Uhrautuvatko tunnolliset aina liikaa? Asiantuntija vastaa kolmeen väitteeseen

Jaa artikkeliLähetä vinkki
tunnolliset
Tunnollinen lähtee todennäköisemmin lenkille, vaikka juuri sillä hetkellä ei tekisi mieli, koska hän tietää, että pitkällä aikavälillä säännöllinen liikunta tuo paremman olon. © iStock
Tunnolliset ihmiset noudattavat muita enemmän terveyssuosituksia, kertoo psykologian professori Markus Jokela Helsingin yliopistosta.

Tunnolliset ihmiset uhrautuvat automaattisesti liikaa.

Tarua. Tunnollisuuteen liitetään usein kielteisiä mielikuvia. Tunnollisista ihmisistä saatetaan ajatella, että he ovat hyvin uhrautuvia, epäsosiaalisia, ujoja, sisäänpäinkääntyneitä ja jopa pakko-oireisia.

Tutkimusten mukaan nämä piirteet eivät kuitenkaan liity tunnollisuuteen. Tunnollisuus tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että ihminen on huolellinen, suunnitelmallinen ja harkitseva.

Tunnollisuus edistää terveyttä.

Totta. Tunnolliset ihmiset sairastavat tutkitusti muita vähemmän sellaisia sairauksia, joihin voi omilla elintavoilla vaikuttaa. Se johtuu siitä, että tunnolliset ihmiset noudattavat muita enemmän terveyssuosituksia, koska he kokevat niiden noudattamisen järkevänä.

Tunnolliset ihmiset osaavat ottaa huomioon asioita pitkällä tähtäimellä. He saattavat esimerkiksi lähteä lenkille, vaikka juuri sillä hetkellä ei tekisi mieli. Hän tietää, että pitkällä aikavälillä säännöllinen liikunta saa olon tuntumaan paremmalta.

Lue myös: Totta vai tarua: Lihovatko toiset helpommin ja salakavalammin?

Tunnolliset osaavat vastustaa mielijohteita.

Totta. Tunnollisilla ihmisillä on usein hyvä itsehillintäkyky. Se johtuu siitä, että tunnolliset ovat usein harkitsevaisia ja osaavat arvioida lyhytkestoisia tunnereaktioita muita paremmin.

Tunnollisen saattaa esimerkiksi tehdä mieli ottaa baarissa vielä yksi drinkki illan päätteeksi. Hän kuitenkin jättää sen muita todennäköisemmin ottamatta, sillä hän tietää, että seuraavana aamuna on sen takia virkeämpi olo.

X