Mitä tehdä, kun yöheräily piinaa ja päivät kuluvat sumussa? Seuran lukijat kertovat omat konstinsa

Kysyimme Seuran lukijoilta, millaisista univaikeuksista he kärsivät ja millaisista keinoista on ollut apua unettomuuteen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yöheräily on tavallinen vaiva, jonka seurauksena päivät voivat mennä pipariksi.

Kysyimme Seuran lukijoilta, millaisista univaikeuksista he kärsivät ja millaisista keinoista on ollut apua unettomuuteen.
Teksti:
Katriina Lundelin

Yöheräily aamuyön tunteina tai pitkin yötä on unettomuuden muoto, joista moni Seuran kyselyyn vastannut lukija kärsi. Esimerkiksi nimimerkki Anne69 kertoi, että hän nukahtaa mutta saattaa herätä jo vartin kuluttua. Sen jälkeen hän kierii ja ajattelee elämänsä asioita. Häneltä testattiin jopa uniapnea, mutta siitä ei löytynyt huonounisuudelle selittävää syytä.

Seuran lukijat kertoivat omat konstinsa katkeamattoman unen metsästämiseen. Vaikka ikävä yöheräily ei olisi täysin kadonnut, apukeinoilla vastaajat olivat saaneet helpotusta unihäiriöönsä ja arkeen paremmin tolkkua.

Kun yöheräily kiusaa, auttaisiko liikunta?

Liikunta oli auttanut muutamaa lukijoista. Hyvänä konstina koettiin myös liikunnan ja muiden keinojen yhdistäminen. Herkkäunisuuden vaivaama nimimerkki Yöneuloja kertoi liikuntarutiineistaan näin:

”Ulkoilemalla joka päivä vähintään tunnin pääsen paremmin uneen.”

Myös Nukkumatin ystävä kertoi tekevänsä joka ilta vähintään puolen tunnin lenkin. Lisäksi hän välttelee sekä kahvia että teetä iltaisin.

”Samanlaiset seremoniat ennen sänkyä (esimerkiksi korvatulpat). Ilmastointi ja lämpö pidetään sopivina. Iltalääke jugurtin kera samaan aikaan”, Nukkumatin ystävä jatkaa.

Unettomuus tarkoittaa kyvyttömyyttä nukkua, vaikka olosuhteet nukkumiselle olisivat hyvät, kertoo Terveyskirjasto.
Unettomuus tarkoittaa kyvyttömyyttä nukkua, vaikka olosuhteet nukkumiselle olisivat hyvät, kertoo Terveyskirjasto. © iStock / filmstax

Nimimerkki Yökukkuja78 oli saanut apua hyötyliikunnasta ja myönteisestä ajattelusta:

”Nyt olen ulkoillut enemmän, lumitöitä mitä olen pystynyt tekemään. Ja olen ajatellut ihania, positiivisia asioita ennen nukkumaanmenoa ja tehnyt hengitysharjoituksia, tuuletin kaikki petivaatteet. Uni ollut parempaa ja unirytmi lopulta löytyi… välillä vielä joku yö menee huonosti, mutta koko ajan paremmin.”

”Avuksi tarvitsi ensin kuurin mietoa unilääkettä, jonka avulla sain taas unen päästä ja rytmistä kiinni. Nyt hyvänä unta tukevana toimii iltojen rauhoittaminen ja avantouinnit”, kertoi Sonsku.

Lue myös: Onko tässä uusi kansantauti? Unettomuus vaivaa ylikierroksilla olevaa kehoa

Rauhoittavat harjoitukset saattelevat takaisin uneen

Useat Seuran lukijat rauhoittivat aamuöisin mieltään hengitysharjoitusten avulla. Esimerkiksi nimimerkki Marke oli opetellut joogahengityksen:

”Hengittelen hitaasti, ja keskityn vain kuuntelemaan omaa hengitystä. Silloin ei ehdi ajatella muuta.”

Nimimerkki Alina tuudittaa itsensä aamuyöllä uneen toisenlaisella hengitysmenetelmällä:

”Jossain oli ohje hengitellä siten, että ulospuhallus on pidempi kuin sisäänhengitys. Joskus se toimii, ja ainakin se saa haukottelemaan. Usein myös puolisoon kiinni meneminen auttaa uudestaan uneen.”

