CPAP-hoito ja maskinkäyttö vaativat uniapneaa sairastavalta totuttelua – Näin nukut yösi paremmin, ja huollat oikein CPAP-laitteen ja maskit!

Unenaikaisia hengityskatkoja, eli uniapneaa hoidetaan usein CPAP-laitteella. Se parantaa unenlaatua sekä vähentää päiväväsymystä ja muita uniapnean aiheuttamia terveyshaittoja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yleisin hoito uniapneaan on nenän kautta annettava ylipainehengityshoito. CPAP­-hoidossa hengitetään huoneilmaa ylipaineella nenämaskin kautta, jolloin CPAP­-laitteen puhaltama ilmavirta pitää hengitystiet auki nukkuessa.

Unenaikaisia hengityskatkoja, eli uniapneaa hoidetaan usein CPAP-laitteella. Se parantaa unenlaatua sekä vähentää päiväväsymystä ja muita uniapnean aiheuttamia terveyshaittoja.
(Päivitetty: )
Teksti: Kiia Heikkilä

CPAP-laite on ylipainehengityslaite. CPAP-lyhenne tulee englannin kielen sanoista Continuous Positive Airway Pressure eli jatkuva hengitysteiden ylipaine.

Ylähengitysteitä ahtauttava sairaus, uniapnea, aiheuttaa toistuvia hengityskatkoksia nukkuvalle. Moni ei tiedä sairastavansa uniapneaa, sillä sairaus on hoitamattomana on terveysriski. Suomessa uniapneaa sairastava saa käyttöönsä ilmaiseksi CPAP-laitteen ja maskit lääkärin määräyksellä.

Millaista on uniapneaan tarjottu CPAP-hoito? Kysyimme uniaikaisesta hengityssairaudesta, CPAP-laitteen sekä maskien käytöstä, näin vastaa 10 kysymykseen Turun yliopistollisen keskussairaalan Uni- ja hengityskeskuksen koordinoiva johtaja, professori Tarja Saaresranta.

1. Miten uniapneaa voidaan hoitaa? Miten CPAP-laite auttaa?

Elintapahoito eli painonhallinta, liikunta, terveellinen ravinto sekä hyvät yöunet on kaiken hoidon perusta. Tupakointi pahentaa hengitysteiden ahtautta, joten tupakoinnin lopettaminen voi auttaa. Uniapnean oireet pahenevat, jos henkilö nukahtaa alkoholia veressään.

Päivän aikana jalkoihin kerääntynyt neste valuu kaulalle, kun henkilö käy nukkumaan, joten päivällä käytettävistä tukisukista on myös hyötyä uniapneaa vastaan.

Erityisesti lievästä uniapneasta kärsiville elämäntaparemontti, uniapneakisko tai selinmakuun esto voivat olla riittäviä hoitokeinoja.

Uniapnean hoidossa käytetään yleisesti nenän kautta annettavaa ylipainehengityshoitoa eli nenä-CPAP-laitetta, jossa kasvoille asetettavan maskin kautta hengitetään huoneilmaa pienellä ylipaineella.

Lue myös: Epäiletkö uniapneaa? Hakeudu unitutkimuksiin – Näin neuvoo keuhkosairauksien professori

2. CPAP-laitteen käyttäjälle on tarjolla erilaisia maskeja. Miten oikea valitaan?

Uniapneassa hengitysteiden ahtaudesta johtuva sisäänhengityksen aiheuttama alipaine unen aikana tukkii ilman ­virtaamisen sisäänpäin het­kellisesti. Yleisimmin käytössä on nenämaski, nenä-suumaski tai sierainmaski. Uniapneahoitaja valitsee potilaalle sopivimman hoidon tarpeen mukaan.

Valintaan vaikuttaa esimerkiksi, nukkuuko henkilö suu auki ja kuinka korkeaa hoitopainetta tarvitaan. Tarvittaessa maskia vaihdetaan. CPAP-laitetta ei voi ostaa omin päin ennen kuin uniapnea on diagnosoitu.

3. Mistä CPAP-laite? ­ Miten sen käyttöönotossa autetaan?

Uniapneapotilas voi saada CPAP-laitteen julkisen tai ­yksityisen terveydenhuollon kautta. Laitetta tulisi käyttää keskimäärin vähintään neljä tuntia yössä.

Unihoitaja käy yksilöllisesti potilaan tai potilasryhmän kanssa läpi laitteen toimintaan ja käyttöönottoon liittyvät ­asiat. Potilas saa laitteen mukana kirjalliset materiaa­lit ja nettivinkit opetusvideoihin, jotka auttavat käyttöönotossa kotona.

Lue myös: Keskivaikea uniapnea paljastui yöpolygrafiassa – CPAP-hoito esti Liisan hengityskatkokset mutta herkkäunisen öinen säpsähtely jatkui

Kurjille oireille oli löytynyt syy: Liisalla oli keskivaikea uniapnea, jonka avuksi lääkäri määräsi CPAP-laitteen.

