Kirjeet ilman allekirjoitusta – DDR:n asukkaat lähettivät nimettöminä kirjeitä

Kirjeet ilman allekirjoitusta kertoo Britannian yleisradioyhtiön BBC:n Saksan-palvelun ohjelmasta, johon DDR:n asukkaat saivat lähettää nimettöminä kirjeitä kylmän sodan aikana.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kirjeet ilman allekirjoitusta. Noin 20 vuoden ajan, aina vuoteen 1975 asti, BBC luki DDR:n kansalaisten kirjeitä radiolähetyksissään.

Kirjeet ilman allekirjoitusta kertoo Britannian yleisradioyhtiön BBC:n Saksan-palvelun ohjelmasta, johon DDR:n asukkaat saivat lähettää nimettöminä kirjeitä kylmän sodan aikana.
Teksti: Pertti Avola

Tv-dokumenttia Kirjeet ilman allekirjoitusta seuraa kuin lukisi John Le Carrén vakoojajännäriä. Se kertoo Britannian yleisradioyhtiön BBC:n Saksan-palvelun ohjelmasta, johon DDR:n asukkaat saivat lähettää nimettöminä kirjeitä kylmän sodan aikana. Ohjelmaa juonsi Austin Harrison (kuvassa), mystinen herrasmies, joka kasvatti ruusuja ja omisti oman hautausmaan, mutta josta kukaan ei tiennyt juuri mitään. Saksan-palvelua ei rahoitettu veronmaksajien vaan ulkoministeriön rahoilla, joten Harrison oli myös vakooja, joka toimitti kirjeistä saatua tietoa sekä brittien että Saksan liittotasavallan tiedustelupalveluille.

DDR:n valtionpoliisi Stasi piti Harrisonia perivihollisenaan ja jahtasi kirjeiden kirjoittajia. Heistä kaksi kertoo dokumentissa tarinansa. Ohjelma lopetettiin 1974, mutta 25 vuoden ajan se antoi toivoa ja sanansijan lukuisille totalitaariseen järjestelmään kyllästyneille itäsaksalaisille. Mutta myös käytti heitä hyväkseen, mikä istuu täydellisesti Le Carré -tyyppiseen näkemykseen tiedustelupalveluiden häikäilemättömyydestä.

Historia: Kirjeet ilman allekirjoitusta, ma 12.10. klo 19.00 Tv1

Lue myös: Dokumentti Bernauer Strasse – jaettu katu kertaa kuoleman kaistaleeksi kutsutun kadun julmaa historiaa

X