Billy Graham – vallan pastori: Dokumentti yhdysvaltalaisesta evankelistasta 

Jaa artikkeli
Billy Graham – vallan pastori.
Billy Graham – vallan pastori. © Illégitime Défense / Yle
Ranskalaisdokumentti Billy Graham – vallan pastori keskittyy Billy Grahamin ja Yhdysvaltojen poliittisen historian pitkään yhteiseen kosketuspintaan.

Yhdysvaltalaisen evankelista Billy Graham (1918–2018) on arveltu saarnanneen yli 215 miljoonalle henkilölle 185 maassa. Köyhän perheen poika varttui konservatiivisen amerikkalaisen maalaismiehen – ja yleensäkin amerikkalaisten arvojen – ihannekuvaksi. On sanottu, että karismaattinen puhuja mainosti Jeesusta kuin mitä tahansa tuotetta, kaikkia medioita hyödyntäneenä ja markkinoiden luonteen ymmärtäneenä kaupparatsuna.

50-luvun kylmän sodan vuosina Graham nimesi kommunismin saatanan ideologiaksi. USA:n seteleihin painettiin motoksi In God We Trust, ja saarnaaja aloitti läheiset suhteet Yhdysvaltain presidenttien kanssa. Myöhemmin Graham lievensi suurvaltapoliittisia kantojaan ja antoi tukeaan mustien kansalaisoikeusliikkeelle.

Valkoinen talo suorastaan kosiskeli häntä vielä Bushien hallintokausilla. Kuvaavasti Grahamilla on oma tähti Hollywoodin Walk of Famella.

Historia: Billy Graham – vallan pastori, ma 18.1. klo 19.00 Tv1

Lue myös: Prinssi ja dibbuk -dokumentti selvittää Michal Waszynskin elämää

X