Downton Abbeyn luoja Julian Fellowes tuskailee, sillä rakennusten tuhoamisvimma on vienyt kuvausmiljööt – ”Niin monet vanhat oopperatalot on tuhottu”

Downton Abbeyn luojaa Julian Fellowesia harmittaa, kun hän miettii uuden The Gilded Age -sarjansa tapahtumapaikkoja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Julian Fellowes on sijoittanut suosikkisarjansa Yhdysvaltojen kultakaudelle ja 1880-luvun nousukaudelle New Yorkissa.

Downton Abbeyn luojaa Julian Fellowesia harmittaa, kun hän miettii uuden The Gilded Age -sarjansa tapahtumapaikkoja.
Teksti:
Anu Räsänen

The Gilded Age -sarja sijoittuu 1880-luvun seurapiireihin New Yorkissa, ja toisella kaudella liikutaan paljon oopperan maailmassa. Sopivaa kuvauspaikkaa ei kuitenkaan tahtonut löytyä.

”Niin monet vanhat oopperatalot on tuhottu. Aitioiden rivit on korvattu parilla aitiolla siellä täällä”, Julian Fellowes harmittelee kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa.

”New Yorkin Metropolitan-ooppera jyrättiin 1960-luvulla kokonaan. Se oli ajan tapa: ajateltiin, että kaikki vanha pitää hävittää ja rakentaa tilalle jotain betonista.”

Fellowes muistelee, kuinka yksi Lontoon maamerkeistä, St. Pancrasin asema, juuri ja juuri säästyi tuhoamisvimmalta. Viereiselle Eustonille kävi huonommin.

”Euston oli todellinen palatsi asemaksi, mutta se revittiin maan tasalle ja korvattiin jonkinlaisella keksilaatikolla. Se on todella surullista.”

The Gilded Age on yhdysvaltalainen historiallinen draamatelevisiosarja, jonka Julian Fellowes on sijoittanut Yhdysvaltojen kultakaudelle ja 1880-luvun nousukaudella New Yorkissa.
The Gilded Age on yhdysvaltalainen historiallinen draamatelevisiosarja. © HBO Max

Upporikkaat uskovat omiin ansioihinsa

Vaikka The Gilded Agen lavastus ja puvustus pyrkivät luomaan tarkkaa ajankuvaa, Julian Fellowes on tarkoituksella kirjoittanut sarjaan henkilöhahmoja, jotka voisi helposti siirtää tähän päivään.

”En usko, että ihmisluonto juurikaan muuttuu. Sähkön ja tekoälyn tapaiset asiat muuttavat maailmaa, mutta ihminen kaikkien tunteineen pysyy samana.”

Fellowes kokee tunnistettavaksi myös sen, kuinka upporikkaat päähenkilöt ajattelevat, että ovat tienanneet rahansa täysin omin avuin.

 ”Tämä on hyvin tyypillistä. Ihmiset uskovat edelleen, että kaikki saavutukset ovat heidän omaa ansiotaan.”

Uutta Marilyn Monroeta ei voi tehdä

Fellowes kertoo vielä anekdootin, joka kuvastaa ihmisen uskoa omiin ansioihinsa.

Tarinan mukaan filmimoguli Daryl Zanuckia ärsytti se, kuinka paljon ihmiset hehkuttivat hänen ”löytämäänsä” supertähteä Marilyn Monroeta.

”Zanuck ilmoitti, että voisi tehdä kenestä tahansa uuden Marilynin, ja palkkasi Sheree Northin syrjäyttämään tämän. Hän ei kuitenkaan voinut siirtää Monroen kykyjä ja karismaa Northiin. Marilyn Monroe teki elokuvistaan suosittuja ja menestyviä, ei Zannuck. Tämä on pätevä opetus meille kaikille.”

The Gilded Agen toinen kausi HBO Maxilla 30. lokakuuta alkaen

Lue myös: TV-Maailman tietovisa: Tunnistatko nämä legendaariset tv-sarjat? Vain kunnon sarjanörtti saa täydet pisteet 10 kysymyksestä

TV-maailman tietovisa
10 kysymystä suosituista tv-sarjoista! © iStock
X