Kuningattaren kuolema -dokumentissa tutkitaan kasvinsuojeluaineiden vaikutusta pölyttäjiin

Pölyttäjäkato uhkaa maailman ruoantuotantoa ja yhtenä syynä tähän pidetään torjunta-aineita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Torjunta-aineiden käytön valvoja Lotta Kaila havahtuu mehiläiskuolemiin sekä tiedon puutteeseen ja lähtee tutkimaan aihetta.

Pölyttäjäkato uhkaa maailman ruoantuotantoa ja yhtenä syynä tähän pidetään torjunta-aineita.
Teksti: Pertti Avola

Pölyttäjien tilanne Suomessa on tänä kesänä ollut lämpimien säiden vuoksi melko hyvä. Silti maailmanlaajuisesti pölyttäjillä menee huonosti. Niiden määrä vähenee, ja se ei voi olla vaikuttamatta myös ihmisiin, selviää Riikka Kaihovaaran dokumentissa Kuningattaren kuolema.

Dokumentissa seurataan tutkija Lotta Kailaa, joka pyrkii selvittämään, miten torjunta-aineet vaikuttavat kimalaisiin ja mehiläisiin. Kailan tutkimusten lomaan leikataan vanhoja filmejä torjunta-aineiden vastuuttomasta käytöstä aikana, jolloin niiden kielteisiä vaikutuksia ei tunnettu, sekä runollisia kuvia pölyttäjistä työssään.

Kasvinsuojeluaineiden, erityisesti neonikotioidien vaikutus suurina annoksia pölyttäjiin tulee selvästi todistetuksi, mutta vaikeampaa onkin päätellä, miten ne vaikuttavat pienempinä annoksina pitemmällä aikavälillä. Neonikotioidit kiellettiin Suomessa 2013, mutta niiden käyttö Suomessa on jatkunut toistuvilla poikkeusluvilla.

Kuningattaren kuolema, tiistai 23.8. klo 19.00, TV1 

Lue myös: Yhdistä nämä kaksi ekotekoa ja nouki talteen enemmän luonnonmarjoja – Pesäpaikat ja monipuolinen kasvillisuus ovat pölyttäjän kannalta lyömätön yhdistelmä

X