Voiko vyöruusu uusia? Millaisen suojan rokote antaa? Näin infektiotautiopin professori vastaa kysymyksiin myös komplikaatioista

Vyöruusu voi uusia ja tulla eri kohtaan. Yleensä vyöruusu tulee kylkeen tai pakaraan, mutta se voi tulla myös kasvojen alueelle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vyöruusuun ei ole tehokkaita kotihoitomenetelmiä: antiviraaliset rasvat eivät ole tehokkaita.

Vyöruusu voi uusia ja tulla eri kohtaan. Yleensä vyöruusu tulee kylkeen tai pakaraan, mutta se voi tulla myös kasvojen alueelle.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katriina Lundelin

Vyöruusun uusiminen askarruttaa. Liisa, 62, sairasti vyöruusun melko lievillä oireilla. Näin hänen kysymyksiin vastaa infektiotautiopin professori Jarmo Oksi Turun yliopistosta.

1. Sairastin vyöruusun vuosi sitten. Suojaako sairastettu tauti vai onko vyöruusun uusiminen mahdollista?

Vyöruusun uusiminen tapahtuu harvoin, mutta se on täysin mahdollista. Uusimisen todennäköisyyteen vaikuttaa oman kehon vastustuskyvyn heikkeneminen, niin sanottu immunosupression aste. Iän myötä vastustuskyky tyypillisesti heikentyy. Silloin myös todennäköisyys sille, että vyöruusun sairastaa erityisen häijynä, kasvaa.

Iän lisäksi vyöruusun saamiselle ja sen uusimiselle altistavat immuniteettia alentavat sairaudet – eniten kantasolu- ja elinsiirrot – mutta myös yleisemmät sairaudet, kuten diabetes ja munuaisten vajaatoiminta sekä immuniteettia alentavat lääkkeet. Riskiryhmillä myös vaikeat komplikaatiot ovat todennäköisempiä.

2. Millaisia komplikaatioita vyöruusu sitten voi aiheuttaa?

Vyöruusun rakkulavaiheen aikana voi alkaa voimakas kipu, joka voi jatkua viikkoja sen jälkeen, kun rakkulat ovat parantuneet. Hankalin tilanne on silloin, jos potilaalle jää postherpeettinen neuralgia, pysyvä hermosärky.

Pysyvän hermosäryn todennäköisyys kasvaa iän myötä. Alle 10 prosenttia 50 vuotta täyttäneistä kärsii siitä, mutta 70 vuotta täyttäneillä vaivaa esiintyy jo joka neljännellä. Hermokivun voimakkuus ja sen aiheuttama haitta elämänlaadulle vaihtelee. Suurin osa saadaan lääkityksellä aisoihin, mutta se vaatii jatkuvaa lääkitystä. Osa tapauksista on hankalasti lääkittäviä, ja silloin elämänlaatu voi kärsiä merkittävästi.

Vyöruusu voi tulla uusiessaan myös eri kohtaan kuin ensimmäisellä kerralla. Yleensä vyöruusu tulee kylkeen tai pakaraan, mutta se voi tulla myös kasvojen alueelle. Silloin komplikaatioiden riski on suuri.

Vyöruusun aiheuttama rakkulainen ihottuma voi vaurioittaa silmää. Lisäksi vyöruusu voi levitä sisäelimiin, esimerkiksi maksaan tai keuhkoihin. Pään alueella se voi aiheuttaa kasvohalvauksen sekä aivokalvon- tai jopa aivokudoksentulehduksen, joka voi olla hengenvarallinen.

3. Kuulin, että markkinoille on tullut uusi rokote. Kannattaako se ottaa, vaikka olen jo sairastanut vyöruusun?

Kyllä kannattaa. Yhdysvalloissa rokotetta suositellaan kaikille yli 60-vuotiaille. Saksassa uusi rokote suositellaan ottamaan jo 50 vuotta täytettyään, jos henkilöllä on immunosupressiivisia tiloja joko vastustuskykyä laskevien sairauksien tai lääkityksen vuoksi. Suomessa ei toistaiseksi ole yleistä suositusta.

