Silmän iriitti iskee kuin salama – Kun oireet alkavat, Sari Rinteellä on kiire sairaalaan

Kun iriitti eli silmän värikalvotulehdus iskee, silmää pitää hoitaa jatkuvasti. Joskus Sari Rinne on joutunut laitamaan silmätippoja liikennevaloissakin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sari Rinne jakaa koiralenkkien tunnelmia Instagramissa ”Sarin aamuhöpinät” instastoorissa. Sen tähtenä on lapinkoira Supo.

Kun iriitti eli silmän värikalvotulehdus iskee, silmää pitää hoitaa jatkuvasti. Joskus Sari Rinne on joutunut laitamaan silmätippoja liikennevaloissakin.
Teksti:
Pirjo Latva-Mantila

Silmän iriitti voi ilmaantua mihin vuodenaikaan ja millaisessa tilanteessa tahansa.

”Ei ole totta!” on Sari Rinteen, 57, ensimmäinen ajatus, kun silmään osuva valonsäde antaa merkin. Hoitoon on hakeuduttava 24 tunnin sisällä.

Kipu oli aivan hirvittävä

”Olin tulossa illalla suihkusta, kun tytär ihmetteli, miksi silmäni on ihan punainen. Mitään ei tuntunut, mutta silmä tosiaan punersi ja näytti ärtyneeltä.

Kun seuraavana aamuna heräsin ja avasin silmäni, kipu oli aivan hirvittävä. Se tuntui silmän takana. Mietin, mitä hittoa tämä on ja lähdin Hyrylän lääkärikeskukseen. Siellä arveltiin, että kyse saattaa olla iriitistä. Sain lähetteen HUS Silmäsairaalaan Haartmaninkadulle.

Lähdin ajamaan sinne autolla toinen silmä suljettuna. Lääkäri kysyi, olenko jo ottanut särkylääkettä. En ollut, joten minulle annettiin vahvaa kipulääkettä, minkä jälkeen silmää alettiin tutkia.

Diagnoosi oli iriitti eli värikalvotulehdus.”

Kun iriitti on kerran tullut, se tulee uudestaan

”Silmälle tehtiin tarvittavat hoitotoimenpiteet. Sain kuulla, että suurimmalla osalla iriittipotilaista on perinnöllinen alttius reumasairauksille. Minut tutkittiinkin perin pohjin, mutta positiivista HLA-B27-tekijää, eli perinnöllistä alttiutta ei löytynyt. Olen siis vähän erikoistapaus.

Lääkäriltä kuulin, että kun iriitti on kerran tullut, se tulee uudestaan, mutta se voi tulla vasta kolmenkin vuoden päästä. Ja jos sitä ei ilmestyisi viiteen vuoteen, vaara on todennäköisesti ohi.

Ensimmäisestä värikalvotulehduksesta on aikaa jo 20 vuotta. Olihan se kova shokki silloin. Hoito tuntui hankalalta: kahden viikon ajan piti tiputtaa mustuaista laajentavaa ainetta muutaman tunnin välein ja kortisonia ensin tunnin välein ja sen jälkeen kahden, kolmen ja neljän tunnin välein. Yöksi laitoin aina kortisonivoidetta, joka korvasi silmätipat.

Hoito kesti neljä viikkoa, eikä sinä aikana saanut nostella mitään painavia taakkoja, ettei silmänpaine nousisi.”

Sari Rinteen silmässä on uusiutuva iriitti.
Sari Rinteen iriitti uusi keskimäärin joka toinen vuosi. © Arto Wiikari

Oireet alkavat joka kerta yllättäen

”Toisen kerran iriitti tuli silmään kahden ja puolen vuoden kuluttua. Sen jälkeen se on ilmaantunut noin joka toinen vuosi. Se voi iskeä mihin vuodenaikaan ja millaisessa tilanteessa tahansa. Ei tarvita erityistä stressiä tai edes ­flunssaa.

