Kaikenkarvaiset ystäväni: Tutun eläinlääkärin paluu

Jaa artikkeliTilaa Seura
James Herriotin rooliin sarjassa Kaikenkarvaiset ystäväni hyppää tuore kasvo Nicholas Ralph (kuvassa kesk.). Samuel West (vas.) näyttelee Siegfried Farnonia, Callum Woodhouse (oik.) Tristan Farnonia ja Anna Madeley Mrs. Hallia.
James Herriotin rooliin sarjassa Kaikenkarvaiset ystäväni hyppää tuore kasvo Nicholas Ralph (kuvassa kesk.). Samuel West (vas.) näyttelee Siegfried Farnonia, Callum Woodhouse (oik.) Tristan Farnonia ja Anna Madeley Mrs. Hallia. © Playground Television (UK) Ltd.
Alkuperäinen brittisarja Kaikenkarvaiset ystäväni ihastutti suomalaiskatsojiakin 1980-luvulla. Uudessa versiossa eläinlääkäri James Herriot on muuttunut skotlantilaiseksi.

Jos jokin on aikoinaan ollut menestys, kannattaa aina kokeilla, purisiko se yhä. Tätä ohjetta tuntuvat noudattaneen uuden seitsenosaisen Kaikenkarvaiset ystäväni -sarjan tekijät.

Monen katsojan muistissa on vielä se alkuperäinen Kaikenkarvaiset ystäväni. BBC:n sarja oli niin suosittu, että sitä tehtiin kaikkiaan seitsemän kautta, 90 jaksoa, vuosina 1978–90.

Koko touhun takana oli eläinlääkärinä Pohjois-Englannin Yorkshiressä työskennellyt James Herriot (1916–95), oikealta nimeltään James Wight, joka alkoi 1970-luvun alussa kirjoittaa osin omaelämäkerrallisia romaaneja työstään ja sen kautta tapaamistaan ihmisistä ja eläimistä.

Yksiin kansiin lyötyinä Herriotin ensimmäisistä kahdesta kirjasta tuli menestys Yhdysvalloissa. Kaikkiaan Herriotilta ilmestyi kahdeksan omaelämäkerrallista romaania ja muutama muu kirja lisäksi. Suomeksi niistä on ilmestynyt kymmenen vuosina 1974–98 Otavan kustantamina.

Elokuvista sarjaksi

Claude Whatham ohjasi Herriotin kirjoista elokuvan 1975, tähtinään Simon Ward ja Anthony Hopkins. Eric Till teki sille jatko-osan 1976. Nämä elokuvat eivät vielä herättäneet suuren yleisön kiinnostusta, mutta kun BBC alkoi tehdä omaa uuninlämpöistä, teentuoksuista ja maalaiselämän kirjoa nostalgisesti kuvaavaa sarjaansa, suosio alkoi nousta.

Herriotin roolissa sarjassa oli Christopher Timothy ja hänen vanhempaa kollegaansa Siegfried Farnonia esitti Robert Hardy. He olivat myös ainoat sarjassa alusta loppuun mukana olleet pääosien esittäjät.

Uusi Kaikenkarvaiset ystäväni -sarja ei ole uusiotulkinta, vaan pikemminkin uudelleenlämmitettyä tavaraa. Se on hengeltään hyvin samanlainen kuin alkuperäinen sarja.

Oikea James Herriot oli ko­toisin Koillis-Englannin Sunderlandista, mutta uudessa sarjassa hänestä on tehty skotti, ehkä siksi, että häntä esittävä Nicholas Ralph on Skotlannista. Herriotin rooli on Ralphille ensimmäinen iso osa, joten hän on aivan tuore kasvo.

Sen sijaan Siegfried Farnonia ja hänen taloudenhoitajaansa rouva Hallia esittävät Samuel West ja Anna Madeley ovat tuttuja monista brittisarjoista.

Tuotantoyhtiö on sarjassa vaihtunut. Enää ei asialla ole BBC, vaan Channel 5, mutta se ei näy missään. Yhtä hyvin Kaikenkarvaiset ystäväni voisi olla BBC:n tunnetusti laadukasta epookkia.

Skotlannista Yorkshireen

Sarja alkaa Glasgowsta 1937. Juuri eläinlääkäriksi valmistunut James Herriot etsii uuden alansa töitä, jotta hänen ei tarvitsisi mennä isänsä tavoin satamaan töihin. Siegfried Farnonilta tullut kirje vie nuoren miehen Yorkshiren laaksoihin ja heti kättelyssä tositoimiin.

Jamesilla on lahjoja, mutta ei vielä kokemusta, joten alkutaival on hieman takkuinen. Itse ­asiassa sarjan alku on aika kliseinen: ­ensin James osoittaa olevansa lupaava, sitten mokaa ja lopulta pelastaa tilanteen ja saa jäädä Siegfriedin apulaiseksi. Kotoisia brittisarjoja seurannut tunnistaa kaavan jo hyvissä ajoin.

Samuel Westin Siegfried on nuorempi ja särmikkäämpi kuin Robert Hardyn tulkinta aikoinaan, mutta istuu hyvin muutenkin ehkä hivenen alkupe­räistä sarjaa nuorekkaam­paan kokonaisuuteen. Yorkshiren laaksot on kuvattu kuin satumaisema.

Kaikenkarvaiset ystäväni, ti 24.11. klo 19.00 Tv1

Lue myös: Trilleriä ja scifiä yhdistelevän Valitut -sarjan idea on mielenkiintoinen ja ajankohtainen

X