Avara luonto: Maaginen Islanti syventyy saarivaltion luontoon ja eläinkuntaan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Maaginen Islanti -dokumentin hitaasti liikkuva kamera suorastaan hyväilee vuoria ja jokia. 
Maaginen Islanti -dokumentin hitaasti liikkuva kamera suorastaan hyväilee vuoria ja jokia.  © Jan Haft / Yle Kuvapalvelu
Avara luonto -jaksot ovat yleensä taattua peruskauraa, nautittavia tuokiokuvia, joissa katsojan silmä lepää. Maaginen Islanti kohoaa kuitenkin vielä ylemmäs.

Valtameren pinta nousisi sentillä, jos Islannin jäätiköt sulaisivat. Tämä on vain yksi monista kiehtovista faktoista, joita tämänkertaisessa Avara luonto: Maaginen Islanti -jaksossa on tarjolla. Mutta todellinen voima on ohjelman visuaalisessa ilmeessä.

Dokumentti räväyttää katsojien silmien eteen kokonaisvaltaisen kuvan saarivaltion luonnosta ja eläinkunnasta. Tunnelma on todellakin maaginen. Aivan kuin oltaisiin kokonaan eri planeetalla.

Hitaasti liikkuva kamera suorastaan hyväilee suomaita, jäätiköitä, vuoria ja jokia. Yksityiskohdat ovat huikeudessaan hämmentäviä. Kuva kallioisella rannalla tepastelevasta kiirunasta suorastaan sitoo linnun osaksi maisemaa, osaksi omaa elinpiiriään. Tilanteita mukaileva musiikki luo dokumenttiin jännitteitä ja tehoja.

Dokkarin kuvissa on samaa luonnontajua kuin monissa Markku Lehmuskallion elokuvissa.

Avara luonto: Maaginen Islanti, la 16.5. klo 18.45 Tv1

Lue myös: Dokumenttiprojekti: Colombia in My Arms palkittiin parhaana pohjoismaisena dokumenttina

X