Oireet alkavat joka kerta aivan yllättäen ja aina illalla. Silmä on valonarka ja tuntuu kuin joku puristaisi sitä. Aamulla on hankittava nopeasti apua, sillä asian kanssa ei ole leikkimistä. 24 tunnin kuluessa täytyy päästä hoitoon ja aloittaa lääkitys, muuten silmään voi tulla pysyviä vaurioi­ta.

Olen onnekas, sillä asun pääkaupunkiseudulla, jossa iriittipotilas pääsee nopeasti hoitoon. Soitan vain akuuttiin ja menen HUS Silmäsairaalaan, jossa tietoni ovat valmiina odottamassa. Otan jo kotona särkylääkkeen. Vastaanotolla mustuainen laajennetaan, silmä värjätään ja tutkitaan perusteellisesti esimerkiksi mahdollisten haavojen takia. Kortisonilääkitys aloitetaan heti.

Kotihoito on joka kerta samanlainen, mutta kahdella viime kerralla mustuaisen laajennusaikaa on vähän lyhennetty. Hoito kuitenkin kestää sen neljä viikkoa, minkä jälkeen on jälkikontrolli.

Lääkkeet on oltava hoidon aikana koko ajan mukana ja kelloon täytyy katsoa. Se tuntuu aika raivostuttavalta. Olen laittanut tippoja liikennevaloissakin. Koska olen yrittäjä, en voi jäädä sairauslomalle.”

Lue myös: Älä laista silmälääkärin tarkastusta. Silmästä paljastuvat MS-tauti, diabetes, reuma, sarkoidoosi ja monet muut sairaudet

Entä jos iriitti iskee reissussa?

Graafisena suunnittelijana teen paljon töitä valokuvien ja värien kanssa. Pari vuotta sitten tajusin, että akuutissa vaiheessa vasen eli iriittisilmäni muuttaa valkoisen värin keltaiseksi. Joudun peittämään silmän aina värejä käsitellessäni sekä varmistamaan oikeat värit kuvankäsittelyohjelman työkaluilla.

Viime kesänä kävi niin, että olimme juuri lähteneet Heinäveden mökille kesäloman viettoon, kun tunsin oireet silmässäni. Ajattelin, että ei ole totta ja toivoin, ettei minulla olisi aamulla iriittiä. Mökiltä kun on matkaa Silmäsairaalaan 350 kilometriä ja olisi kova työ palata kissojen ja koiran kanssa heti takaisin.

Niin siinä kävi, että jouduin soittamaan sunnuntaiaamulla seitsemältä HUS:iin. Ainoa vaihtoehto olisi ollut lähteä ajamaan heti Helsinkiin, sillä reseptiä ei voitu kirjoittaa ilman tutkimusta.

Lopulta sain apua Siun sotesta ja pääsin Joensuuhun sairaalaan. Paikalla ei ollut silmälääkäriä, mutta hyvä kesälääkäri hoiti homman. Hän konsultoi Silmäsairaalan lääkärin kanssa puhelimessa.

Tuntuu todella oudolta, että vaikka minulla on tämä silmäsairaus todettu, en voi saada lääkkeitä omaan jääkaappiini varalle tai mukaani esimerkiksi matkalle. Matkustamme paljon, ja pelkään, että iriitti iskee matkalla ja joudun etsimään sieltä silmälääkärin. Toivon, että tähän tulisi muutos.”

Halosenniemi on suosittu museo Tuusulassa.
Paikallishistoria kiinnostaa Sari Rinnettä. Kuvassa Halosenniemi Tuusulassa. © Susa Junnola / Otavamedia

Lue myös: Onko kaihileikkaus turvallinen? Kauanko toipuminen kestää? Näin asiantuntija vastaa

Voima­varani: Toiminnassa mukana

”Tykkään olla mukana monenlaisessa tekemisessä ja ideoin mielelläni erilaisia tapahtumia ja tempauksia mukavien ihmisten kanssa. Rakastan paikallishistoriaa ja toimin esimerkiksi Tuusulan kirkolla museo-oppaana.”

Lue myös: Varhainen havainto glaukoomasta pelasti Railin näön

X