Elokuva-arvio: Mustavalkoelokuva 1945 odotuksen ja jännitteen täyteisestä päivästä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Sámuel Hermann (Iván Angelusz) ja hänen poikansa (Marcell Nagy) saapuvat unkarilaiseen kylään elokuvassa 1945.
Sámuel Hermann (Iván Angelusz) ja hänen poikansa (Marcell Nagy) saapuvat unkarilaiseen kylään elokuvassa 1945. © Yle kuvapalvelu
Ferenc Török lataa tasokkaaseen mustavalkoelokuvaansa 1945 tiheän odotuksen ilmapiirin, mutta kovin paljon tässä tiivistyy teatraalisesti yhteen päivään.

1945 (Unkari 2017) on novelliin perustuva yhden päivän filmi kylästä, jonka juna-asemalle saapuu sodan päätyttyä kaksi vaitonaista, hattupäistä juutalaismiestä kahden arkun kera. Kylän napamiehen (Péter Rudolf) lähipiiriin leviää paniikki siitä, ovatko salamyhkäiset miehet tulleet peräämään kyläläisten ilmiantamien juutalaisten taloja ja omaisuutta. Jännitteinen tilanne sotkee myös juuri samaksi päiväksi osuneet häät.

Keskisen Itä-Euroopan elokuva on jatkuvasti purkanut toista maailmansotaa. Huolimatta lukemattomista sotadraamoista on unkarilaisten oma osuus juutalaisten kohtaloon ollut niin vaikea kysymys, että se näkyy maksimoituna syyllisyytenä vasta nyt.

Elokuvan teeman voimallista esilläoloa nyt osoittaa sekin, että paria vuotta aiempi unkarilainen keskitysleirikuvaus Son of Saul voitti Oscarin.

***½

1945, ke 27.1. klo 22.15 Yle Teema & Fem

Lue myös: Elokuva-arvio: Humoristi maalaa kuvan korruptoituneesta, syvästi juutalaisvastaisesta neuvostoyhteiskunnasta

X