Markus Liimatainen ja kunniatehtävä kriisiviestijänä: ”Valtaosa palautteesta on myönteistä”

Ylen Markus Liimatainen uskoo, että hänen rauhanturvaajataustastaan on ollut hyötyä koronalähetysten toimittamisessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Markus Liimatainen siirtyi huhtikuun alussa valmistelemaan korona-aiheista sarjaa, joka esitetään tv:ssä kriisin jälkeen. Suorissa lähetyksissä hän esiintyy jatkossa esimiestensä toiveiden mukaan. ”Olen ilmoittanut, että olen käytettävissä siellä, missä minua eniten tarvitaan.”

Ylen Markus Liimatainen uskoo, että hänen rauhanturvaajataustastaan on ollut hyötyä koronalähetysten toimittamisessa.
Teksti: Anu Räsänen

Yksi Suomea yhdistävistä tekijöistä koronakriisin alussa oli Markus Liimatainen asiantunteva ja läsnäoleva toimittajan työ päivittäisissä erikoislähetyksissä.

Uutisista ja A-studiosta tuttu Liimatainen työskentelee nykyisin tuottajana Ylen Tapahtumat-yksikössä. Kun uutisista tiedusteltiin, olisiko talon muissa yksiköissä valmiutta auttaa kriisin aikana, Liimatainen ilmoittautui vapaaehtoiseksi. Häntä pyydettiin juontamaan suoria lähetyksiä.

Liimatainen on työskennellyt myös tiedotusupseerina Kosovossa 2004. Hän uskoo, että rauhanturvaajataustasta oli hyötyä erikoisen, nopeasti muuttuvan tilanteen uutisoinnissa.

”Minulla napsahti heti päälle samanlainen vaihde kuin Kosovossa, kun siellä oli isot mellakat. Fiiliksetkin olivat samankaltaisia: tällä työllä on oikeasti merkitystä. Juuri sen merkityksellisyyden vuoksi alun perin toimittajaksi hakeuduin”, Liimatainen sanoo.

Huhujen kommentointi lähetyksessä on riski

Liimatainen kuvailee koronauutisointiin lähtemistä vapaaksi pudotukseksi, jossa ei tiedä mihin ja milloin laskeudutaan. Tiedot muuttuvat ja täydentyvät päivittäin, ja paljon huhuja ja kauhukuvia olisi tarjolla. Ruudun toisella puolella janotaan tietoa, toivoa ja varmoja vastauksia.

Liimatainen on ollut toimittajana samantapaisessa tilanteessa Turun puukotuksen ja Ranskan terrori-iskujen jälkeen. Näistä kokemuksista oli hyötyä, samoin kuin rauhanturvaajataustastakin.

”Kriisin hetkellä ihmiset haluavat ensisijaisesti tietää, miten tämä vaikuttaa minun elämääni. Yritin pitää takaraivossa sen, etten ainakaan syyllisty paisuttelemaan tai rakentamaan uhkakuvia. Hysteriaahan olisi helppo luoda, jos haluaisi”, Liimatainen sanoo.

Liimatainen pitää tärkeänä, että koronalähetyksissä kerrotaan vain varmoja ja luotettavista lähteistä vahvistettuja tietoja. Vaikka kiusaus katkoa huhuilta siivet on suuri, siinä on riskinsä.

”Jos kysyn haastateltavalta, onko tällainen netissä liikkuva huhu totta, olen jo lausunut asian ääneen suorassa lähetyksessä. Tällaisessa poikkeustilanteessa on erityisen tärkeää miettiä, mitä kysytään ja miten kysytään.”

Vastaus jokaiseen palautteeseen

Liimataisen mukaan koronakriisin keskellä Ylen rooli luotettavan tiedon jakajana on korostunut. Tämä näkyy katsoja- ja kuulijaluvuissa sekä palautteen määrässä.

”Valtaosa palautteesta on myönteistä, ja sitä on ollut suorastaan hämmentävää ottaa vastaan. Kyllä meinaa raahelaisella pojalla mennä yli. Mutta pääasia tietenkin on, että ihmiset ovat tyytyväisiä työhömme.”

Markus Liimatainen pitää koronalähetysten juontamista kunniatehtävänä. Myös runsas palaute tuntuu kunnianosoitukselta. Tämän vuoksi hän vastaa jokaiseen sähköpostiin henkilökohtaisesti, samoin kaikkiin katsojapuheluihin.

”Jos ihminen näkee sen vaivan, että kaivaa yhteystietoni esiin ja haluaa jakaa huolensa koronasta kanssani, en tietenkään lyö luuria korvaan.”

Katsojien kannustavat viestit ovat auttaneet Liimataista jaksamaan tiiviin työputken. Voimaa tuovat myös juoksulenkit ja ennen muuta oma perhe.

”Kun tulin kotiin studiolta, etätöitä tekevä vaimoni totesi useimmiten, ettei ehtinyt katsoa lähetystä, päivitti lasten tilanteen ja siirsi vastuun heistä minulle. Työasiat unohtuvat nopeasti 5- ja 8-vuotiaan kanssa touhutessa.”

Yle seuraa koronatilannetta ajankohtaislähetyksissään.

Lue myös: Silicon Valley, Baby: Kahvimies Kalle Freese haluaa olla hyvän kahvin sanansaattaja

X