Nenän polyypit – Miten nenäpolypoosia hoidetaan?

Oikein annosteltu ja säännöllisesti käytetty paikalliskortisoni hidastaa ja usein estää polyyppien kasvua niin tehokkaasti, että polyyppien uusintaleikkauksia tarvitaan yhä harvemmin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Uudet kortisonisuihkeet imeytyvät verenkiertoon vain vähän.

Oikein annosteltu ja säännöllisesti käytetty paikalliskortisoni hidastaa ja usein estää polyyppien kasvua niin tehokkaasti, että polyyppien uusintaleikkauksia tarvitaan yhä harvemmin.
Teksti: Virve Järvinen

Nenän polyypit ovat hyvänlaatuisia limakalvopullistumia. Nenäpolypoosi on krooninen sairaus ja nenään annosteltava kortisoni on sen ensisijainen hoito.

Kortisonia voi annostella nenään joko suihkeina tai tippoina. Suomen markkinoilla on yksi tippavalmiste ja useita suihkeita. Tippana annosteltava kortisoni on tehokkain paikalliskortisoni. Sen kortisonipitoisuus on selvästi korkeampi kuin muilla valmisteilla, mutta tuotteen annosteluasento vaatii harjoittelua. Tippa on selvästi kalliimpi kuin muut tuotteet.

Koska tipoissa on runsaasti kortisonia, monet potilaat kertovat sen kuivattavan nenää ikävästi, mikä korjautuu useimmiten melko helposti nenän kostuttamisella.

Tippoja käytetään useimmiten muutaman viikon tehokuureina polyyppien pahenemisvaiheessa, allergiakauden aikana tai poskiontelotulehduksen tukihoitona.

Kortisonisuihkeiden tehossa ei ole polyyppien kasvun estämisessä merkittäviä eroja, mutta niissä on muita eroavuuksia.

Kortisoni ei suihkeena juuri imeydy verenkiertoon

Uudehkot kortisonisuihkeet imeytyvät verenkiertoon vain vähän, joten niiden vaikutukset esimerkiksi luustoon ja ihoon ovat erittäin pieniä. Vanhemmat valmisteet imeytyvät enemmän.

Tällä ei ole juurikaan merkitystä, jos potilas ei käytä muita kortisonivalmisteita. Mutta jos käytössä on nenäkortisonin lisäksi esimerkiksi kortisonia sisältävä astmalääke ja vahvoja kortisonivoiteita, kortisonin kokonaismäärä voi nousta niin suureksi, että se saattaa vaikuttaa luustoon ja elimistön omaan kortisonituotantoon.

Etenkin keuhkolääkärit ovat yleensä hyvin valveutuneita turvallisista kokonaiskortisonimääristä.

Jos kortisonisuihke kirvelee, kuivattaa nenää, sen haju on epämiellyttävä tai tuntuu, ettei lääkettä mene tarpeeksi nenään, asia kannattaa ottaa puheeksi lääkärin kanssa. Kokeilemalla löytyy yleensä sekä tehokas että miellyttävä valmiste.

Valmistetta vaihdettaessa on aina perehdyttävä huolellisesti sen oikeaan annostelutekniikkaan. Se vaikuttaa merkittävästi lääkkeen tehoon.

Asiantuntijana korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Karin Blomgren.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 2/21.

Lue myös: Kuiva nenä kaipaa öljyä – Näillä vinkeillä hoidat ja hellit nenän limakalvoja

Lue myös: Voiko nenäkarvojen poistamisesta olla haittaa terveydelle?

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X