Kohonnut verenpaine vaivaksi vaihdevuosien jälkeen – Voiko verenpaineen saada hallintaan vielä elämäntapamuutoksilla? Näin erikoislääkäri neuvoo

Maikin, 59, kohonnut verenpaine ilmoitti itsestään vaihdevuosien jälkeen. Voiko verenpaineen saada vielä kuriin elämäntapoja muuttamalla?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Verenpainetta kannattaa seurailla kotimittarilla.

Maikin, 59, kohonnut verenpaine ilmoitti itsestään vaihdevuosien jälkeen. Voiko verenpaineen saada vielä kuriin elämäntapoja muuttamalla?
(Päivitetty: )
Teksti:
Seura

”Vaihdevuosien alkamisen jälkeen minulla on ollut hiukan kohonnut verenpaine. Parin kuukauden ajan yläpaineeni on jatkuvasti ollut jo 140–159 ja alapaineeni 90–99, mutta lääkitystä ei ole vielä aloitettu”, Maikki, 59, kertoo verenpaineestaan ja terveystilanteestaan.

Näin hänen kysymyksiinsä vastaa työterveyshuollon erikoislääkäri Toni Vänni.

1. Voiko verenpaineen saada hallintaan vielä elämäntapamuutoksilla?

Kohonnut verenpaine on mahdollista saada kuriin elämäntapamuutoksilla, mutta käytännössä aika epätodennäköistä. Harva jaksaa toteuttaa niin suuren elintapamuutoksen, että se laskisi verenpainetta riittävästi ja pysyvästi.

Verenpaineen nousu iän myötä on hyvin tavallinen ilmiö. Kun verisuonet ikääntyvät, niillä on taipumus jäykistyä, mikä nostaa verenpainetta. Lisäksi moni muu tekijä voi nostaa verenpainetta.

2. Viime vuosina painoa on tullut ja vyötärönympärys on kasvanut 91 senttiin. Voiko kohonnut verenpaine liittyä ylipainoon?

Kyllä. Ylipaino ja keskivartalolihavuus aiheuttavat hyvin usein verenpaineen nousua. Lisäksi ne lisäävät riskiä sairastua muihin sydän- ja verisuonisairauksiin ja niiden liitännäissairauksiin. Naisilla vyötärölihavuuden rajana pidetään yleensä 90 senttimetriä, ja sinulla vyötärönympärysmitta on jo hitusen sen yli.

Sinun kannattaa ehdottomasti pyrkiä pudottamaan painoa, kaventamaan vyötäröä ja harrastamaan monipuolisesti liikuntaa. Viikossa on hyvä harrastaa vähintään kolme kertaa aerobista liikuntaa niin, että tulee hiki. Jo 20 minuutin kestävyystreeni riittää kerrallaan. Lisäksi on hyvä treenata myös lihaskuntoa.

Jos sinulla on mahdollisuus, sinun kannattaa varata aika fysioterapeutille tai personal trainerille, joka voi opastaa sinut aloittamaan kuntoliikunnan oman kuntotasosi mukaan.

Lue myös: Verenpaine kohosi salakavalasti – Reija pelkäsi kokevansa äitinsä kohtalon: ”Alkuun kuolemanpelko kulki kintereilläni – elämä tasoittui oikean lääkityksen ansiosta”

3. Mitä asioita kannattaa huomioida ruokavaliossa?

Ensimmäiseksi sinun kannattaa tarkistaa annoskokosi, jotta saat lihomisen loppumaan. Vaikka söisit periaatteessa terveellistä ruokaa, saatat syödä sitä liian paljon, mikä aiheuttaa painonnousua. Epäterveelliset välipalat, kuten leivonnaiset, karkit ja sipsit kannattaa korvata terveellisemmillä vaihtoehdoilla, kuten hedelmillä.

Runsas alkoholin käyttö on myös merkittävä verenpainetta nostava tekijä. Turvallisen käytön yläraja tulee aika helposti täyteen. Naisilla se on seitsemän annosta eli esimerkiksi seitsemän viinilasillista viikossa. Hyvä perussääntö on, että viikossa täytyy olla enemmän alkoholittomia päiviä kuin alkoholillisia.

