Erektio-ongelma yllättää – Mistä vaiva johtuu? Näin urologi neuvoo ja rohkaisee – apua erektio-ongelmiin löytyy!

Monet yleissairaudet ja esimerkiksi ylipaino voivat aiheuttaa erektiohäiriöitä. Toisaalta erektiohäiriöt voivat ennakoida sydän- ja verisuonitautia. Urologian erikoislääkäri kertoo, miksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Miten korjata erektio-ongelma? Keinoja on monia!

Monet yleissairaudet ja esimerkiksi ylipaino voivat aiheuttaa erektiohäiriöitä. Toisaalta erektiohäiriöt voivat ennakoida sydän- ja verisuonitautia. Urologian erikoislääkäri kertoo, miksi.
Teksti: Jaana Kalliokoski

Mistä erektio-ongelma johtuu? Miksi erektio lorpahtaa? Miten erektiota voi parantaa? Apua erektio ongelmiin on onneksi saatavissa. Näin kysymyksiimme vastaa urologian erikoislääkäri Lauri Flöjt, Pihlajalinnasta.

1. Mistä erektio-ongelma johtuu?

Erektioon ­vaikuttavat monet fyysiset ja ­henkiset ­asiat. Erektio-ongelmat voivat olla ohimeneviä tai pysyviä. Työikäisillä kolmasosalla on vaihtele­vasti ­erektiohäiriöitä, yli 70-vuo­tiailla niitä on yli puolella.

Erektio voi reagoida herkästi ohimeneviin sairauksiin ja perussairauksiin. Oleellista sille on hyvä verenkierto: kun penikseen virtaa voimakkaasti verta, se lopulta salpautuu eikä pääse poistumaan elimestä, jolloin syntyy erektio.

Monet yleissairaudet vaikuttavat verenkiertoon sekä hermotoimintaan, mikä taas osaltaan vaikuttaa erektioon ja peniksen tuntoon. ­Esimerkiksi diabeetikoilla on yli kolminkertainen riski erektio-ongelmiin. Verenpainetauti ja ­korkea kolesteroli haittaavat verisuonten toimintaa ja siten verenkiertoa. Lisäksi monet sairaudet hoitamattomina laskevat testosteronitasoa. Seksuaaliterveyden kannalta normaali testosteronitaso on tärkeää.

Lue myös: Herätä seksihalut! Näillä vinkeillä ja seksuaaliterapeutin ohjeilla saat uutta kipinää parisuhteeseesi

Mobiilisovellus tarjoaa apua parisuhdeviestintään.

© iStock

2. Milloin miehen ­kannattaa mennä urologin pakeille ja hakea apua erektio-ongelmiin?

Vastaanotolle kannattaa ­tulla matalalla kynnyksellä, jos oma seksuaaliterveys vähänkään huolettaa. Tyypillisiä syitä ovat erektiohäiriöt ja esimerkiksi peniksen iho- ja limakalvo-oireet.

Peniksessä voi olla anatomisia rakenneongelmia, ­kuten esinahan tai esinahkajänteen kireyttä, jotka haittaavat seksielämää. Arkipäivää ovat myös tulehdukset, jotka voivat osittain liittyä esinahka- ja limakalvo-ongelmiin. Peniksen iho muuttuu terskassa herkäksi ­limakalvoksi, joka joutuu ­seksissä mekaaniseen rasitukseen, venytykseen ja hankauk­seen, ja ne voivat aiheuttaa alueelle oireita.

3. Aiheuttaako ylipaino erektio-ongelmia?

Jos painoindeksi on yli 30, ylipaino laskee jo merkittävästi miehen testosteronitasoa. Ylipaino altistaa myös edellä mainituille sairauksille, jotka nekin heikentävät erektiota, jos niiden hoitotasapaino ei ole kunnossa.

4. Voiko erektiohäiriö ­ennakoida tulevaa­ sydän- ja verisuonitautia?

Kyllä, sillä verisuonten tukkeutuminen voi ensin näkyä erektiossa. Kohonnut verenpaine jäykistää verisuonia ja haittaa verenvirtausta erektiossa. Korkea kolesteroli puolestaan tukkeuttaa ja jäykistää peniksen pieniä verisuonia.

Penikseen menevät verisuonet ovat hyvin ohuita, ja jos niissä alkaa näkyä tukkeutumista ja verenkierron häiriötä, seuraavana vuorossa voivat olla paksumpien verisuonten ongelmat, kuten aivoverenkiertohäiriöt ja sydämen sepelvaltimoiden tukkeutuminen.

Jos vastaanotolle tulee ylipainoinen mies, jolla on erektiohäiriö ja mahdollisesti diabetes, hälytyskellojen ­pitäisi soida. Häneltä olisi hyvä tarkistaa verenpaine, sokeriarvot ja kolesteroliarvot, lisäksi painoa pitäisi saada alas ja liikuntaa lisättyä. Tässä vaiheessa huono kehitys on mahdollista vielä pysäyttää.

5. Miten masennus muuttaa miehen seksuaalisuutta?

Henkiset asiat liittyvät hyvin vahvasti seksuaaliterveyteen ja erektioon. Erektioon tarvitaan rauhallinen ja turvallinen olotila. Masennus haittaa aivokemian kautta hormoni- ja hermotoimintaa ja siten erektiota. Toisaalta ­masentuneella ei välttämättä ole seksihalujakaan. Myös masennus voi laskea testosteronitasoa. ­Tästä voi aiheutua negatiivinen kierre: jos ­masentuneelle ­alkaa tulla erektio-ongelmia, masennus voi pahentua.

