Elokuva-arvio: Uhattu edisti draamaelokuvana seksuaalivähemmistöjen oikeuksia 1960-luvun Englannissa

Uhattu oli yhteiskunnallinen puheenvuoro Britannian homoseksuaalisuuden kriminalisoinnin lopettamisen puolesta. Sen esittäminen kiellettiin Yhdysvalloissa, sillä dialogissa mainittiin sana ”homoseksuaali”.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sylvia Syms ja Dirk Bogarde näyttelevät yhteiskunnallisen jännitysdraaman päärooleissa.

Uhattu oli yhteiskunnallinen puheenvuoro Britannian homoseksuaalisuuden kriminalisoinnin lopettamisen puolesta. Sen esittäminen kiellettiin Yhdysvalloissa, sillä dialogissa mainittiin sana "homoseksuaali".
Teksti: Arto Pajukallio

Uhattu (Victim) on brittiläinen draamaelokuva vuodelta 1961. Homoseksuaalisuus oli Englannissakin laitonta aina vuoteen 1967, ja arvion mukaan jopa 95 prosenttia kaikista vuosikymmenen alkupuolen kiristystapauksista nojautui homopaljastuksilla uhkaamiseen. Näytelmäkirjailija Janet Green ideoi ja yhdessä puolisonsa John McCormickin kanssa laati käsikirjoituksen, josta Basil Dearden ohjasi mustavalkoisena kuvatun yhteiskunnallisen jännitysdraaman.

Kehystarinassa arvostettu lakimies ja aviopuoliso joutuu ratkomaan miten toimia, kun menneisyyden salat uhkaavat paljastua, ja ahdistus ajaa itsemurhiin. Pääosan tulkitsee aikansa suosituimpiin brittinäyttelijöihin kuulunut Dirk Bogarde, jota painoi oman suuntautumisen salaaminen. Hän itse vaati käsikirjoitukseen repliikin, jonka kaksoisviestissä kurkotti kaapista ulos.

Työtä kuvattiin Lontoon taiteilijapiirien homoystävällisiksi tiedetyissä pubeissa, ja aikakirjoihin se jäi ensimmäisenä englanninkielisenä elokuvana, jossa mainitaan sana homoseksuaali. Elokuvan uskotaan edistäneen lakimuutosta, kuten oli tarkoituskin.

****

Uhattu, to 1.7. klo 21.00, Teema & Fem

X