Liisalla oli keskivaikea uniapnea, jonka avuksi lääkäri määräsi CPAP-laitteen. © iStockphoto

4. Mistä tietää, ett­ä ­maski on kasvoilla oikein?

Maskin alle pitäisi mahtua ­naisen pikkusormi. Silloin ­ilmakauluksen alle pääsee ­ilmaa ja maski pysyy oikein paikoillaan myös nukkujan liikkuessa. Laitteen toi­mintaa voi seurata kännykkäsovelluksesta, joka raportoi, miten ­maski on hoitanut unen ­katkokset ja onko maski vuotanut.

5. Millaisia kompastus­kiviä maskin käytö­n alussa on ja miten ­niihin voi varautua?

Tavallisin virhe on laittaa maski liian kireälle, jolloin se painaa nenään. Jos taas maski ei ole riittävän tiiviisti, se puhaltaa ilmaa silmille.

Laitteen käyttöön tottuminen on hyvin yksilöllistä. Yksi tottuu yhdessä yössä, toinen puolestaan taistelee puoli vuotta, jonka jälkeen maskista ei haluta luopua mistään hinnasta. Kannattaa siis totutella sinnikkäästi, vaikka alussa olisi haasteita.

Lue myös: Uniapnea-diagnoosi yllätti – Sirpa hylkäsi CPAP-laitteen ja kokomaskin, kunnes siro nenämaski sai suopumaan hoitoon: ”Olen saanut lisää energiaa”

Uniapnea on Sirpa Viitan sairaus.

”Elämässäni on alkanut ihan uusi sivu. Olen täynnä uskoa ja toivoa”, Sirpa Viita iloitsee vaikeiden vuosien jälkeen. © Tommi Tuomi / Otavamedia

6. Kannattaako CPAP-laitteen käyttäjä­n kiinnittää nenä­n ­terveyteen erityistä huomiota?

CPAP-hoidon alkuvaiheeseen voi liittyä vesinuhaa, joka johtuu nenän limakalvojen kuivumisesta. Sitä voi hoitaa kosteuttamalla limakalvoja nenäsuihkeella tai -tipoilla.

Hoidosta johtuvaa nenän tukkoisuutta sekä limakalvojen kuivumista voi hoitaa myös nenähuuhtelukannulla. CPAP-laitteeseen liitettävästä kostuttimesta voi myös olla apua.

Polyypit eli nenän lima­kalvopullistumat pitää hoitaa. Jos nenän väliseinä on vino, voi se haitata CPAP-laitteen käyttöä.

7. Pystyykö maski­a käyttämään flunssaoireisena?

Useimmiten laitetta voi käyttää myös flunssaisena, mutta silloinkin nenän tukkoisuutta kannattaa ahkerasti hoitaa esimerkiksi nenäsuihkeen ja nenäkannun avulla.

Lue myös: Vastustuskyky kohoaa, kun ravintoaineet tuovat suojaa! Näillä vinkeillä myös torjut flunssaa sekä helpotat yskivän ja niiskuttavan oloa

8. Miten CPAP-laite,  välineet, maski ja letkut tulisi puhdistaa?

Potilas saa hoitajalta ohjeet, kun aloittaa CPAP-laitteen käytön. Huoltamaton laite voi aiheuttaa esimerkiksi iho-ongelmia.

Maski ja ilmaletku tulee irrottaa laitteesta päivittäin. Irrotettu ilmaletku säilytetään kuivassa. Joka päivä pitäisi myös pestä maskin tyynyosa miedolla saippuavedellä, vaihtaa vesi kostuttimesta ja huuhdella sen säiliö.

Maski ja remmit pestään miedolla saippuavedellä viikoittain. Ilmaletku ja kostuttimen säiliö pestään laimennetulla astianpesuaineliuoksella.

9. Miksi CPAP-laitteessa käytetään vettä? Mitä vettä käytetään?

CPAP-laitteen kostutinkammio auttaa nenän ja suun kuivumisongelmissa. Se ei ole kaikille tarpeellista, mutta useimmat käyttävät vettä laitteessa.

Normaali, puhdas hanavesi käy hyvin. Jos veden puhtauteen ei voi luottaa esimerkiksi ulkomaanmatkalla, on hyvä käyttää pullovettä. Laitteen tulisi olla tukevasti paikoillaan, sillä vesi voi väärään paikkaan joutuessaan vaurioittaa laitetta.

10. Onko CPAP-laitteesta harmia uniapneapotilaan puolisolle? Kuuluuko meteliä?

CPAP-laite on nykypäivänä käytännössä äänetön ­lukuun ottamatta ilman liikkeestä syntyvää ääntä. Yleensä ­laitteen käyttöönotto parantaa puolison unenlaatua ­siinä ­missä laitteen käyttäjänkin, sillä kuorsaus hellittää eikä puolison tarvitse enää vahtia, hengittääkö toinen vierellä.

Nainen tarkkailee, kun mies nukkuu levottomasti.

Uniapneasta johtuvat hengityskatkokset valvottavat vieressä nukkuvaa. © Colourbox

Lue myös: Uniapneapotilaalla on suurentunut riski saada sydän- ja aivoinfarkti – Näin erikoislääkäri vastaa 10 kysymykseen uniapneasta

X