Joskus on vaikea sanoa, syntyykö masennus testosteronin vajauksesta vai onko alun perin syynä jokin muu, kuten vaikea elämäntilanne. Viagra-resepti ei aina ratkaise asioita, vaan lääkärin on kyettävä katsomaan kokonaisuutta.

Lue myös: Miksi miehellä ei seiso? Kun aikuisen miehen seksi ei suju ja erektiohäiriöt vievät nautinnon, lue erikoislääkärin neuvot

erektiohäiriö, kun miehellä ei seiso

Miesten testosteronitasot kääntyvät laskuun 40 vuoden iässä. © iStock

6. Onko totta, että uni­apnean cpap-laite voi auttaa erektio-ongelmiin?

Hoitamaton uniapnea voi tyypillisesti laskea testosteronitasoa, sillä uniapneasta kärsivällä normaali unen aikainen testosteronituotanto häiriintyy. Tämä voi aiheuttaa erektiohäiriöitä. Uniapnean cpap-laite parantaa unenlaatua ja palautumista, mikä puolestaan vähentää elimistön stressitilaa ja ylläpitää testosteronitasoa.

Lue myös: Näin testosteronivaje ilmenee – Samin elämänhalu palasi oikean diagnoosin ja lääkityksen avulla

7. Miten miehen vaihdevuodet eli andropaussi vaikuttavat elämään?

Käytännössä 40 ikävuoden jälkeen miehen testosteronitaso alkaa laskea hitaasti mutta tasaisesti, eikä siitä yleensä aiheudu ongelmia kehon tottuessa laskuun. Osalla miehistä voi kuitenkin tulla testosteronin puutteesta oireita, erityisesti, jos lasku tapahtuukin nopeasti tai lähtötasokin on ollut alhainen.

Andropaussioireita ovat ­väsymys, ärtyneisyys, aloitekyvyttömyys, äkkipikaisuus, aivosumu tai hitaus sekä lihasvoimien ja palautumisen heikkeneminen. Miehellä voi olla seksuaalista haluttomuutta, aamuerektioiden ­vähenemistä ja erektiohäiriöitä. Monesti oireina on yhdistelmä henkisiä ja fyysisiä oireita.

Lue myös: Olo on vetämätön eikä seksi maistu – hylkäävätkö testosteronit jo viisikymppisen? Kysyimme erikoislääkäriltä, miten miesten vaihdevuodet oireilevat

Testosteronin määrää vähentää ikääntymistä enemmän varsinkin keskivartalolihavuus.

Testosteronin määrää vähentää ikääntymistä enemmän varsinkin keskivartalolihavuus. © istockphoto

8. Miten miehen andropaussia hoidetaan?

Jo peruselintavoilla voi vaikuttaa testosteronitason paranemiseen: sopivasti liikuntaa, ruokavalio kuntoon, riittävästi unta. Jos ­miehellä on perussairauksia, ne kannattaa hoitaa tai parantaa niiden hoitotasapainoa. Jos on ylipainoa, laihduttaminen kannattaa.

Myös hormonihoito on mahdollista, jolloin testosteronitasoa saadaan nostettua. Samalla nähdään, mitkä oireet johtuvat sen vajauksesta. Ideana on, että testosteronitasoa nostetaan normaalille mutta pienimmälle vaikuttavalle tasolle, jolloin vältetään hoidon riskit.

Liiallinen testosteroni voi aiheuttaa esimerkiksi veritulppariskin, hoitamaton uniapnea voi pahentua tai jos miehellä olisi piilevä eturauhassyöpä, testosteronihoito voi pahentaa tätä. Luonnollisesti urologi huomioi nämä ja pitää hoidon turvallisena.

9. Voiko penis paleltua – mitä siitä seuraa?

Penis ei voi käytännössä palel­tua. Ensinnäkin se vetäytyy kylmässä sisäänpäin, ja toiseksi sen lämmittävä verenkierto on voimakas. Sen sijaan kivekset ja erityisesti niiden takana sijaitsevat lisäkivekset ovat varsin herkkiä paleltumaan.

Kivespussin särkyä poteva ­potilas on tyypillinen potilas urologin vastaanotolla. Silloin voidaan tarvita tilannetta rauhoittava lääkekuuri.

10. Jos seksi ei suju, onko syytä mittauttaa PSA-arvo?

Ei ole tutkimusnäyttöä siitä, että yleinen kaikkien miesten ­PSA-seulonta ­olisi kustannustehokasta, ­koska PSA-koe ei itsessään ole niin tarkka ­syöpämerkki­aine.

Eturauhassyöpä on kuitenkin Suomen yleisin syöpä. Suositus on, että viimeistään 50-vuotiaana mies tutkituttaisi PSA-arvonsa eturauhassyövän varalta. Jos tulos antaa aihetta epäilyyn, eturauhanen tutkitaan tarkemmin tai arvoja seurataan tiheämmin. Jos miehellä on sukurasite eturauhassyövälle, kannattaa se tutkia jo ­aikaisemmin.

Lue myös: Eturauhanen oireilee ja suihku on heikko – Miten eturauhasvaivoja voi ehkäistä? Lue urologin neuvot

X