Näin valitset parhaat vaelluskengät patikointiin – Lue jalkaterapeutin neuvoista myös, miksi kenkäkauppaan kannattaa suunnata vasta iltapäivällä!

Kenkäkaupassa kannattaa varmistaa, että kenkien kärjissä on riittävästi tilaa, vinkkaa jalkaterapeutti Sasu Hyytiä Pihlajalinnasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Miten valitaan parhaat vaelluskengät? Jalkaterapeutti antaa vinkit patikoijalle.

Kenkäkaupassa kannattaa varmistaa, että kenkien kärjissä on riittävästi tilaa, vinkkaa jalkaterapeutti Sasu Hyytiä Pihlajalinnasta.
Teksti:
Hanna Vilo

Vaelluskengät kannattaa aina ostaa iltapäivällä.

Totta. Jalkaterät pitenevät ja leviävät hieman päivän aikana. Lisäksi ne saattavat turvota. Iltapäivällä jalkaterät ovat kookkaimmillaan, ja juuri silloin on oikea aika suunnata kenkäkauppaan. Kenkiä kannattaa sovittaa patikointisukkien kanssa.

Patikointikenkiä valitessa on tärkeää, että ne tuntuvat mukavilta heti, kun ne laittaa jalkaan.

Kunhan vaelluskengissä on riittävästi käyntivaraa, ne ovat sopivankokoiset.

Tarua. Käyntivara tarkoittaa varpaiden edessä pituussuunnassa olevaa tilaa. Sitä on tarpeeksi, jos pisimmän varpaan eteen jää vähintään sentti tyhjää tilaa. Se ei vielä tarkoita, että kengät ovat sopivankokoiset. Kenkien täytyy olla myös riittävän leveät ja korkeat.

Paras keino varmistua riittävästä leveydestä on kenkäkaupassa ottaa pohjallinen pois kengästä ja asettaa oma jalka sen päälle. Jos päkiän alue näyttää sopivan pohjalliseen hyvin, leveyttä on todennäköisesti riittävästi. Korkeutta täytyy itse tunnustella, kun kengät ovat jalassa.

Lue myös: Retkeily vie luontoon – Näin aloittelijoita ja kokeneita retkelijöitä neuvoo vuoden Lapin erämaissa vaeltanut Erno Saukko

Urho Kekkosen kansallispuisto
Urho Kekkosen kansallispuisto on monipuolinen retkeilykohde, josta löytyy ikimetsiä, soita ja avotuntureita. Lähtöportti puistoon on Kiilopään retkeilykeskuksen vieressä. © EEVA KOLLANUS

Alle parin päivän patikointireissulla voi hyvin pärjätä tavallisilla lenkkareilla.

Totta. Jos kuljettavat maastot ovat pääasiassa tasaisia polkuja ja reitit suhteellisen lyhyitä, vanhoilla lenkkareilla voi pärjätä oikein hyvin. Olennaista on, että lenkkarit tuntuvat mukavilta jaloissa.

Jos kuljettava maasto on kivikkoista tai muuten vaikeakulkuista, on hyvä hankkia jalkoja paremmin tukevat tai suojaavat kengät. Esimerkiksi monissa polkujuoksulenkkareissa ja vaelluskengissä on välipohjallisessa suojalevy, joka estää terävien kivien pistämisen.

Lue myös: Kiilopää Saariselällä on elämys! Tunturin kaunis vaellusreitti sopii ensi kertaa patikoivallekin

Kiilopäältä näkyy Sompion erämaan Nattasten tunturit, joista korkeimmalle kohoaa Pyhä-Nattanen. <span class="typography__copyright">© Juha Kauppinen</span>
Kiilopäältä näkyy Sompion erämaan Nattasten tunturit, joista korkeimmalle kohoaa Pyhä-Nattanen. © Juha Kauppinen
X