Totta vai tarua: Voiko vyöruusu ­tarttua wc-pöntön istuimesta?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
vyöruusu
Vesirokkovirus säilyy pinnalla niin vähän aikaa, että sen saaminen pinnalta ei ole todennäköistä. © iStock
Viruslääkkeiden aikainen aloittaminen on tärkeintä vyöruusun hoitamisessa, kertoo ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchard lääkärikeskus Aavasta.

Vyöruusu tarttuu wc-pöntön istuimesta

Tarua. Vyöruusu tulee pääasiassa omasta kropasta ja yleensä kehossa on vasta-aineita virukselle. Vesirokkoviruksen aiheuttama vyöruusu voi tarttua ihmiseen, jolla ei ole ollut vesirokkoa ja ihmistä ei ole rokotettu.

Vesirokkovirus kuitenkin säilyy pinnalla niin vähän aikaa, että sen saaminen pinnalta on erittäin epätodennäköistä. Viruksen tarttuminen on todennäköisempää suorassa ihokosketuksessa.

Sinkkivoide auttaa ihottumaan ja oireiluun

Totta ja tarua. Sinkkivoiteen levittäminen voi olla hyväksi ihottumalle, koska se rauhoittaa ihoa sekä kuivattaa vetistävää vyöruusuihottumaa, mutta virukselle se ei varsinaisesti tee mitään.

Lue myös: Jalka punoittaa ja turpoaa kivuliaasti – Onko jalassa kihti tai ruusu? Näin tunnistat oireet

Vyöruususta ei jää pysyviä arpia, jos ihoa hoitaa rasvaamalla

Totta ja tarua. Useimmiten vyöruususta ei jää arpia, jos viruslääkityksen saa aloitettua ajoissa. Tällä on suurin merkitys.

Arpien huolellinen hoitaminen kannattaa aina, mutta mikään ei kuitenkaan takaa sitä, että arpia ei jää.

Stressi altistaa vyöruusulle

Totta. Stressin säätely on tärkeää, koska voimakas stressi voi altistaa vyöruusulle. Stressi vaikuttaa immuunivasteeseemme ja lisää siten myös ihosairauteen sairastumisen riskiä.

Huono immuunivaste suurentaa myös riskiä sairastaa vyöruusu useamman kerran.

Lue myös: Vyöruusu puhkesi Mervillä kivuliaana stressin kiihdyttämänä – ”Kipu oli niin voimakasta, että silmissäni näkyi tähtiä”

Mervi Varjola, vyöruusu

Vaikka ihosairaus oli kokemuksena kivulias ja kurja, hoitohenkilökunnan kohtaamiset ovat jääneet myönteisesti Mervi Varjolan mieleen. © Tommi Mattila

X