Kylmän maan kuningatar on ensimmäinen radiota varten tehty ooppera sitten vuoden 1950

Jaa artikkeli
© ilmari fabritius/yle kuvapalvelu

Riikka Talvitien säveltämä Kylmän maan kuningatar on ensimmäinen suomalainen radio-ooppera sitten vuoden 1950. Ylen Suomi 100 -ohjelmistoon kuuluvan kaksiosaisen suurtyön toteutti Radioteatteri yhdessä Radion sinfoniaorkesterin kanssa.

Mahdolliset ennakkoluulot ja vanhentuneet oopperakäsitykset sopii hylätä oitis. Nauravaisen säveltäjän kanssa voikin puolileikillisesti pohtia, edustaako radio-ooppera vaikkapa postmoderniuden jälkeistä sitaattitaidetta.

”Teoksessa on kaikkiaan 182 tunnistettavaa sitaattipätkää, joista vähän yli sata on kansallishymnejä. Hain sitä, että yhdistelmät tuottavat mielikuvia, ja kun kuulija tunnistaa jonkun melodian, hän koettaa sitten poimia muitakin”, Talvitie alustaa.

Säveltäjä toki tietää lyhyiden teemanpätkien vilistävän ohitse niin nopeasti, ettei kuulija välttämättä ehdi nimetä sitä, minkä tunnistaa. Sitaatit voi mieltää vaikka turistien kielellä kutsuvaksi sisäänheittäjäksi, sillä ennen kaikkea Talvitien sävelkieli on uutta ja omaa.

”Työtapa tuottaa yllättävyyttä, ja henkilöhahmot on vedetty tarkoituksella vähän överiksi. Alkupuoli on vielä aika humoristinenkin kaikkine kännyköineen, mutta teos vakavoituu loppua kohden”, Talvitie täsmentää urakkaa.

Kylmän maan kuningatar ei sijoitu yksittäiseen aikaan ja paikkaan, vaan tarina virtaa esimerkiksi kalevalaisten myyttien ja eri kansallisuusaatteiden avaruuksissa.

Ainutlaatuisen teoksen synnystä kuvattiin mainonnassa käytettävää filmimateriaalia, mutta esimerkiksi televisiodokumenttia siitä ei olla tekemässä.

Kylmän maan kuningatar, la 2.12. klo 19.03 Yle Radio 1

X