Folaatti on elimistölle tarpeen, jotta myös sydän- ja verisuonisairausten riski pienenee – Kolmannes meistä ei saa folaattia riittävästi ravinnosta

Suomalaiset saavat keskimäärin liian vähän folaattia, kertoo elintarvikekemian dosentti Susanna Kariluoto Helsingin yliopistosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomalaiset saavat keskimäärin liian vähän folaattia, kertoo elintarvikekemian dosentti Susanna Kariluoto Helsingin yliopistosta.
Teksti:
Hanna Vilo

Noin kolmasosa suomalaisista saa folaattia liian vähän

Totta. Folaatti on yksi harvoista ravintoaineista, joita suomalaiset keskimäärin saavat liian vähän. Naisista noin 38 prosenttia ja miehistä noin 29 prosenttia saa sitä keskimääräistä tarvetta vähemmän.

Folaatin tarve riippuu iästä ja sukupuolesta. Miehille ja menopaussi-iän ohittaneille naisille saantisuositus on 300 µ/vrk. Hedelmällisessä iässä oleville naisille suositus on 400 µ/vrk ja raskaana oleville ja imettäville 500 µ/vrk.

Folaatin riittävä saanti vähentää sydän- ja verisuonisairauksien ja suolistosyöpien riskiä.

Lue myös: Nämä 8 yllättävää tekijää vaikuttavat riskiin saada sydän- ja verisuonitauti

Folaatti (B9-vitamiini, foolihappo) on vesiliukoinen vitamiini, joka kuuluu B-vitamiineihin.
Folaatti (B9-vitamiini, foolihappo) on vesiliukoinen vitamiini, joka kuuluu B-vitamiineihin. © iStock

Jotta folaattia saa riittävästi, pitää laskea yksittäisten raaka-aineiden pitoisuuksia

Tarua. Helpoin tapa turvata folaatin saanti on huolehtia riittävästä ravintokuidun saannista. Kuidun mukana tulee yleensä paljon vitamiineja ja kivennäisaineita, mukaan lukien folaattia.

Hyviä folaatin lähteitä ovat täysjyväviljat ja kasvikset. Esimerkiksi täysjyvärukiissa, tummanvihreissä kasviksissa, parsakaalissa, palkokasveissa ja appelsiinissa on paljon folaattia.

Lue myös: Saatko näitä tarpeeksi? Ravitsemusterapeutti listasi suomalaisten yleisimmät ravintoainepuutokset

Kaikki suomalaiset eivät saa riittävästi ravintoaineita, esimerkiksi C-vitamiinia. © ISTOCK

Gluteenittomuus voi olla iso haaste

Totta. Keliakiaa sairastavat joutuvat karsimaan ruokavaliostaan rukiin, vehnän ja ohran kokonaan sekä usein myös kauran. Myös gluteeniherkkyydestä kärsivät joutuvat rajoittamaan niiden käyttöä. Silloin ruokavaliosta häviää folaatin lähteitä.

Tärkkelyspohjaiset gluteenittomat jauhoseokset sisältävät usein niukasti folaattia. Siksi niiden lisäksi kannattaa käyttää esimerkiksi tefheinää, hirssiä, tattaria, amaranttia ja kvinoaa.

Lue myös: Terveellinen ruokavalio antaa virtaa ja pitää mielen kirkkaana – Ravitse kehoasi oikein! Lue neuvot arjen ruokailuihin

Terveellinen ruokavalio auttaa kehoa ja mieltä jaksamaan.
Terveellinen ruokavalio ja tasapainoiset ateriat sopivin välein auttavat jaksamaan arjessa. Suosi terveellistä kotiruokaa! © Niclas Mäkelä/Otavamedia
X