Yöhikoilu voi olla piinaavaa – Milloin hikoilusta on syytä huolestua? Miten selättää öinen hikoilu ja nukkua paremmin? Lue lääkärin neuvot

Yöhikoilu on useimmiten harmiton vaiva, joka lievittyy elämäntapoja korjaamalla. Jos se alkaa kuitenkin haitata normaalia elämää, on syytä lähteä lääkäriin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yöhikoilu johtuu aina tahdosta riippumattoman hermoston toiminnasta.

Yöhikoilu on useimmiten harmiton vaiva, joka lievittyy elämäntapoja korjaamalla. Jos se alkaa kuitenkin haitata normaalia elämää, on syytä lähteä lääkäriin.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Yöhikoilu valvottaa ja lisää univajetta, kun uni herpaantuu ja nukahtaminen voi olla vaikeaa. Mistä yöllinen voimakas hikoilu johtuu? Miten estää se, ettei enää herää hiestä märkänä? Näin vastaa 10 kysymykseen yöhikoilusta yleislääketieteen erikoislääkäri Juha Heino Mehiläisestä.

1. Yöhikoilu on ikävä vaiva­. Milloin yöllinen hikoilu on merkki, josta pitää huolestua?

Yöhikoilu on suhteellisen yleinen vaiva, joka voi johtua monesta eri syystä. Useimmiten se on kiusallista mutta melko harmitonta eikä vaadi tarkempia tutkimuksia. Päiväaikaan hikoilusta se eroaa yleensä niin, että vaiva kohdistuu erityisesti pään ja rintakehän alueelle.

Joskus yöhikoilu voi kuitenkin olla merkki jostakin hoitoa vaativasta sairaudesta. Jos siihen liittyy myös muita oireita, kuten jatkuvaa väsymystä, laihtumista tai pientä kuumeilua tai se alkaa hyvin äkillisesti uutena oireena, kannattaa hakeutua lääkäriin tarkempiin tutkimuksiin.

Niin kannattaa myös tehdä, jos yöhikoilu alkaa häiritä nukkumista tai se on niin runsasta, että yöpuku ja lakanat kastuvat läpimäriksi ja ne on pakko vaihtaa joka yö. Jos yöhikoilun syyksi paljastuu sairaus, sen hoito lievittää vaivaa.

2. Mitkä sairaudet ja­ ­yöhikoilu oireena liittyvät toisiinsa?

Yöhikoilu saattaa olla oireena hyvin monissa eri sairauksis­sa. Tyypillisimpiä niistä ovat uniapnea, refluksitauti, pitkälle edennyt hoitamaton ­diabetes, kilpirauhasen liikatoiminta, reumasairaudet, sydänsairaudet ja jotkut syöpämuodot, kuten imusolmukesyövät. Yleensä niihin liittyy kuitenkin aina myös muita oireita.

Joissain hyvin harvinaisissa tapauksissa yöhikoilu saattaa olla imusolmukesyövän varhaisvaiheessa ainoa oire, minkä takia lääkärit eivät välttämättä heti osaa yhdistää sitä syöpään.

Lue myös: Uniapnea-oireet eivät helpota – Miksi CPAP-maski ei poista väsymystä? Näin tukee ja neuvoo uniapneahoitaja

Uniapnea-oireet voi saada kuriin maskia käyttämällä.
Uniapnea-oireet tutkitaan laajalla unipolygrafialla tai suppeammalla yöpolygrafialla. © iStock © iStock

3. Voiko hikoilu yöllä johtuakin lääkkeestä?

Kyllä. Erityisesti monet psykiatristen sairauksien hoitoon käytetyt lääkkeet, kuten trisykliset masennuslääkkeet, saattavat aiheuttaa yöhikoilua. Ne vaikuttavat tahdosta riippumattoman hermoston toimintaan ja voivat saada sympaattisen hermoston aktivoitumaan öisin.

Jos lääkkeen aiheuttama hikoilu alkaa haitata yöunia, lääkityksen vaihtamisesta kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa.

Useimpia ihmisiä helpottaa jo pelkkä tieto siitä, että yöhikoilu on lääkkeen aiheuttama sivuvaikutus eikä esimerkiksi vakavan sairauden oire. Silloin he tulevat sen kanssa paljon paremmin toimeen.

Lue myös: Valuuko hiki? Voimakas hikoilu on nolo vaiva – Mikä avuksi liikahikoiluun? Näin ihotautien erikoislääkäri vastaa 10 kysymykseen

4. Mitkä ovat yöhikoilun syyt?

Yöhikoilu johtuu aina tahdosta riippumattoman hermoston toiminnasta. Normaalisti yöllä aktiivisena on tahdosta riippumattoman hermoston rauhoittava osa eli parasympaattinen hermosto. Jos tahdosta riippumattoman hermoston aktivoiva osa eli sympaattinen hermosto jostakin syystä aktivoituu, ihminen alkaa hikoilla.

Sympaattinen hermosto­ saattaa aktivoitua monesta eri syystä, kuten liian paksun peiton tai korkean huonelämpötilan takia. Hyvin tavallista on, että vaihdevuosien hormonimuutokset saavat sympaat­tisen hermoston aktivoitumaan yöllä, mikä aiheuttaa hikoilua.

