Elokuva-arvio: Teheran taboo -animaatio pohtii rohkeasti naisen asemaa Iranissa

Ali Soozandehin Teheran taboo on kulttuurisesti rohkea ja seksuaalisesti provosoiva kuvaus nuorten teheranilaisten tabuja rikkovasta toiminnasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Piirtäminen on tehty Teheranissa kuvatun materiaalin päälle.

Ali Soozandehin Teheran taboo on kulttuurisesti rohkea ja seksuaalisesti provosoiva kuvaus nuorten teheranilaisten tabuja rikkovasta toiminnasta.
Teksti: Arto Pajukallio

Saksaniranilaisen Ali Soozandehin Tehran Taboo on kulttuurisesti rohkea ja seksuaalisesti provosoiva kuvaus nuorten teheranilaisten tabuja rikkovasta toiminnasta.

Avuttomaksi jätetty mykän pojan yksinhuoltaja alistetaan prostituutioon, odottava äiti ei saa työskennellä, häittensä alla sukupuoliyhteydessä ollut nainen hankkii puoskarilta korvaavaa immenkalvoa. Patriarkaalisen kaksinaismoraalin jähmettämä uskonnollinen yhteiskunta saa armottoman hahmotuksen.

Lähi-idän aikuisanimaation esimerkit ovat harvoja (Persepolis ja Waltz With Bashir), mutta laatu korkea ja kerrontatekniikka usein sama. Ihmisten kasvot, liike ja miljööt kuvataan, minkä jälkeen animaatio piirretään tämän pohjan päälle.

Rotoskooppitekniikka tuottaa fotorealistista jälkeä. Tosin yhteistuotannot valmistuvat ulkomailla, vaikka pohjat kuvataankin tapahtumapaikan päällä, tässä tapauksessa Teheranissa.

****

Teheran taboo, ke 19.8. klo 21.55 Yle Teema & Fem

Lue myös: Christine Keelerin tapaus perkaa poliittista lähihistoriaa naisnäkökulmasta

X