Helpottaako uusi ranneke Tourette-potilaiden elämänhallintaa? Näin kävi tic-oireiden hillitsemiselle

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Tavallisimmin tic-oireet liitetään Touretten oireyhtymään, mutta niitä voi joskus esiintyä ilmankin.
Tavallisimmin tic-oireet liitetään Touretten oireyhtymään, mutta niitä voi joskus esiintyä ilmankin. © iStock
Jos koje osoittautuu myös pitkäaikaiskäytössä tehokkaaksi, siitä voi tulla merkittävä apuväline Tourette-potilaiden hoidossa ja elämänhallinnassa, sillä lääkehoitoon sisältyy sivuvaikutuksia.

Nottinghamin yliopisto kertoi vuoden alussa, että he olivat saaneet kampukselle harvinaisen vieraan – skotlantilaisen poplaulajan Lewis Capaldin. Vielä harvinaisempi oli kuitenkin Touretten oireyhtymää sairastavan Capaldin syy vierailla yliopistolla; hän osallistui yhdessä noin 120 vapaaehtoisen kanssa kokeeseen, jossa testattiin tic-oireita vähentävää laitetta. Kokeen ensimmäisen vaiheen tulokset on nyt julkaistu ja ne osoittavat, että laite vähentää tic-oireita ja estää ne osin kokonaan.

Tieto kojeen suotuisista tuloksista on otettu toiveikkaana vastaan Tourette-potilaiden parissa.

”Kaikki lupaavat tulokset ovat tervetulleita Tourettea sairastaville”, sanoo toiminnanjohtaja Tuula Savikuja Suomen Tourette ja OCD-yhdistyksestä.

”Täsmähoitoa ei ole keksitty, joten erilaiset hoitomenetelmät ovat kiinnostavia ja tarpeellisia.”

Tourette-oireyhtymä aiheuttaa tic-oireet, joita ranneke ehkäisee.

Koje lähettää kämmenestä aivoihin sähkömagneettisia sykäyksiä ja estää Tic-oireet

Ranteeseen kiinnitettävä koje perustuu Nottinghamin yliopistossa tehtyyn tutkimukseen. Koje lähettää kämmenestä aivoihin kulkevaan mediaanihermoon heikkoja sähkömagneettisia sykäyksiä, ja kun nämä sykäykset kulkeutuvat aivoihin, ne hillitsevät tarvetta pakkoliikkeisiin.

Tic-oireet ovat äkillisiä, tahattomia ja toistuvia liikkeitä tai äännähdyksiä kuten irvistelyä, nenän nyrpistelyä tai silmien räpyttelyä tai huokailua, maiskutusta tai rykimistä.

Toisinaan tic-oireet voivat olla myös hyvin häiritseviä kuten hyppimistä tai toisten matkimista tai ne voivat olla niin tiuhaan toistuvia, että ne tekevät normaalin elämän vaikeaksi. Tavallisimmin tic-oireet liitetään Touretten oireyhtymään, mutta niitä voi joskus esiintyä ilmankin.

Tourette-oireyhtymässä paineentuntu edeltää tic-oireita

Mistä Touretten oireyhtymä johtuu, ei tiedetä. Epäillään, että oireyhtymässä tietyt aivoalueet toimivat yliaktiivisesti, jolloin ne eivät kykene hillitsemään impulsseja, ja kun impulssit pääsevät aivojen itsekontrollin läpi, ne näkyvät tic-oireina.

Tourettea sairastavat itse kuvaavat, että he kokevat ennen tic-oiretta samankaltaista paineen tunnetta kuin ennen aivastusta, ja tic-oireen toteuttaminen vie paineen pois. Kun uusi koje lähettää mediaanihermon kautta sähköimpulsseja aivoihin, ne voivat lievittää paineen tunnetta.

Positiivinen käyttäjäpalaute

Vapaaehtoiset pitivät kojetta päällä 15 minuuttia päivässä kuukauden ajan ja raportoivat kerran viikossa miten se oli vaikuttanut heidän tic-oireiisinsa. Tulokset osoittivat, että kun koje oli päällä, tic-oireet vähenivät 25 prosenttia, ja tic-oireiden häiritsevyys laski 35 prosenttia.

Käyttäjäpalautteet olivat myös pääsääntöisesti positiivisia. Julkisuudessa haastateltiin 13-vuotiasta Myloa, joka oli saanut kojeesta merkittävää hyötyä. Hän kertoi haluavansa käyttää kojetta esimerkiksi elokuvateatterissa, missä on istuttava hiljaa paikallaan, mikä tähän asti on ollut hänelle tic-oireiden vuoksi vaikeaa.

Mylon mukaan kojetta voi myös käyttää tilanteissa, joissa tic-oireita tulee katkeamattomana sarjana, mikä on fyysisesti uuvuttavaa. Tältä videolta ilmenee, miltä rannelaite näyttää ja miten sen käyttäminen muuttaa oireilua.

Helpottaako koje Tourette-potilaiden elämänhallintaa?

Neurologian professori Valtteri Kaasinen Turun yliopistosta sanoo, että tulos on mielenkiintoinen ja tutkimus asianmukaisesti toteutettu, mutta se on toistettava uusissa riippumattomissa tutkimuksissa.

Jos koje osoittautuu myös pitkäaikaiskäytössä tehokkaaksi, siitä voi tulla merkittävä apuväline Tourette-potilaiden hoidossa ja elämänhallinnassa, sillä lääkehoitoon sisältyy sivuvaikutuksia.

Touretten oireyhtymä on harvinainen, Suomessa sitä sairastaa noin yksi prosentti väestöstä.

Lue myös: Tourette saa Wilhelmiinan nykimään ja käyttäytymään yllättävästi: ”Saatan yhtäkkiä lyödä itseäni, näytellä keskisormea ja huudella ihmisille”

Wilhelmiina Taposen oireet alkoivat pienellä nykimisellä. Nyt hän saattaa näyttää ihmisille keskisormea, huudella heille huumeista ja kyykähtää mihin vain. <span class="typography__copyright">© Teija Soini </span>

Wilhelmiina Taposen oireet alkoivat pienellä nykimisellä. Nyt hän saattaa näyttää ihmisille keskisormea, huudella heille huumeista ja kyykähtää mihin vain. © Teija Soini

X