Lisäksi sinun kannattaa pyrkiä vähentämään syömäsi suolan määrää, sillä runsas suolan saanti nostaa verenpainetta. Suurin osa suolasta tulee piilosuolana valmisruokien mukana. Siksi kaupassa käydessä kannattaa lukea tuotteiden tuoteselosteet huolella. Vähäsuolaisen vaihtoehdon tunnistaa esimerkiksi Sydänmerkistä.

4. Minulla on tapana syödä pussillinen lakritsia joka viikonloppu. Miten lakun syöminen näkyy verenpaineessa?

Sekä lakritsi että salmiakki sisältävät aineita, jotka nostavat osalla ihmisistä verenpainetta. Omasta geeniperimästä riippuu, onko herkkä niiden vaikutukselle.

Jos oma verenpaine on korkealla mutta ei käytä vielä verenpainelääkettä, mustia karkkeja voi syödä pienen määrän silloin tällöin, vaikka kerran kuukaudessa. Niiden vaikutusta verenpaineeseen kannattaa kuitenkin seurata kotimittauksilla.

Jos verenpainelääkitys on jo aloitettu, lakritsia ja salmiakkia kannattaa välttää kokonaan. Mustat karkit vähentävät lääkityksen vaikutusta ja voivat nostaa paineet todella korkealle jopa muutamaksi viikoksi.

5. Voiko kohonnut verenpaine johtua stressistä ja kuormittuneisuudesta?

Totta kai. Stressi on hyvin merkittävä tekijä kohonneen verenpaineen taustalla. Selvä merkki siitä on, että monilla verenpainelääkettä käyttävistä ihmisistä annosta voidaan pienentää kesäloman ajaksi.

Sinun kannattaa miettiä kuormittuneisuutesi juurisyitä ja miettiä niille käytännön ratkaisuja. Yhden ihmisen aika ei voi riittää kaikkeen, ja siksi elämässä täytyy usein karsia jotakin.

Mieti, mitkä ovat sinulle kaikkein tärkeimpiä asioita ja keskity niihin. Mieti myös, miten palaudut työstä parhaiten. Esimerkiksi liikunta, mindfulness-harjoitukset tai pidennetyt viikonloppuvapaat voivat auttaa.

Lue myös: Verenpaine koholla? Näin salakavalasti se oireilee – Lue kardiologian ylilääkärin neuvot sopiviin elintapoihin

6. Kohonnut verenpaine yllätti, sillä vaivan oireita ei huomaa. Mitä haittaa siitä on?

Pahimmillaan korkean verenpaineen ensioire saattaa olla aivoinfarkti tai sydänkohtaus. Korkea verenpaine oireilee vain hyvin harvoin, ja siksi se tulee ihmisille usein yllätyksenä.

Hoitamaton korkea verenpaine vaurioittaa aina verisuonia ja on siksi terveydelle erittäin haitallinen. Se voi aiheuttaa monenlaisia vakavia haittoja, kuten sydänsairauden, aivoinfarktin tai aivoverenvuodon, silmä- tai munuaisvaurion tai alaraajojen ongelmia.

Lisäksi se lisää riskiä sairastua muistisairauteen. Siksi korkea verenpaine kannattaa aina hoitaa.

Lue myös: Torju muistisairauksien riski – Näin siirrät arkisilla valinnoilla sairauden puhkeamista jopa vuosilla! Lue neurologian erikoislääkärin neuvot

7. Jos verenpainelääkitys aloitetaan, joudunko käyttämään sitä loppuelämäni?

Jos verenpainelääkitys aloitetaan, yleensä sitä käytetään loppuelämä. Se on tärkeä satsaus omaan terveyteen, sillä se laskee monien vakavien sairauksien riskiä huomattavasti.

Useimmat ihmiset eivät huomaa verenpainelääkitystään millään tavalla. Joskus siitä voi kuitenkin tulla haittavaikutuksia. Yleensä ne ovat aika lieviä, kuten huimausta, yskää tai ihottumaa. Silloin asiasta kannattaa kertoa lääkärille, joka voi vaihtaa lääkkeen toiseen.

Lue myös: Verenpaine­lääkkeen lopettaminen – Mitä terveysriskejä voi ilmetä, jos verenpainelääkkeet jättää pois ilman lääkärin arviota?

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 10/22.

Lue myös: Verenpaine koholla? Kokosimme 17 vinkkiä – Vältät vauriot, kun saat verenpaineen laskemaan ajoissa

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X