Ikä on kaikkein merkittävin riskitekijä, joten jos on sairastanut vesirokon, rokote kannattaa ottaa. Tutkimuksien mukaan kolmannes ihmisistä sairastaa vyöruusun, useimmiten kerran, mutta voimakkaiden riskitekijöiden vallitessa sen voi sairastaa toistamiseen tai jopa useita kertoja. Jos on sairastanut jo vyöruusun, kannattaa ottaa rokote vasta noin puolen vuoden tai vuoden kuluttua, koska immuunivaste suojaa jonkin aikaa.

Lue myös: Vyöruususta Sirkalle elämää rajoittava, kivulias riesa – ”Jos olisin tiennyt, millaisen riesan saan, olisin ottanut vyöruusurokotteen”

4. Ystäväni on ottanut vanhemman markkinoilla olevan rokotteen. Kannattaako hänen ottaa myös uusi?

Uusi rokote kannattaa ottaa myös silloin, jos on jo ottanut vanhemman. Uuden rokotteen suojateho on hyvä vielä kahdeksan vuoden jälkeen. Tämän pidempiä seurantatietoja ei ole, mutta teho voi kestää kauemminkin. Vanhan rokotteen suojateho laskee jo kuudessa vuodessa puoleen siitä tehosta, jonka uusi rokote antaa.

5. Voiko rokotteesta olla haittaa?

Kaikista rokotteista voi seurata lieviä oireita, kuten pääkipua, lihaskipua tai kuumetta. Myös paikallisoireet, kuten kipu pistoskohdassa ovat tyypillisiä. Kuumeen kaltaiset yleisoireet kestävät yleensä vain 1–2 päivää. Vakavia pitkäaikaishaittoja rokotteella ei ole havaittu tai ne ovat hyvin harvinaisia.

Uusi rokote sopii myös kaikille, koska siinä ei ole elävää virusta, vaan viruksen rakenteita: ne riittävät herättämään kehon puolustusmekanismit. Markkinoilla ollut vanhempi rokote, sisälsi elävää vesirokkovirusta, eikä sitä suositeltu, jos henkilöllä on immuniteettia heikentäviä sairauksia tai lääkkeitä. Yhdysvalloissa uusi rokote on korvannut vanhan, joka poistui kokonaan markkinoilta. Suomesta sitä yhä saa.

Haittapuoli on tietysti rokotteen hinta. Uusi rokote vaatii kaksi annosta. Yksi annos maksaa hieman yli 200 euroa eli se on aika kallis. Koska rokote ei kuulu kansalliseen rokoteohjelmaan, se pitää maksaa omasta pussista.

6. Lapsenlapseni ei ole sairastanut vesirokkoa. Voinko ottaa hänet hoitoon, jos vyöruusuni uusii?

Rakkuloissa on elävää virusta, joten vyöruususta voi tartuttaa toiselle helposti vesirokon. Mitä enemmän aktiivisessa vaiheessa olevia rakkuloita on, sitä tartuttavampi se on. Kuivuneet rakkulat eivät enää tartuta.

Nykyään lapset rokotetaan vesirokkoa vastaan. Jos hän on saanut rokotteen, ei kontaktia tarvitse välttää. Lähikontakteja kannattaa välttää sellaisiin henkilöihin, joilla on alentunut vastustuskyky sairauden tai lääkityksen vuoksi, eikä heitä ole rokotettu.

Itse vyöruusua ei voi tartuttaa, koska se syntyy aina elimistössä jo olevasta vesirokkoviruksesta, joka ei taudin jälkeen poistu elimistöstä, vaan jää selkäytimen lähelle hermojuureen lepotilaan. Sieltä se voi nousta iholle hermoja pitkin pitkienkin aikojen päästä.

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 8/22. Artikkelia on muokattu 30.12.2023.

Lue myös: Vyöruusu puhkesi Mervillä kivuliaana stressin kiihdyttämänä – ”Kipu oli niin voimakasta, että silmissäni näkyi tähtiä”

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X