Yksi lukijoista kertoi murehtivansa päivällä, etteivät murheet pilaisi yöunia.
Yksi lukijoista kertoi murehtivansa päivällä, etteivät murheet pilaisi yöunia. © iStock / Anastasia Chubenko

Nimimerkki Vadelma kertoi heräävänsä pari tuntia nukahtamisen jälkeen ja nukkuvansa lopun yötä katkonaisesti:

”Jos uni karkaa, eikä meinaa tulla uudelleen, analysoin oman oloni. Jos olo on ihan rauhallinen, eikä päässä pyöri levottomia ajatuksia, jään vain paikalleni lepäämään ja odottelen rauhassa. Jos taas levottomat ajatukset alkavat kiusata, siirryn usein sohvalle tai saatan jäädä sänkyynkin, otan kuulokkeet ja pistän pyörimään jonkun meditaation tai vaihtoehtoisesti äänikirjasovelluksesta ´unisatuja levottomille aikuisille´.”

”Rauhallisia ajatuksia, esimerkiksi erilaisia asioita aakkosjärjestyksessä, niin nukahdan yleensä nopeasti uudelleen”, kertoi Sjj.

Jorke taas oli keksinyt omintakeisen uniharjoituksen:

”Taputan käsiä jalkojani vasten tahtiin tik tak, pudotan rytmiä hitaasti alaspäin ja hengitän syvään. Se saa vartalon ja mielen rauhalliseksi.”

Lue myös: Unikoulu auttaa aikuistakin, kun unettomuus ja yöheräily piinaavat – Lue tästä terapeutin neuvot parempiin uniin!

Makuuhuoneen olosuhteilla on väliä

Tarja heräilee toisinaan yöllä katsomaan kelloa, toisinaan nukahtaminenkin on vaikeaa. Apu löytyi päivittämällä makuuhuoneen kalusto uudempaan:

”Ennen minulla oli kulunut joustinpatja, heräsin 2–3 kertaa aamuyöllä. Hankin uuden laadukkaan sängyn, ja nukun nyt sikeämmin ja rauhallisemmin.”

Myös Jenni korosti makuuhuoneen olosuhteiden merkitystä:

”Viileä makuuhuone, sänkyyn vasta väsyneenä ja joskus apuna melatoniini.”

Toiset suosivat matalampaa lämpötilaa makuuhuoneessa, mutta nimimerkki Minde turvautui viileään pukeutumiseen:

”Melatoniini, laittaa viileämpi yövaate ja mennä heti nukkumaan, kun tulee väsy. Vaikka jopa kello 21.”

Lue myös: Voiko unihäiriöistä päästä eroon, entä miten omaa nukkumistaan parantaa? Tutustu unitutkijan neuvoihin ja nuku yösi paremmin

Viileä ja pimeä makuuhuone voi auttaa höyhensaarille.
Viileä ja pimeä makuuhuone voi auttaa höyhensaarille. © iStock / gorodenkoff

Tutut ruoat ja puuhat virittävät uniaikaan

Nälkä on nukahtamisen vihollinen, arveli useampi lukijoista. Siksi pienet purtavat koettiin hyödyllisiksi.

”Otan rauhallisesti, jos ei nukuta. Nukun sitten kun nukuttaa. Voin nukkua useimmiten päiväunet. Joskus syön yöllä jotakin, juuston siivun tai pähkinöitä. En hiilihydraatteja, ettei hampaat kärsi”, kertoi Lukutoukka.

Joskus ongelma voi olla myös se, mitä ilta-aikaan tulee syöneeksi. Kahvin, teen ja alkoholin välttely keräsi Seuran kyselyssä useita vastauksia, mutta nimimerkki Nukkumatti vältteli myös suklaata:

”Tarpeeksi liikuntaa esimerkiksi pikku lenkki ruoan jälkeen ja olen lopettanut suklaan napsimisen iltaisin TV:n ääressä, mikä joskus ryöstäytyi ylenpalttiseksi. Ainakin tumma suklaa toi vielä päänsärynkin nukahtamisvaikeuksien lisäksi.”

Lue myös: Piinaako yöheräily, ärtyneisyys ja hikoilu? Vaihdevuosien oireisiin saat helpotusta erikoislääkärin ohjeilla

X