Hormonikorvaushoito – Miten se auttaa vaihdevuosioireisiin? Milloin hoito on hyvä aloittaa – entä lopettaa? Näin gynekologi vastaa 10 kysymykseen

1. Miksi elintavat eivät aina auta vaihdevuosioireisiin?
Terveelliset elintavat auttavat vain lieviin vaihdevuosioireisiin. Ne parantavat naisen jaksamista ja ehkäisevät vaihdevuosi-iässä ilmaantuvia terveysriskejä. Syy vaihdevuosioireisiin on estrogeenivajeessa, ja hormonikorvaushoito paikkaa tätä vajetta.
Yleensä naiset koettavat hoitaa oireita itse elintavoilla. Elleivät ne auta, he hakeutuvat lääkärin vastaanotolle. Silloin oireet yleensä vaikuttavat jo haitallisesti lähes kaikkeen naisen elämässä: työhön, ihmissuhteisin ja vapaa-aikaan.
2. Koska on oikea aika aloittaa hormonikorvaushoito?
Oikea aika aloittaa hoito on, kun oireet haittaavat elämää. Nainen esimerkiksi nukkuu huonosti, hänellä on uutena oireena mielialaongelmia tai nivelkipuja, tai päivittäisiä hankalia kuumia aaltoja ja hikoilua. Käypä hoito -suosituksen mukaan vaihdevuosi-ikäisen naisen unettomuutta tulee ensisijaisesti hoitaa estrogeenilla.
Vaihdevuosi-ikäinen nainen on yleensä työelämässä, ja huonosti nukutut yöt haittaavat työntekoa. Väsyneenä ei jaksa pitää itsestä eikä läheisistään huolta.
Hoito tulee aloittaa viimeistään kymmenen vuoden päästä kuukautisten loppumisesta, eikä sitä aloiteta yleensä yli 60-vuotiaille.
3. Millaisia vakavia haittoja hormonikorvaushoitoon liittyy?
Estrogeenihoitoon liitetään keltarauhashormoni, jos naisella on kohtu tallella. Keltarauhashormoni suojaa naista kohtusyövältä. Yhdistelmähoito lisää kuitenkin hieman rintasyövän riskiä silloin, kun nainen käyttää sitä yli viisi vuotta. Pelkkä estrogeeni aiheuttaa pienemmän riskin; joidenkin tutkimusten mukaan ei lainkaan.
Yhdistelmähoito ja pelkkä estrogeeni lisäävät laskimotukoksen ja keuhkoveritulpan riskiä, jos estrogeeni on tablettimuotoinen. Ihon kautta annosteltu estrogeeni ei näytä nostavan veritulppariskiä.
4. Miten voi itse pienentää hoidon riskejä?
Arviolta joka kahdeksas nainen sairastuu rintasyöpään, käytti hän hormonikorvaushoitoa tai ei. Ylipaino, tupakointi, liikkumattomuus ja alkoholin runsas käyttö ovat huomattavasti suurempia riskitekijöitä, ja näihin voi vaikuttaa elintavoilla.
Hormonikorvaushoito ei lisää rintasyöpään kuolleisuutta. Mammografiaseulonnoilla rintasyöpä havaitaan varhain. Säännöllinen papatutkimus ehkäisee kohdunkaulansyöpää. Kun kutsu seulontaan tulee, siihen kannattaa vastata. Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos huomaa itse rinnassa muutoksen.
Laskimotulpan riskiä voi välttää valitsemalla estrogeenivalmisteen, joka annostellaan laastarina, geelinä tai suihkeena. Ikä, huomattava ylipaino ja liikkumattomuus ovat veritulpan riskitekijöitä, eli elintavoista on hyötyä myös tulppien ehkäisyssä.
Lue myös: Paino nousee – Miten lihomisen voi vaihdevuosien aikana estää?
5. Mikä on oikea ja turvallinen annos estrogeenia?
Oikea annos on se, joka vie suurimman osan ja mielellään kaikki oireet. Kaksi naista voi tarvita tähän erisuuruisen annoksen, sillä estrogeenin tarve, imeytyminen, jakautuminen ja hajoaminen on yksilöllistä. Naisten annoksissa voi olla nelinkertainen ero.
Vaihdevuosissa on erilaisia vaiheita. Monesti nainen tarvitsee alkuvaiheessa isompaa annosta kuin myöhemmin. Liikkeelle lähdetään melko pienellä annoksella. Ellei se auta parissa viikossa, voi nostaa annosta. Jos rintoja alkaa aristaa tai tulee pahoinvointia, annos on liian iso.
