Mistä kasvoihin tai raajoihin tuleva elohiiri johtuu?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© colourbox
Stressi on tavallinen lihasnykinän syy, kertoo kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri Tapani Salmi.

Lihasnykinä on vakava oire.

Tarua. Elohiiri kasvoissa tai raajoissa on pääsääntöisesti tuiki tavallinen ja vaaraton vaiva, joka menee parissa viikossa itsestään ohi. Jos se kuitenkin tuntuu toistuvan usein ja hallitsevan elämää, kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla. Lihasnykinä voi liittyä kilpirauhasen liikatoimintaan, kasvohermohalvauksen jälkeisiin oireisiin ja harvinaisena neurologisiin sairauksiinkin.

 

Elohiiri johtuu usein stressistä.

Totta. Kaikenlainen liiallinen stimulaatio, kuten haastava elämänjakso, saattaa aktivoida elohiiren. Niinpä esimerkiksi kahvinjuonnin ja energiajuomien välttäminen on keino rauhoittaa ja ehkäistä sitä. Joskus nykivä silmäkulma tai suupieli saattaa viestittää unenpuutteesta. Myös tarkkuutta vaativa, pitkäkestoinen tuijottaminen, kuten näyttöpäätetyö sekä likinäkötaipumus, voivat herkistää elohiirelle. Lapsilla tavattava lihasvärinä on useimmiten kehitykseen kuuluva, ohimenevä vaihe.

 

Elohiirtä hoidetaan botox-pistoksilla.

Totta. Jos elohiiri on kasvoissa ja siitä kärsivä henkilö toimii esimerkiksi asiakaspalvelutehtävissä, voi botuliinipistos tulla kyseeseen. Lihaksen ympärille ruiskutettuna se pitää elohiiren poissa 3–4 kuukautta kerrallaan. Elohiirtä voi myös hoitaa venyttelemällä sitä ympäröiviä lihaksia. Lihasrelaksanttilääkkeitä käytetään harvoin niiden väsyttävän vaikutuksen takia.

X