Japanilaiselokuva Etsivätoimisto 2-3: Kuolkaa paskiaiset! on hilpeä sekoitus komediaa ja gangsteridraamaa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Jo Shisida (oikealla) oli Yakuza-filmien tähti. © Yle Kuvapalvelu

Rikos/ (Kutabare akutô-domo – Tantei jimusho 23, Japani 1963) Vuonna 2017 93-vuotiaana kuollut japanilaisohjaaja Seijun Suzuki ohjasi etenkin 1960-luvulla lukuisia pop-henkisiä, puoliparodisia toimintajännäreitä, joissa korostettiin lajityypin amerikkalaisia kliseitä. Meillä niistä on nähty muun muassa Tokion rakkikoira, Lihaportti ja Tatuoitu loppuelämän.

Japanilaisten gangsteridraamojen vakiokasvo Jo C esittää Suzukin Etsivätoimisto 2-3 -elokuvassa yksityisetsivää, joka soluttautuu rikollisliigaan tuhotakseen Tokiota piinaavat kolme jengiä. Mainittakoon että Shisida leikkautti 1950-luvulla poskensa pyöreämmiksi saadakseen tunnistettavan ja muista japanilaistähdistä erottuvan ulkonäön.

Etsivätoimisto 2-3 on hilpeä sekoitus komediaa, gangsteridraamaa ja vähän musikaaliakin. Sen tarinassa ei ole kauheasti tolkkua, mutta kovin amerikkalaiseksi lavastettua ja tyypitettyä elokuvaa on hauska seurata. Naisia siinä tosin kohtelevat yhtä huonosti niin sankari kuin konnatkin.

Taustalla soi aikakaudelle ominainen kupliva souljazz, musiikkikohtauksissa pirteä 1960-lukuinen poprock. /Pertti Avola ✪✪✪

Etsivätoimisto 2-3: Kuolkaa paskiaiset! 2.8, klo 21.00, Teema Fem

Aasialaiset rikosklassikot

  • Kulkukoira (1949) Nuori rikosetsivä etsii varastettua asettaan Akira Kurosawan varhaisteoksessa.
  • Lohikäärmeen kidassa (1973) Bruce Leen esittämä taistelutaitojen mestari jäljittää piilottelevaa rikollispomoa.
  • The Street Fighter (1974) Sonny Chiba taistelee yakuza-gangstereita vastaan ultraväkivaltaisessa toimintatrillerissä.
  • Kyttä antaa kyytiä (1985) Ensimmäinen Jackie Chanin lukuisista Police Story -elokuvista.
  • Infernal Affairs (2002) Poliisi soluttautuu rikollisjengiin ja päinvastoin elokuvassa, josta Martin Scorsese teki amerikkalaisversion.
X