Estogeeni suojaa luuta ja vähentää osteoporoottisia murtumia. Se vähentää suolistosyöpää, sydän- ja verisuonitauteja ja kakkostyypin diabetesta. Hoito suojaa mieltä ja lihaksia, ja ylläpitää seksuaalisuutta.
6. Kumpi on turvallisempaa: käyttää hormonikierukkaa vai syödä keltarauhashormonia pillerinä jaksoittain?
Hormonikierukka on turvallisempi, koska suun kautta otettu lääke saattaa unohtua ja näin nostaa kohtusyöpäriskiä.
Osalle naisista keltarauhashormoni aiheuttaa turvotusta ja huonoa oloa. Hormonikierukalla haitat jäävät vähäisemmiksi, sillä siitä vapautuu tasaisesti keltarauhashormonia ja se vaikuttaa pääasiassa paikallisesti kohdussa.
Jos syö keltarauhashormonia pillereinä, niitä tulisi käyttää joka kuukausi 12–14 päivää. Määrässä voi joskus joustaa, jos estrogeeniannos on pieni, mutta jousto tehdään lääkärin ohjeen mukaan.
7. Pitääkö hormonikorvaushoito naisen paremmassa kunnossa?
Hormonikorvaushoito suojaa naisen terveyttä ja lisää elämänlaatua. Näyttäisi, että se vähentää jopa hieman naisen kuolemanriskiä.
Estogeeni suojaa luuta ja vähentää osteoporoottisia murtumia. Se vähentää suolistosyöpää, sydän- ja verisuonitauteja ja kakkostyypin diabetesta. Hoito suojaa mieltä ja lihaksia, ja ylläpitää seksuaalisuutta.
Hormonikorvaushoidosta on 50–60-vuotiaalle, vaihdevuosioireista kärsivälle naiselle enemmän hyötyä kuin haittaa. Kuusikymppinen hormonikorvaushoitoa käyttävä nainen voi siten olla luustoltaan ja lihaksistoltaan viisikymppisen kunnossa.
8. Kannattaako hoitoa jatkaa terveyssyistä tavallista pidempään?
Vaihdevuosioireet kestävät keskimäärin 7,5 vuotta, mutta 10–20 prosentilla jopa yli 15 vuotta. Nainen voi käyttää hormonikorvaushoitoa niin pitkään, kuin hän tarvitsee sitä, kunhan hyödyt ylittävät haitat. Tämä arvioidaan lääkärin vastaanotolla 1–2 vuoden välein.
Jos nainen käyttää estrogeenia pitkään, kannattaa valita ihon kautta annosteltava valmiste.
Jos suvussa on paljon sydänsairauksia ja naisella on itsellään sydänsairauksien riskitekijöitä, hänelle saatetaan suositella muita herkemmin estrogeenihoitoa vaihdevuosioireiden hoitoon. Se laskee kolesterolia.
Hormonihoitoa voidaan käyttää osteoporoosin hoidossa, vaikka naisella ei olisi hoitoa vaativia vaihdevuosioireita. Näin toimitaan silloin, jos muut luulääkkeet eivät sovi, eikä naisen muu terveys estä hormonikorvaushoitoa.
9. Voiko hormonikorvaushoidon lopettaa itse?
Hoidon voi lopettaa itse, mutta se kannattaa yleensä tehdä vähitellen. Lopettamiseen kannattaa varata aikaa, jopa toista vuotta. Annosta pienennetään esimerkiksi geelihoidossa siirtymällä kahdesta pumppauksesta yhteen. Elleivät oireet palaa tällä annoksella vuodessa, käyttöä voi vähentää edelleen ja pikkuhiljaa jättää kokonaan pois.
Paikallisestrogeenista ei parane luopua lainkaan. Vaikka muut vaihdevuosioireet jäävät, limakalvo-oireet pahenevat iän myötä.
10. Miksi hoitoa ei saa lopettaa ja aloittaa useita kertoja?
Tablettimuotoiseen hormonikorvaushoitoon liittyy laskimotukosriski, ja se liittyy juuri hoidon aloittamiseen.
Satunnaiset unohtelut ja päivän, parin tauot eivät lisää tukosriskiä, mutta jo esimerkiksi kuukauden tauko lisää. Tästäkin syystä hoito kannattaa lopettaa pikkuhiljaa, omaa oloa kuulostellen.
Asiantuntijana BetterMeno-etäklinikan gynekologi Leena Väisälä.