Helpota vaihdevuosioireita! Lue gynekologin 10 neuvoa, joilla voit pitää yllä elämänlaatua menopaussin pyörteissä

Kaikki eivät voi tai halua käyttää vaihdevuosien hormonikorvaushoitoa. Onneksi on olemassa myös muita keinoja lievittää vaikeita oireita. Kuivia limakalvoja on hyvä hoitaa loppuelämän ajan, asiantuntija korostaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun vaihdevuodet tuovat oireina kuumat aallot, yhden paksun peiton sijaan kannattaa käyttää kahta ohuempaa, jotta toisen saa tarvittaessa syrjään.

Kaikki eivät voi tai halua käyttää vaihdevuosien hormonikorvaushoitoa. Onneksi on olemassa myös muita keinoja lievittää vaikeita oireita. Kuivia limakalvoja on hyvä hoitaa loppuelämän ajan, asiantuntija korostaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Suomalainen

Vaihdevuosioireet voivat olla monenlaisia. Kysyimme 10 kysymystä miten helpottaa oireita, kun vaihdevuodet ovat vallalla. Näin vastaa ja neuvoo gynekologi ja seksuaalineuvoja Riina Katainen.

1. Pitääkö vaihdevuosi­oireita aina hoitaa?

Vaihdevuodet eivät ole sairaus. Vaihdevuosioireita ei tarvitse hoitaa, jos niiden kanssa tulee toimeen eivätkä ne heikennä elämänlaatua.

Oireet kuten hikoilu, univaikeudet, mielialaoireet, kivut sekä kognitiiviset ongelmat liittyvät estrogeenin vähenemiseen, mutta tässä on yksilöllisiä eroja. Vaikka estrogeeni laskee kaikilla vaihdevuosissa, joillekin ei tule lainkaan oireita. Toisaalta oireet voivat olla kovia, vaikka estrogeenitaso olisi korkeampi kuin ikätovereilla.

Lue myös: Tee vaihdevuosista voimavuodet – Kokosimme 12 ohjetta: ”Vaihdevuodet ovat naiselle hyvä hetki muokata elintapoja”

2. Ketkä eivät voi käyttää vaihdevuosien hormoni­korvaushoitoa?

Jos on sairastanut hormoniriippuvaisen rintasyövän tai laskimotukoksen, ei vaihdevuosien hormonikorvaushoitoa voi käyttää hoitoon liitty­vien riskien vuoksi.

Moni migreeniä sairastava pidättäytyy hormonikorvaushoidosta, sillä lääkkeet voivat pahentaa migreeniä.

Yleensä sopiva hoito löytyy kyllä, jos lääkärillä riittää tietämystä ja asiakkaalla sitkeyttä kokeilla eri lääkkeitä.

Kaikki eivät halua käyttää hormonikorvaushoitoa, vaikka sille ei olisi terveydellistä estettä.

Lue myös: Näyttelijä Anna Hultin pelästyi aivosumua, joka olikin vaihdevuosioire: ”Koin täydellisiä muistinpimennyksiä – kaikki vain katosi päästäni”

Näyttelijä Anna Hultin selätti vaihdevuosioireet

Lopulta Anna Hultinille vaihdevuodet ovat olleet hieno tilaisuus tutkia itseä ja omaa elämää. © Tommi Tuomi

3. Jos vaihdevuosioireet ovat vaikeita­, mitä vaihtoehtoja on hormoni­korvaushoidon sijaan?

Vaihdevuosien kuumiin aaltoihin voi saada avun serotoniini- ja noradrenaliinijärjestelmiin vaikuttavista lääkkeistä, jotka vaikuttavat myös uneen ja mielialaan. Lääkkeet ovatkin varsinaisesti masennus- ja ahdistuslääkkeitä ja osa niistä nostaa myös kipukynnystä.

Joskus kuumien aaltojen hoitoon käytetään gabapentiinia, joka on epilepsialääke. Lääke helpottaa myös pitkäaikaista kipua, erityisesti hermokipua.

Hikoiluoireita voidaan helpottaa myös klonidiinilla, joka on verenpainelääke.

Näitä vaihtoehtoisia lääkkeitä kannattaa kokeilla, jos oireet ovat hankalia ja alentavat elämänlaatua eikä hormonikorvaushoitoa voi käyttää.

Univaikeuksia voidaan tietysti hoitaa myös unta ylläpitävillä lääkkeillä, mielialan laskua mielialalääkkeillä ja kipuja kipulääkkeillä.

Lue myös: Hormonikorvaushoito – Miten se auttaa vaihdevuosioireisiin? Milloin hoito on hyvä aloittaa – entä lopettaa? Näin gynekologi vastaa 10 kysymykseen

4. Auttaako soija tai muut kasviestrogeenit vaihdevuosioireisiin?

Kasviestrogeenien vaikutuksia vaihdevuosioireisiin on tutkittu paljon. Jotain näyttöä on, mutta tehoa ei ole vakuuttavasti voitu osoittaa. Tutkimukset ovat olleet melko pieniä, ja on mahdollista, että suuremmissa ja laadukkaammissa tutkimuksissa jotain tehoa voitaisiinkin todeta.

Kasviestrogeeneja saadaan soijan lisäksi muun muassa pavuista, pähkinöistä ja täysjyväviljatuotteista.

Todennäköisesti kasviestrogeenit eivät ole suurina määrinä turvallisia rintasyövän sairastaneille. Heidän pitäisikin välttää kasviestrogeenia sisältävien ravintolisien käyttöä.

