Kevätväsymys piinaa erityisesti iltavirkkuja – Näillä vinkeillä nukut paremmin!

Kevätväsymys helpottaa nukkumalla enemmän, kertoo tutkimusprofessori Timo Partonen THLstä. Lue myös vinkit hyvään uneen!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kaikki, mikä edistää hyvää nukkumista, auttaa hoitamaan ­kevätväsymystä.

Kevätväsymys helpottaa nukkumalla enemmän, kertoo tutkimusprofessori Timo Partonen THLstä. Lue myös vinkit hyvään uneen!
Teksti:
Hanna Vilo

Kevätväsymys johtuu useimmiten ravintoaineiden puutteesta

Tarua. Yli sata vuotta sitten ravintoaineiden puute on saattanut aiheuttaa keväisin väsymystä, mutta nykyään suomalaisilla ei ole niistä laajasti puutetta. Kevätväsymys johtuu todennäköisesti huonosta nukkumisesta.

Päivien pitenemisellä ja auringonvalolla on välitön virkistävä vaikutus. Se voi valvottaa pitkään illalla ja siirtää nukkumaanmenoa aina vain myöhäisemmäksi. Univajeesta seuraa päiväaikaista väsymystä.

Lue myös: Kitke stressi, tasapainota hermostoa ja nuku hyvin – Psykologi antaa vinkit kehon ja mielen rauhoittamiseen sekä kaksi tehokasta harjoitusta

Stressi helpottaa esimerkiksi hengitysharjoitusten avulla.
Rauhallinen ja pitkä uloshengitys auttaa hermostoa hellittämään. © iStock

Kevätväsymys vaivaa usein enemmän ilta- kuin aamuvirkkuja

Totta. Normaaliajasta kesäaikaan siirtyminen häiritsee erityisesti iltavirkkujen nukkumista. Iltavirkuilla sisäinen kello jätättää enemmän kuin muilla. Heidän täytyy päivittäin yrittää kiriä aikaa enemmän kuin muiden, jotta heidän sisäinen kellonsa täsmäisi vuorokauden 24 tuntiin.

Kesäaikaan siirryttäessä jää tunti väliin, jolloin iltavirkkujen sisäisellä kellolla on vielä entistä enemmän kirittävää. Seurauksena iltavirkkujen on entistä vaikeampi mennä ajoissa nukkumaan, minkä takia heidän univajeensa kasvaa. Kesäaikaan siirtyminen voi häiritä iltavirkkujen nukkumista jopa useita viikkoja.

Lue myös: Kesäajan alkaessa kelloa siirretään eteenpäin – Mikä avuksi kun kesäaikaan siirtyminen sekoittaa unirytmiä ja sisäisen kellon? Lue unitutkijan neuvot

Kevätväsymyksestä kärsivä voi saada apua pimennysverhoista ja unimaskista

Totta. Pimeässä on helpompi nukahtaa kuin valoisassa. Siksi koko makuuhuoneen pimentävät verhot tai kankainen unimaski voi auttaa nukahtamaan nopeammin. Kaikki, mikä edistää hyvää nukkumista, auttaa hoitamaan ­kevätväsymystä.

Vähintään viimeinen tunti ennen haluttua nukahtamisajankohtaa kannattaa tehdä jotakin hermostoa rauhoittavaa, kuten kuunnella rauhallista musiikkia tai lukea hyvää kirjaa. Sen jälkeen kannattaa suorittaa iltarutiinit ja kömpiä peiton alle.

Lue myös: Voiko unihäiriöistä voi päästä eroon, entä miten omaa nukkumistaan parantaa? Tutustu unitutkijan neuvoihin ja nuku yösi paremmin

Unihäiriöt, unettomuus ja uniongelmat
© istockphoto

Lue myös: Melatoniini voi aiheuttaa painajaisia – Lue, miksi se ei ole vuorotyöläiselle oikea unilääke

X