Anne Frankin muisto -dokumentti kertoo Anne Frankin lapsuudenystävän tarinan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Historia: Anne Frankin muisto
Eva Geiriger oli Anne Frankin lapsuudenystävä. © ORF/Yle
Anne Frank lienee holokaustin uhreista kuuluisin. Hän onkin ollut pääosassa useammassa historiadokumentissa. Tällä kertaa hän esiintyy kuitenkin sivuhenkilönä.

Historia: Anne Frankin muisto -dokumentin varsinainen päätähti on Eva Geiriger (kuvassa), Anne Frankin samanikäinen lapsuudenystävä.

Dokumentissa Evan ja Annen perheiden kohtalot lomittuvat toisiinsa. Kummatkin perheet piileskelivät ja jäivät kiinni Amsterdamissa, mistä heidät toimitettiin keskitysleirille. Eva ja hänen äitinsä selvisivät. Frankin perheestä selvisi ainoastaan Annen isä Otto Frank.

Mielenkiintoisen lisän dokumenttiin tuo natsimiehitetyn Hollanin valtakunnankomissaarina toimineen Arthur Seyss-Inquartin jälkeläisen haastattelu. Hänen kauttaan avataan sitä, miten vaikea kokemus oman suvun natsimenneisyys voi olla.

Anne Frankin muisto korostaa dokumenttien tärkeyttä

Aihe on kieltämättä tärkeä. Mutta näkökulma ei ehkä ole tarpeeksi omaperäinen, jotta elokuva nousisi tavanomaisten historiadokumenttien yläpuolelle.

Tämän päivän eurooppalainen todellisuus kuitenkin puhuu sen puolesta, että natsien hirmutöistä muistuttavia dokumentteja tarvitaan yhä edelleen.

Historia: Anne Frankin muisto, ke 28.4. klo 19.00 Yle TV1

Lue myös: ”Mutta mitä tapahtui koiralle?” – Hédi Friedin kuvakirja Bodrin tarina kertoo lapsen silmin holokaustin traagisista tapahtumista

X