Jukka Lindströmin sivuhistoria tuo mieleen legendaarisen Studio Julmahuvin - Sketsit ampuvat yli mutta ovat silti lähes kuin totta

Koomikko Jukka Lindströmin isännöimä uusi sarja rusikoi huumorin keinoin puolueita, yhteiskuntaa ja tv-viihdettä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jukka Lindströmin ­lisäksi sarjassa esiintyy runsaasti koomikoita laidasta laitaan.

Koomikko Jukka Lindströmin isännöimä uusi sarja rusikoi huumorin keinoin puolueita, yhteiskuntaa ja tv-viihdettä.
Teksti: Jukka Vuorio ja Onnimanni Liukkonen

Hetkinen, olenko nähnyt jotain tämmöistä­ aiemminkin? Ulkomuoto kuin asiaohjelmasta, mutta sisältö aivonystyröitä kutkuttavaa huumoria?

Kyllä olen, eihän tässä voi välttyä mielleyhtymästä noin 20 vuotta sitten tehtyyn legendaariseen Studio Julmahuviin.

Tämän myöntää myös Jukka Lindström.

”Joo, olen kertonut kyllä Studio Julmahuvini katsoneeni. Tämän meidän ohjelman voisi tiivistää niin, että vakavalla naamalla puhutaan jotakin ihan pöljää, ja juuri sitähän Studio Julmahuvissakin tehdään.”

Katse historiaan

Vaikka ohjelma kantaa Lindströmin nimeä, ei hänen kasvojaan kovin montaa minuuttia jaksoa kohden nähdä.

”Ja se on hyvä asia. Mitä vähemmän ruudussa on Lindströmiä, sen parempi, ainakin tässä ohjelmassa.”

Jukka Lindströmin Sivuhistoria on hyvin erilainen kuin intensiivisesti ajassa kiinni ollut, vuosina 2014–2017 tehty Noin viikon uutiset. Uusi ohjelma on tehty kokonaisuudessaan vuoden 2021 aikana, joten se ei ota kantaa aivan tuoreimpiin politiikan käänteisiin, vaan katsoo ilmiöitä pidemmällä perspektiivillä.

”Tämänlainen tekeminen tuntui virkistävältä. Noin viikon uutisten jälkeen olisi tuntunut hassulta palata tekemään täysin samaa.”

Jukka Lindström esittää ohjelmassa vuodessa 2042 elävää Jukka Lindström junioria, joka juontaa 2020-luvun alun ilmiöitä tarkastelevaa asiaohjelmaa.

Päällisin puolin asetelma on, että Lindström on vakava, asiallinen juontaja ja kaikki muu ohjelmassa enemmän tai vähemmän sekopäistä. Sketsit ampuvat yli, mutta ovat silti lähes kuin totta, aivan kuin likellä olevasta rinnakkaistodellisuudesta. Lopputulos on hersyvän hauska.

Politiikka överiytyy

Noin viikon uutisten jälkeen Lindström jatkoi yhteiskunnallisten aiheiden seuraamista.

Trumpin tultua presidentiksi huomasin, että populistinen, ehkä trumpmainen puhe on valumassa Suomeenkin, eikä pelkästään populistipuolueisiin, vaan muihinkin. Sellainen kova ja kärjistävä puhetapa.”

Kun Jukka Lindströmin Sivuhistoriaa ryhdyttiin tekemään vuonna 2021, vuosi alkoi Washingtonissa tapahtuneella Capitolin valtauksella, jonka näkyviin hahmoihin kuului muun muassa shamaaniasuinen ja sarviin sonnustautunut mies.

”Tuntui siltä, että politiikka menee överimmäksi ja överimmäksi ja satiirikoille jää entistä vähemmän tehdä satiiria eräällä keskeisimmällä työkalulla eli liioittelulla. Johtopäätös oli, että pitää lyödä vielä enemmän överiksi.”

Ohjelman keskiössä on kotimainen politiikka. Kullekin eduskuntapuolueelle on omistettu oma jaksonsa. Ensimmäisessä osassa Lindströmin tiimin mankeliin joutuu vihreät, joiden luontoaiheisten mainosvideoiden taustalta löytyy jotakin hyvin outoa.

Sarja kommentoi myös tämän hetken televisioviihdettä kertomalla kuvitteellisista ohjelmista kuten Läpsi tuntemattoman kanssa alasti sekä Julkkis puristimessa, jossa todellinen tosi-tv-tähti Niko Saarinen tekee vierailun itseään esittäen. Huumorissa on siis koko ajan monta päällekkäistä tasoa, mutta homma pidetään hyvin paketissa. Jopa vielä siinäkin kohdassa, kun sketsi kääntyy jo todella mustan huumorin puolelle esitellessään ohjelmaa Julkkis puristimessa junior.

”Tämä kuvastaa sarjaa aika hyvin, sillä me tekijäthän katsomme itse tv-alaa sillä lailla, että ei herran jumala, mihin tämä tosi-tv vielä menee.”

Jukka Lindströmin sivuhistoria, lauantai 23.4. klo 21.00, TV1

X