Uniapnea-oireet eivät helpota – Miksi CPAP-maski ei poista väsymystä? Näin tukee ja neuvoo uniapneahoitaja

Miksi olo on yhä väsynyt ja vetämätön, vaikka uniapnean hoitoon annettu CPAP-laite on käytössä?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Uniapnea-oireet tutkitaan laajalla unipolygrafialla tai suppeammalla yöpolygrafialla.

Miksi olo on yhä väsynyt ja vetämätön, vaikka uniapnean hoitoon annettu CPAP-laite on käytössä?
Teksti: Virve Järvinen 

Uniapnea-oireet ilmenevät öisin hengityskatkoksina myös kuorsaaminen, tukehtumisentunne, yöhikoilu ja lisääntynyt virtsaamistarve kuuluvat oirekirjoon. Päivisin uniapnea-oireet heijastuvat esimerkiksi päänsärkynä ja väsymyksenä, mitkä voivat heijastua toimintakyvyn alenemiseen ja muistivaikeuksien ilmaantumiseen.

Miten uniapnean hoito puree? Miten CPAP-maskin käyttämiseen tottuu? Näin kysymyksiin vastaa sertifioitu uniapneahoitaja Armi Luukkonen.

1. Uniapnea-oireet on diagnosoitu ja uniapneaa hoidetaan CPAP-laitteella. Miksi väsymys ei vain hellitä hoidon myötä? Kuinka kauan tilannetta uskaltaa seurata?

Jos vointi ei laitehoidolla kohene muutamassa kuukaudessa hoidon aloituksesta, pitää ottaa yhteyttä hoitavaan yksikköön.

Uniapneassa nielu umpeutuu kymmeniä, jopa satoja kertoja yössä, jolloin hapensaanti elimistöön vaikeutuu. Tämä haittaa unen rakennetta, minkä vuoksi uni ei virkistä. Katkokset hapensaannissa kohottavat verenpainetta ja sykettä ja lisäävät huomattavasti sydän- ja verisuonisairauksien ja eteisvärinän ja aivoinfarktin riskiä.

CPAP-laite ehkäisee yön aikaisia hengityskatkoksia, mutta unen määrästä ja ajoituksesta pitää huolehtia ­itse. Alkuyön uni on virkistävintä unta, ja jos puoliso venyttää nukkumaanmenoa yli puolen yön, laadukkaan unen määrä jää vähiin.

CPAP-laitetta tulisi käyttää joka yö ja mieluiten läpi koko yön. Se ei auta kunnolla, jos käväisee aamuyöstä pissalla ja lopettaa laitteen käytön siihen. Alkuyön hoidolla saadut hyvät vaikutukset vesittyvät, jos nukkuu loppuyön ilman laitetta.

Lue myös: CPAP-hoito ja maskinkäyttö vaativat uniapneaa sairastavalta totuttelua – Näin nukut yösi paremmin, ja huollat oikein CPAP-laitteen ja maskit!

CPAP-hoito uniapneaa sairastavalle

Yleisin hoito uniapneaan on nenän kautta annettava ylipainehengityshoito. CPAP­-hoidossa hengitetään huoneilmaa ylipaineella nenämaskin kautta, jolloin CPAP­-laitteen puhaltama ilmavirta pitää hengitystiet auki nukkuessa. © iStock

2. Jos uniapnea-oireet eivät hellitä, voiko CPAP-laitteessa olla jotain vikaa?

Laitteet rikkoutuvat hyvin harvoin, ja uudet laitteet kestävät usein reilusti yli viisi vuotta. CPAP-laite pitää säätää yksilöllisesti käyttäjälleen ja säätöjä tarvitaan usein hoidon aikanakin.

CPAP-laite tuo maskin kautta pienellä paineella ilmaa nukkujan hengitysteihin. Sen ansiosta hengitystiet pysyvät auki, jolloin nukkujalle ei tule hengityskatkoksia.

Jos painetta ei ole riittävästi, unen rakenne rikkoutuu, eikä uni virkistä. Tällöin laitteen painetta pitää tehostaa. Yleensä liian pieni paine aiheuttaa nukkujalle tunteen, ettei hän saa nukkuessaan tarpeeksi ilmaa.

Lue myös: Uniapnea-diagnoosi yllätti – Sirpa hylkäsi CPAP-laitteen ja kokomaskin, kunnes siro nenämaski sai suopumaan hoitoon: ”Olen saanut lisää energiaa”

3. Kun uniapneamaski ei tunnu hyvältä, pitääkö esimerkiksi  parrakkaan miehen luopua parrastaan?

Mies saa pitää partansa, mutta hänen kannattaa opetella hengittämään nenän kautta ja käyttää nenä- tai sierainmaskia. Nenä- ja sierainmaskit asettuvat parrakkaille kasvoille yleensä kasvomaskia paremmin.

