Free Solo -dokumentti vapaakiipeilystä on henkeäsalpaava sekä visuaalisesti että emotionaalisesti

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Free Solo
Vapaakiipeilijä Alex Honnold aikoo selvitä hurjalla seikkailulla 975 metrin korkuisesta El Capitanista ilman köysiä tai turvavarusteita. © National Geographic/Jimmy Chin
Dokumentti seuraa vapaakiipeilijä Alex Honnoldin vuosia kestänyttä valmistautumista sekä hänen kiipeilyn täyttämää elämäänsä ennen suurta koitosta.

Nyt esitellään todellinen erikoisyksilö. Samalla nähdään aivan huikeita maisemia ja ainakin suuren ruudun omistajat saavat kokea kunnon korkeanpaikankammoa. Parhaan dokumenttielokuvan Oscarin vuonna 2019 voittanut Free Solo kertoo vapaakiipeilijä Alex Honnoldin suunnitelmista nousta noin 900 metriä korkea El Capitan -seinämä ilman turvaköysiä.

Honnold on kaikella tapaa erikoinen yksilö: autossa elävä kiipeilijä, jonka käytös viittaa autismin kirjolle. Kiivetessään hän pystyy sulkemaan pelon tunteet pois, vaikka pieni virhe johtaisi varmaan kuolemaan. Laji on armoton. Tuntuu siltä, että ennemmin tai myöhemmin lähes kaikki vapaasoolokiipeilijät päättävät päivänsä samalla tavalla, putoamalla.

Parisuhdettakin kehitellään, mutta Honnoldin ja hänen työnsä ehdoilla. Tarina huipentuu aivan älyttömään loppujaksoon, kun Honnold yrittää nousta El Capitanin. Jakso on sekä visuaalisesti että emotionaalisesti henkeäsalpaava.

Free Solo, perjantai 3.12. klo 20.00, National Geographic

X