joutunut turvautumaan. Melatoniinit ei auta yhtään. Kaurapuuroa tai kamomillateetä otan silloin tällöin.”

Nukkumatin on aina ollut vaikeaa malttaa mennä nukkumaan ajoissa. Hän on löytänyt apua samojen iltarutiinien noudattamisesta ja parista nokkelasta kikasta:

”Olen osittain selättänyt haasteen laittamalla ”nukkumaanvalmistautumisherätyksen” puhelimeeni ja tekemällä selkeän listan, miksi minun kannattaisi olla seuraavana päivänä ajoissa hereillä.”

Emmalle vaikeinta on päästä uneen. Nukahtamisen jälkeen hän nukkuu yleensä sikeästi aamuun asti:

”Pyrin siihen, että menen sänkyyn vasta kun olen väsynyt. Ylivirkeänä sängyssä pyöriminen ei johda mihinkään. Tylsät ja arkiset unihygieniakeinot toimivat: säännöllinen ruokailu ja liikunta, rauhoittuminen illalla, kofeiinin rajoittaminen ja makuuhuoneen tuuletus.”

Lue myös: Onko uneton yö taas takana? Vertaistukea löytyy – Näin lukijamme toimivat aamuyön kettumaisina tunteita, kun uni ei tule

Murehtiminen voi viedä ihmiseltä unet.
Murehtiminen voi vaikeuttaa nukahtamista. © undrey / iStock

Miksi uni ei tule, vaikka väsyttää?

Artturi kertoo, että hän on nukkumaan mennessä väsynyt, mutta uni antaa silti odottaa itseään. Taustalta löytyi terveysongelmia:

”Menen yleensä silloin heti nukkumaan, kun tulee väsy eli jopa kello 20.00. Jos uni menee ohi, silloin yleensä tulee uniongelmat. Jos uni ei tule aamuyöllä enää, niin nousen ylös. Ajatukset pyörivät mielessä, murehtiminen. Aamuyöstä saa nukuttua muutaman tunnin. Vessassa käynnin jälkeen ei meinaa saada uudestaan unta.

Pyrin, etten käytä tietokonetta kovin myöhään illalla, telkkarin olen ottanut makkarista pois. Jos otan melatoniinin, otan sen ajoissa. Hakeuduin lääkäriin, kun epäilin uniapneaan, todettiinkin keskivaikea uniapnea, joten nyt ei tule hengityskatkoksia eli ei sen takia myöskään herätyksiä.”

Mä vaan -78 kertoi, että hän on olkapäänsä vuoksi sairauslomalla ja murehtii äitinsä pärjäämistä:

”Ihan hirveä stressi nyt mulla. Kun menen petiin, uni ei tule vain millään kuin vasta joskus aamulla. Nousen istumaan sohvalle, joskus katson jotain tallennuksesta, joskus luen kirjaa tai kuuntelen rauhallista musiikkia. Hengitän rauhallisesti, koitan rentouttaa joka lihaksen. Koitan miettiä, mitä ihanaa ja hyvää elämässäni onkaan.”            

Lue myös: Kevätväsymys piinaa erityisesti iltavirkkuja – Näillä vinkeillä nukut paremmin!

X