Elokuva-arvio: Kirk Douglas vetää Lain vartija -elokuvan pääroolin tutulla väkevyydellään

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kirk Douglas elokuvassa Lain vartija.
Kirk Douglas elokuvassa Lain vartija. © Yle kuvapalvelu
Elokuvassa Lain vartija etsivä Jim McLeodin mustavalkoisen maailmankatsomuksen kautta punnitaan rikoksen ja rangaistuksen, suvaitsevaisuuden ja anteeksiannon tematiikkaa.

Lain vartija -elokuvan ohjannut William Wyler ei ollut ohjaajana samalla tavalla auteur kuin monet muut vanhan Hollywoodin tekijät. Hän ei koskaan kehittänyt itselleen selkeää tyyliä, joka olisi tunnistettavissa elokuvasta toiseen. Tästä huolimatta Wyler oli eri lajityyppien välillä sujuvasti liikkunut rautainen alan ammattilainen.

Elokuva kuuluu film noirin helmiin, josta moni myöhempien vuosikymmenten poliisisarjakin on saanut vaikutteita. Yhteen iltaan sijoittuva elokuva tapahtuu lähes kokonaan pienen poliisipiirin rikososastolla. Siellä poliisien ja rosvojen ihmiskohtalot törmäävät väistämättä toisiinsa.

Etsivä Jim McLeodin mustavalkoisen maailmankatsomuksen kautta punnitaan rikoksen ja rangaistuksen, suvaitsevaisuuden ja anteeksiannon tematiikkaa. Kirk Douglas rakentaa kaiken puolin lohduttoman kuvan miehestä, joka on liian tinkimätön omassa armottomuudessaan. Se on tie, jolta ei ole enää paluuta.

****½

Lain vartija, to 13.8. klo 21.00 Yle Teema & Fem

Lue myös: Elokuva-arvio: Tuhansien silmien edessä on kriittinen melodraama lehdistön toiminnasta

X