Läheskään aina sympaattisen hermoston aktivoitumisen ja sen aiheuttaman yöhikoilun syytä ei löydetä edes tutkimuksissa. Silloin kyse on elimistön ominaisuudesta eli sisäsyntyisestä liikahikoilusta.

5. Mikä avuksi, kun yöhikoilu ja vaihdevuodet piinaavat?

Kun yöhikoilu alkaa haitata­ vaihdevuosi-ikäisen naisen normaalia elämää, kannattaa varata aika gynekologille. Yöhikoilu on hyvin tavallinen vaihdevuosioire, joka johtuu siitä, että naishormoni estrogeenin määrä laskee elimistössä.

Hyvin usein yöhikoilusta­ kärsivällä naisella on myös päiväaikaan kuumia aaltoja ja muita vaihdevuosiin liittyviä oireita. Niitä kaikkia voidaan tehokkaasti hoitaa hormonikorvaushoidolla. Gynekologi osaa määritellä, millainen hoito sopii kullekin parhaiten.

Lue myös: Näyttelijä Anna Hultin pelästyi aivosumua, joka olikin vaihdevuosioire: ”Koin täydellisiä muistinpimennyksiä – kaikki vain katosi päästäni”

Näyttelijä Anna Hultin selätti vaihdevuosioireet
Lopulta Anna Hultinille vaihdevuodet ovat olleet hieno tilaisuus tutkia itseä ja omaa elämää. © Tommi Tuomi © Tommi Tuomi

6. Miehen yöhikoilu – voiko se miehilläkin johtua ikääntymiseen liittyvistä hormonaalisista syistä?

Kyllä. Ikääntyessä mieshormoni testosteronin määrä vähenee miehen elimistössä. Alentunut testosteronitaso saattaa joskus aiheuttaa sekä päivä- että yöhikoilua.

Vaivaa voidaan hoitaa hormonikorvaushoidolla samaan tapaan kuin naisilla. Miehille testosteronia voidaan antaa pistoksena tai iholle siveltävänä geelinä. Käytännössä vaiva on kuitenkin melko harvinainen.

Lue myös: Olo on vetämätön eikä seksi maistu – hylkäävätkö testosteronit jo viisikymppisen? Kysyimme erikoislääkäriltä, miten miesten vaihdevuodet oireilevat

7. Kun hikoiluttaa, lietsooko alkoholin käyttö vaivaa entisestään?

Jos yöhikoilu on satunnaista, hyvin usein se johtuu runsaasta alkoholin käytöstä. Alkoholi vaikuttaa suoraan tahdosta riippumattomaan hermostoon. Mitä enemmän alkoholia juo, sitä voimakkaampaa hikoilu voi olla.

Kun yöhikoilu kiusaa, alkoholi kannattaa jättää vähäksi aikaa kokonaan pois ja seurata, lievittyykö vaiva.

8. Voiko ylipaino vaikuttaa­ siihen, että herää yöllä hiestä märkänä?

Kyllä. Yöhikoilua esiintyy ylipainoisilla enemmän kuin normaalipainoisilla. Varsinkin runsas ylipaino itsessään lisää taipumusta yöhikoiluun. Silloin painon pudottaminen saattaa auttaa lievittämään vaivaa.

Osalla ihmisiä yöhikoilu johtuu kuitenkin ylipainon aiheuttamista sairauksista, kuten kakkostyypin diabeteksesta ja uniapneasta. Kun elimistön happipitoisuus laskee uniapneaan liittyvien hengityskatkosten vuoksi, se aiheuttaa stressireaktion tahdosta riippumattomassa hermostossa ja nostaa hien pintaan.

Lue myös: Elämäntapamuutos onnistuu, kun nukut enemmän ja stressaat vähemmän – Lue 14 ohjetta arjen pieniin valintoihin ja painonhallintaan 

9. Kun yöhikoilu piinaa, millaiset nukkumis­olosuhteet ja ilta­rutiinit voisivat auttaa?

Makuuhuoneen lämpötila kannattaa säätää muita huoneita hieman alhaisemmaksi. Tutkitusti ihmiset nukkuvat hieman viileässä paremmin kuin liian lämpimässä. Myöskään peitto ei saa olla liian kuuma. Yöhikoilusta kärsivän kannattaa talvellakin käyttää kevyttä peittoa.

Jokin itsestä mukavalta ­tuntuva iltarutiini saattaa ­rauhoittaa sympaattisen hermoston aktiivisuutta. Sellainen saattaa olla esimerkiksi kylmä suihku tai pulahtaminen luonnonveteen tai avantoon ennen nukkumaanmenoa.

10. Stressi ja yöhikoilu – voiko syy ollakin sittenkin psyykkinen?

Kyllä. Ahdistuneisuus on ­melko tavallinen yöhikoilun aiheuttaja. Silloin siihen liittyy usein myös muita oireita, kuten sydämen tykytyksiä sekä erilaisia rinta- ja keuhkotuntemuksia.

Ahdistusta voi tilapäisesti hoitaa rauhoittavilla lääkkeillä. Pääasiassa sitä hoidetaan kuitenkin terapialla.

Artikkkelia on muokattu 9.11.2023 klo 15:48

Lue myös: Aamuyön heräily lisää univajetta – Miksi uni katkeaa aina? Unihoitaja neuvoo konstit parempaan nukkumiseen

X