Eskon runot ja pari matkakumppania: Televisiotaltiointi Mika Myllyahon runoiltamasta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Eskon runot ja pari matkakumppania, kuvassa Esko Salminen.
Eskon runot ja pari matkakumppania, kuvassa Esko Salminen. © Yle kuvapalvelu
Runoiltamassa Eskon runot ja pari matkakumppania Esko Salminen esitti runojaan. Esityksistä toinen taltioitiin ja esitetään nyt televisiossa.

Suomalaisen teatterin hallitseva grand old man Esko Salminen, 80, esitti lempirunojaan Mika Myllyahon ohjaamassa runoiltamassa Eskon runot ja pari matkakumppania syksyllä 2020 Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä. Esityksiä oli kaksi, ja toinen niistä taltioitiin televisiolle.

1960-luvun alun kotimaisen elokuvan nuorisoroolien esittäjästä Esko Salminen on kulkenut pitkän tien ja saavuttanut aseman, jollainen on Suomen teatterimaailmassa tullut harvan osaksi. 60 vuoden ura näkyy ja kuuluu runoiltamassa, johon Salminen on valinnut monipuolisen kimaran kotimaista runoutta, etenkin Eino Leinoa, sekä lisäksi muun muassa Jorge Luis Borgesia, Federico Garcia Lorcaa, Tadeusz Rós’ewiczia sekä katkelmia Shakespearen näytelmistä.

Salminen eläytyy runoihin tunteella, mutta ei liioittele. Hänen selkeä ja väkevä ilmaisunsa tekee oikeutta niin runoille kuin Shakespeare-katkelmillekin ja luo esitykseen oman rikkumattoman tunnelmansa, jota säästeliäät lavasteet tukevat. Tshehovin näytelmän Vanja-eno Sonjan monologin käy tulkitsemassa Eskon tytär Sonja Salminen.

Ilta päättyy osuvasti Prosperon sanoihin Shakespearen Myrskystä.

Eskon runot ja pari matkakumppania, pe 2.4. klo 20.00 Yle Teema & Fem

Lue myös: Dokumentti Dinosaurus: henkilökuva Rauni Mollbergista

X