Frank Tashlin ohjaama Vaarattomia vakoilijoita -komediaelokuva on kylmän sodan vakoilutarinoille irvaileva musiikillinen farssi

Jaa artikkeliTilaa Seura
Vaarattomia vakoilijoita
Jerry Lewis (kuvassa oik.) hölmöilee komedian pääroolissa. © Paramount Pictures / Yle kuvapalvelu

Yhdysvaltalainen ohjaaja Frank Tashlin (1913-1972) teki lukuisia Jerry Lewis -komedioita urallaan, mutta parhaiten hänet muistetaan elokuvasta Minkäpä tyttö sille voi (1956), joka on 1950-luvun herkullisin rock’n’roll -elokuva. Vaarattomia vakoilijoita on Tashlinin toinen 50-luvun lähes täysosuma. Se on lavean komedian keinoin vuosikymmenen sarjakuvamaailmalle ja kylmän sodan vakoilutarinoille irvaileva musiikillinen farssi. Vuodet ovat kuitenkin syöneet elokuvaa sen verran, että se pitää nähdä oman aikansa kontekstissa.

1950-luvun komediapari Jerry Lewis ja Dean Martin esittävät pikkukaupungin poikia, taiteilijaa ja hänen ystäväänsä, jotka ovat tulleet New Yorkiin menestymään. Onni alkaa potkia, kun kaverukset kohtaavat naispuolisen sarjakuvapiirtäjän Abbyn (Dorothy Malone) ja hänen mallikaverinsa Bessien (Shirley MacLaine).

Satiirin sekaan Tashlin heittää myös 1950-luvulle yllättävänkin ilmeisiä viittauksia homoseksuaalisuuteen. Komediasta nauttimiseen vaikuttaa toki paljon se, pitääkö Jerry Lewisin komiikasta vai kokeeko sen vain ärsyttävänä. Täytyy sanoa, että siinä mielessä Vaarattomien vakoilijoiden ensimmäiset 15 minuuttia ovat aika piinallisia.

Vaarattomia vakoilijoita, to 6.6. klo 21.00 Yle Teema & Fem

X