Hengitysilman tulisi kulkea nenän kautta, oli ihmisellä uniapnea tai ei. Monesti uniapneaa sairastavat hengittävät suun kautta, jolloin nenä pääsee käyttämättömänä kuivumaan. Kuivalla nenällä hengittäminen tuntuu hankalalta, ja siksi suun peittävä kasvomaski voi tuntua nenämaskia paremmalta vaihtoehdolta. Hoidon alussa mies voi kostuttaa nenää nenäsuihkeella, mutta kun hoito saadaan käyntiin, laite huolehtii nenän kostutuksesta.

Jotta silikoninen nenämaski asettuisi tiivisti iholle, nenän alla olevia karvoja kannattaa vähentää. Muutama milli riittää.

4. Pitääkö ylipainosta pyrkiä eroon, kun uniapnea diagnosoidaan?

Elintapahoito on tärkeä osa uniapnean hoitoa, eikä sitä voi korvata millään laitteella. Kun CPAP-hoito saadaan hyvin käyntiin, vireystila paranee ja sairastunut jaksaa kiinnittää entistä paremmin huomiota elintapoihinsa.

Ylipaino väsyttää ja lisää uniapneaan liittyviä terveysriskejä. Uniapneaa sairastavan painonpudotusta voit tukea esimerkiksi ehdottamalla yhteisiä kävely­lenkkejä tai jotain yhteistä liikuntaharrastusta. Yhteiset hetket ja harrastaminen tekevät hyvää myös parisuhteelle.

Lue myös: Näin Kimmo Lonka karisti 30 kiloa: ”Päätin, että en ryhdy laihdutuskuurille, vaan teen elämäntapamuutoksen”

5. Kun puoliso karkaa CPAP-laitteensa kanssa toiseen huoneeseen nukkumaan, loppuuko seksi uniapneaan?

Hoitamaton uniapnea aiheuttaa kuorsausta, ja kuorsaus ajaa yleensä puolisot eri huoneisiin nukkumaan. Kun CPAP-hoito on kunnossa, kuorsaus loppuu ja puolisot palaavat yhteisen peiton alle. Makuuhuoneessa sijaitseva CPAP-laite ei häiritse seksiä: sitä ei käytetä seksin aikana.

CPAP-laite ei ole seksintappaja. Se ei vähennä käyttäjänsä vetovoimaa, vaan yleensä se virkistää nuukahtanutta seksielämää.

Parantunut hapensaanti näkyy verenkierrossa: miehillä erektio-ongelmat helpottuvat ja naisilla limakalvoihin tulee kosteutta. Eräs 80-vuotias mies kertoi, kuinka CPAP-laite palautti kolmessa kuukaudessa kadoksissa olleet aamuerektiot.

Lue myös: Erektio-ongelma yllättää – Mistä vaiva johtuu? Näin urologi neuvoo ja rohkaisee – apua erektio-ongelmiin löytyy!

6. Jos matkalla ei käytä CPAP-laitetta, miten nopeasti hoitamaton uniapnea näkyy arjessa?

Joku voi pärjätä yön pari ilman CPAP-laitetta ilman, että tuntee voinnissaan isoa muutosta. Osa nukkuu levottomasti; hikoilee ja juoksee yöllä vessassa tai herää aamulla äreänä, potee päänsärkyä ja aivosumua. Kukaan ei osaa sanoa, millaisia riskejä laitteen käyttämättä jättäminen aiheuttaa terveydelle.

Jos kaikesta huolimatta haluaa tehdä parin päivän reissun ilman laitetta, tilannetta kannattaa testata hyvissä ajoin kotona ennakkoon. Mikäli yöunet menevät pipariksi, niistä ehtii toipua ennen reissua. Kun pakkaa laitteen mukaan, varmistaa, etteivät huonot yöunet pilaa reissua. Matkaseurakin tykkää, kun saa nukkua rauhassa ilman vierustoverin kuorsausta ja vierustoveri on aamulla virkeä ja hyvällä tuulella.

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 2/2023.

Lue myös: Elämäntapamuutos onnistuu, kun nukut enemmän ja stressaat vähemmän – Lue 14 ohjetta arjen pieniin valintoihin ja painonhallintaan 

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X