5. Olisiko muista luontaistuotteista apua?

Salvian on todettu joissain tutkimuksissa olevan hieman lumevaikutusta tehokkaampi vaihdevuosioireiden hoidossa. Jotta jotain vaikutusta olisi, sitä pitäisi todennäköisesti ottaa ravintolisänä.

Vaihdevuosia on kokeiltu hoitaa myös tähkäkimikillä. Joissain tutkimuksissa sen on todettu auttavan vähän kuumiin aaltoihin, mutta tulokset ovat ristiriitaisia. Lisäksi tähkäkimikkivalmisteiden käyttäjillä on todettu maksavaurioi­ta, joten sen käytöstä on fiksuinta pidättäytyä.

On hyvä ottaa huomioon, että luontaistuotteita ei valvota kuten lääkkeitä, ja valmisteet saattavat sisältää muuta kuin mitä paketissa lukee.

Lue myös: Kylmä vesi vei Tuulan vaihdevuosioireet: ”Avantouinti on halpa mielialalääke”

6. Vaihdevuosioireet – helpotusta akupunktiosta?

Akupunktion tehoa kuumiin aaltoihin ja yöhikoiluun on tutkittu paljon. Akupunktio helpottaa oireita enemmän kuin hoidotta jättäminen, mutta tehon epäillään perustuvan lumevaikutukseen. Sillä ei näyttäisi olevan merkitystä, laitetaanko neulat perinteisen kiinalaisen lääketieteen oppien mukaisesti vai tuleeko ihmiselle vain vaikutelma siitä, että neulat olisi pistetty ihon läpi.

7. Miten voin hoitaa ­kuivuneita limakalvoja?

Emättimen limakalvojen ohenemista ja kuivumista sekä virtsaamiseen liittyviä vaivoja, kuten virtsanpidätyskyvyn heikentymistä, voidaan hoitaa tehokkaasti paikallisesti annosteltavalla estrogeenilla.

Paikallisvalmisteiden käyttöön ei sisälly vaihdevuosien hormonikorvaushoitoon liitettyjä riskejä, joten sitä voi käyttää myös rintasyövän tai laskimotukoksen sairastanut.

Paikallisestrogeenia ei voi verrata varsinaiseen hormonikorvaushoitoon, sillä sen estrogeenipitoisuus on hyvin pieni ja vaikutus paikallinen. Vuoden käytön aikana ei saavuteta edes yhden hormonikorvaushoidosssa käytetyn tabletin sisältämää hormonimäärää.

Emättimeen annosteltavan etsrogeenitabletin ja -puikon lisäksi tarjolla on emätingeeliä, voidetta ja emätinrengas.

Lue myös: Kiusaako emättimen kuivuus? Näin hoidat ja kosteutat kuivat limakalvot – Lue erikoislääkärin neuvot!

8. Paikallista estrogeenia on monia eri valmisteita­. Mistä­ ­tiedän, mikä kannattaa valita?

Kaikki apteekista saatavat estrogeenia sisältävät paikallisvalmisteet auttavat lievittämään limakalvojen oireita. Hormonittomilla valmisteilla voidaan myös helpottaa limakalvo-oireita, mutta ne eivät ole teholtaan läheskään paikallisestrogeenin veroisia.

Paikallisestrogeenia saa apteekista ilman reseptiä. Reseptillä hankittuna hinta on kuitenkin alhaisempi.

9. Vaihdevuosioireet – Riittääkö paikallis­estrogeenin kuuri­luonteinen käyttö?

Moni ajattelee, että koska vaihdevuosien hormonikorvaushoitokin lopetetaan jossain vaiheessa oireiden hellitettyä, niin näin tehdään paikallisen estrogeenihoidonkin kanssa. Limakalvojen oheneminen ja kuivuminen ei kuitenkaan koskaan lopu, joten paikallista estrogeeniä kannattaa käyttää koko loppuelämän ajan. Se ehkäisee myös erilaisia tulehduksia.

Hoidon alussa emätinpuikkoja kannattaa käyttää päivittäin kahden viikon ajan ja sen jälkeen 2–3 kertaa viikossa.

Lue myös: Loppuuko seksi vaihdevuosiin? Helpota ja hoida vaihdevuosioireita näillä seksologin neuvoilla

10. Mitä muuta voi tehdä vaihdevuosioireita helpottaakseen?

Elintavoilla on merkitystä. Tupakointi on syytä lopettaa, sillä se laskee estrogeenitasoja ja lisää vaihdevuosioireita.

Runsas kahvin juominen ja mausteiden käyttö voivat provosoida kuumia aaltoja.

Liikunta ei ehkä suoranaisesti helpota kuumia aaltoja, mutta se voi vaikuttaa myönteisesti mielialaan ja uneen. Jotkut kokevat saavansa apua avantouinnista.

Vaatteissa kannattaa suosia hengittäviä materiaaleja ja kerrospukeutumista.

Uni tulee parhaiten viileässä pimeässä huoneessa. Yhden paksun peiton sijaan kannattaa käyttää kahta ohuempaa, jotta toisen saa tarvittaessa syrjään.

Lue myös: Vaihdevuodet muutakin kuin hikikohtauksia – Kirjailija Kati Reijonen: ”Ehkä tämä on elämänvaihe, jossa kasvetaan vihdoin itseksi kipuilun kautta”

Kati Reijonen

Kati Reijosen mielestä naisia pitäisi valistaa paljon enemmän siitä, mitä vaihdevuosissa on mahdollisesti edessä ja miten niitä voi joko lääkkeillä tai lääkkeettömästi lieventää. © Tommi Tuomi

 
X