Apu – piirroshahmo vai painajainen? Dokumentti tarkastelee Simpsonien hahmoa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Intianamerikkalainen koomikko Hari Kondabolu tarkastelee Apu-hahmoa.
Intianamerikkalainen koomikko Hari Kondabolu tarkastelee Apu-hahmoa. © Yle kuvapalvelu
Simpsoneissa on ollut kohta 30 vuotta intialainen kauppiashahmo Apu, jota on alettu kyseenalaistaa vasta viime aikoina.

Nykyisin on melko ilmiselvää, että valkoihoisen näyttelijän ei ole syytä esiintyä afroamerikkalaisena. Tuolla blackface-esiintymisellä on niin pitkät kytkökset rasismiin, että tempun tekeminen olisi melkoinen provokaatio.

Tässä dokumentissa intianamerikkalainen koomikko Hari Kondabolu tarkastelee Apu-hahmon ongelmaa henkilökohtaisista lähtökohdista.

Monien reaktio Simpsonien Apu-hahmon rasismisyytöksiin lienee se, että eikö mitään saa enää sanoa. Muuttuuko huumori hampaattomaksi, jos kaikki kielletään? Kondabolu onnistuu kuitenkin perustelemaan näkökulmansa melko vastaansanomattomasti.

Apun hahmolla on ollut valtava vaikutus intialaisamerikkalaisten itsemääritykseen. Keskeinen ongelma on se, että Apu tuntuu kutistavan koko kulttuurin hassuksi aksentiksi, jonka vielä kaiken lisäksi tekee valkoinen näyttelijä Hank Azaria.

Vaikka Kondabolu on vakavissaan asiansa kanssa, katsoja ei tylsisty. Visuaalisesti hauskasti toteutettu dokumentti myös viihdyttää. Aivan oma lukunsa on Whoopi Goldbergin mustia pilkkaavan esineistön kokoelma.

Apu – piirroshahmo vai painajainen? su 24.11. klo 21.40 Tv2

Lue myös: Teheran taboo -animaatio pohtii rohkeasti naisen asemaa Iranissa

X