Kohdunpoisto aiheutti yllättävän ja runsaan verenvuodon – Juontaja Sari Tamminen kiidätettiin sairaalaan ja suoraan leikkaussaliin

Radiojuontaja Sari Tammisen, 55, kohdunpoistoleikkaus meni hyvin ja toipuminen eteni vauhdilla. Kunnes suorassa radiolähetyksessä tapahtui jotain yllättävää.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

 Radiokuulijat elivät hengessä mukana, sillä juontaja Sari Tamminen kertoi kuulijoille suorassa lähetyksessä, että joutuu lähtemään sairaalaan leikkaus­kompli­kaatioiden takia. © Sini Elo

Radiojuontaja Sari Tammisen, 55, kohdunpoistoleikkaus meni hyvin ja toipuminen eteni vauhdilla. Kunnes suorassa radiolähetyksessä tapahtui jotain yllättävää.
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Suomalainen

Tammikuussa Sari Tamminen pääsi kohdunpoistoleikkaukseen, jota hän oli odottanut jo pitkään. Kohdunpoisto oli hänen oma toiveensa, sillä kohdussa oleva myooma eli hyvänlaatuinen kasvain aiheutti monenlaisia oireita.

Tähystyksellä tehty kohdunpoisto meni oppikirjan mukaan, ja toipuminen sujui hyvin. Sari palasi töihin pian leikkauksen jälkeen.

Veri tuli vaatteiden läpi

”Olin juontamassa Radio Pookin Lauantai-illan huuma -lähetystä, kun verenvuoto alkoi yllättäen kesken lähetyksen. Verta tuli niin paljon, että mitkään terveyssiteet eivät enää pitäneet, vaan veri tuli vaatteiden läpi.

Se pelästytti, totta kai, sillä verta tuli tulvimalla. Onneksi en ollut yksin studiossa. Finlandersista tuttu Jussi Lammela soitti ambulanssin, kun tajusimme tilanteen vakavuuden.

Minähän olen oppinut siihen, että hommat hoidetaan loppuun, joten varasin vielä valmiiksi kaksi levyä soimaan ja kerroin kuulijoille, miksi joudun yhtäkkiä lähtemään sairaalaan. Rempseän iloisesta meiningistä tipahtaminen voi olla aika hämmentävää.

Ambulanssissa opastin ensihoitajia, jotka olivat viemässä minua päivystykseen. Ohjeistin­, että te viette minut naistentautien poliklinikalle. Olin saanut kohdunpoiston yhteydessä sairaalasta selkeät ohjeet, että jos komplikaatioita ilmenee, naistentautien poli on oikea osoite. Onneksi olin tallettanut numeron kännykkääni. Nyt sitä tarvittiin. Soitin ambulanssista itse, että tulossa­ ollaan.”

Verenvuoto hillintään lääkkeillä

”Hoitajat olivat Tyksin Majakkasairaalassa minua vastassa. Ei muuta kuin tippa käteen ja suoraan leikkaussaliin.

Minut nukutettiin, enkä edelleenkään tiedä tarkalleen, mitä kaikkea tehtiin. Sen tiedän, että jokin suoni oli alkanut vuotaa emättimen pohjan leikkaushaavasta ja haava ommeltiin uudestaan. Minulle kerrottiin, että näin voi käydä esimerkiksi, jos tikit sulavat nopeammin kuin haava ehtii parantua.

Menetin aika lailla verta, sillä hemoglobiinini laski 80:een. Kun sunnuntaina pääsin pois sairaalasta, oli lukema noussut 90:ään. Normaalisti hemoglobiinini on 130. Toki olin menettänyt verta jo muutama viikko aiemmin tehdyssä kohdunpoistoleikkauksessa.

Kaiken piti olla kunnossa, mutta maanantaina aloin taas vuotaa – en tosin niin runsaasti kuin lauantaina – ja jouduin palaamaan sairaalaan. Tällä kertaa verenvuoto saatiin hillittyä lääkkeillä.

Sairaalan henkilökunta oli kyllä aivan mahtavaa, ja koin koko ajan olevani hyvissä käsissä.”

Ei turhia riskejä

”Komplikaatiossa oli kyse silkasta huonosta tuurista. Olin noudattanut säntillisesti kaikkia ohjeita, joita sain sairaalassa kohdunpoiston jälkeen. En käynyt saunassa viikkoon leikkauksesta, en juossut enkä nostellut mitään raskasta. Ohjeiden mukaan kävellä ja liikkua sai, ja se oli jopa suositeltavaa, sillä se edistää toipumista.

Koska työni radiojuontajana on pelkkää istumista ja koska vointini oli hyvä, palasin ­töihin heti. Ohjeet sairaalastakin olivat, että töihin voi ­mennä, jos siltä tuntuu. Työnihän on kaikista kevyin rasti tässä paketissa. Kotona tulee puuhailtua paljon enemmän.

Sain tapahtuman jälkeen valtavasti yhteydenottoja muilta naisilta, jotka kertoivat vastaavista ongelmista ja kokemuksista kohdunpoiston jälkeen.

Opin sen, että on todella tärkeää tallettaa kotiutusohjeissa saatu sairaalan numero kännykkään kaiken varalta. Sitähän voi olla vaikka sienimetsällä, kun vuoto alkaa. Ihan vain vinkkinä, että ei missään nimessä kannata varata myöskään ulkomaanmatkaa heti leikkauksen jälkeen, vaan on hyvä pysytellä koto-Suomessa.”

Kohdunpoisto auttoi oireisiin: ”On aivan mieletön olo, kun painontunne ja turvotus vatsassa ovat kadonneet”

”Vaikka minun matkassani on ollut kupruja, olen valtavan tyytyväinen kohdunpoistoon. Kohdussani oli iso myooma, jonka halkaisija oli kymmenen senttiä, ja lisäksi oli joitain pienempiäkin.

Myooma aiheutti monenlaisia oireita. Se tuntui painontunteena vatsassa, se painoi myös virtsarakkoa ja selkää. Olin ollut sen takia pitkään tosi kipeä: vatsa oli turvoksissa ja öisin oli vaikea nukkua.

Kohdunpoisto tehtiin päiväkirurgisella. Se oli parin kolmen tunnin leikkaus, jonka jälkeen pääsin kotiin. On aivan mieletön olo, kun painontunne ja turvotus vatsassa ovat kadonneet. Pystyn nyt nukkumaan yötkin ilman, että vatsaan tai nivusiin särkee.

Komplikaatiot olivat pieni vastoinkäyminen. Tästä eteenpäin jatkan aiempaa hyvinvoivempana.”

Sari Tamminen iloitsee siitä, että kohdunpoiston ja myooman poiston myötä olo kevyempi – ihan konkreettisesti. Paino tippui kaksi kiloa. © Suvi Elo
Sari Tamminen iloitsee siitä, että kohdunpoiston ja myooman poiston myötä olo kevyempi – ihan konkreettisesti. Paino tippui kaksi kiloa. © Suvi Elo

Artikkelia on muokattu 20.11.2023 klo 11:23

Lue myös: Potilasvahinko rutiinileikkauksessa muutti Anneli Kurkelan elämän: ”Tuntuu todella epäoikeudenmukaiselta, että joutuu itse taistelemaan omista oikeuksistaan”

X