Reetta, 27, meni ensimmäistä kertaa elämässään optikolle – päätyikin leikkauspöydälle golfpallon kokoisen aivokystan vuoksi: ”Piipahtaminen sokeitten maailmassa muutti arvojärjestystäni”

Reetta meni kavereiden yllyttämänä ja ilman mitään varsinaista syytä ensimmäistä kertaa elämässään optikolle ja sai heti kehotuksen hakeutua silmälääkärille tarkempiin tutkimuksiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Reetta Toiviainen sai näkökykynsä takaisin. Kokemus muutti täysin hänen suhtautumisensa terveyteen.

Reetta meni kavereiden yllyttämänä ja ilman mitään varsinaista syytä ensimmäistä kertaa elämässään optikolle ja sai heti kehotuksen hakeutua silmälääkärille tarkempiin tutkimuksiin.
(Päivitetty: )
Teksti: Marjut Ruusuvaara

Espoolaisen Reetta Toivaisen, 27, poikkeamat silmänpohjakuvissa osoittautuivat golfpallon kokoiseksi kystaksi aivoissa, minkä vuoksi hänen näkökykynsä oli vaarassa. Aivokysta jouduttiin leikkaamaan.

Optikolle: Silmänpohjakuvissa oli jotain poikkeavaa

”Menin kokonaisvaltaiseen näöntutkimukseen neljä vuotta sitten, koska kavereitani ärsytti ettei minulla porukan ainoana ollut silmälaseja. Minulla ei siis ollut päänsärkyä tai muitakaan syitä mennä, mutta varasin kuitenkin ajan optikolle ja siellä sitten tehtiin kaikki tutkimukset.

Näössäni ei ollut mitään vikaa, sen sijaan molempien silmien silmänpohjakuvissa oli jotain poikkeavaa. Optikko ei ottanut näkemäänsä mitään kantaa, koska se ei kuulunut hänen työhönsä, vaan kehotti varaamaan ajan silmälääkäriltä.”

Vastaanotolla: Näköhermojen päät olivat turvoksissa

”Silmälääkäri alkoi heti silmäni tutkittuaan konsultoida kollegojaan ja neurologia, sillä näköhermojeni päät olivat poikkeuksellisen turvoksissa. Sain saman tien lähetteen Meilahden sairaalaan pään magneettikuviin. Niistä selvisi että aivopaine oli reilusti koholla.

Uuden konsultointikierroksen jälkeen minut siirrettiin suoraan Töölön sairaalaan, koska arveltiin, että leikkaus tulisi tehdä heti. Leikkaus toteutui kuitenkin vasta kolmen viikon päästä, syntymäpäivänäni. Palasin siis odotteluaikana normaaliin arkeen, jotta saisin ajatukset ainakin osittain muualle.”

Näin minua hoidettiin: Aivokysta leikattiin, näkökyky heikkeni radikaalisti

”Kukaan ei osannut sanoa kuinka kauan aivoissa oli ollut ylimääräistä painetta, koska vertailukuvat puuttuivat eikä minulla ollut ollut mitään oireita, kuten näön heikkenemistä, päänsärkyä tai pahoinvointia.

Aivokammiossa oli kuitenkin huomattava nestekertymä. Sen oireettomuus aiheutti kaikissa lääkäreissä hämmennystä.

Aivokystan leikkaus oli ymmärrykseni mukaan rutiinitoimenpide, joten en osannut jännittää sitä. Mikään minussa ei antanut merkkejä siitä, kuinka korkealla aivopaine todellisuudessa oli. Leikkauksen aikana paine pääsi kasvamaan entisestään siinä määrin, että pari verisuonta petti silmien takaa, joten herättyäni näkökyvystäni oli jäljellä vain 10 prosenttia.

Asiaa tutkittiin muutama viikko, ja paine meni koko ajan heittämällä taulukon maksimin yli. Niinpä minut päätettiin leikata uudelleen ja asentaa päähän suntti säätelemään aivopainetta.

Uusintaleikkauksen jälkeen näkö alkoi palautua hitaasti mutta varmasti. Muistan esimerkiksi sen ilontunteen, kun näin laskeutuvan lentokoneen, sillä olin elänyt kuukausia sumussa ja nähnyt vain hahmoja, en mitään yksityiskohtia.”

Tässä ja nyt: ”En pidä terveyttä enää itsestäänselvyytenä”

”Vaikka tiedän, että tavallinen päänsärky tai flunssa voi olla merkki kystan uusiutumisesta, tiedän myös sen, etten voi elää miettimällä asiaa koko ajan. Silti kesti lähes neljä vuotta päästää pelosta irti.

Piipahtaminen sokeitten maailmassa muutti arvojärjestystäni enkä pidä terveyttä enää itsestäänselvyytenä. Elämänasennekin teki kärrynpyörän, ja turhasta valittaminen jäi.

Tunnen myös vahvaa kiitollisuutta niin tarkastukseen yllyttäneitä ystäviäni kuin optikkoa kohtaan ja laitoinkin hänelle viestiä, jossa kiitin lääkärille lähettämisestä.

Optikolla käyn nykyään säännöllisesti ja haluaisin sanoa kaikille heille, jotka huoltavat ensisijaisesti hampaitaan ja autojaan, että silmät ovat kyllä ihan yhtä tärkeät.

Olen myös nykyään se, joka patistaa kyllästymiseen asti kavereita käymään näöntarkastuksessa. Vaikka suositus on parin vuoden välein, minun lähipiirini käy kerran vuodessa halusi sitä tai ei – siitä ei keskustella.”

Lue myös: Syöpä vei Jennan silmän: ”Miksi juuri minä, mitä väärää olen tehnyt?”

Lue myös: Milloin on syytä epäillä silmänpohjan ikärappeumaa? Tunnista oireet ajoissa

Lue myös: Glaukooma on salakavala silmäsairaus, joka voi johtaa sokeutumiseen – jopa kolmannes sairastaa sitä tietämättään

X