Meeri Koutaniemi, irti kuvasta -sarja syntyi, kun valokuvaajalle ehdotettiin ohjelmaa kuvataiteesta – ”Suutari ei näe omia kenkiään”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Meeri Koutaniemi, irti kuvasta
Meeri Koutaniemi, irti kuvasta on uusi kahdeksanosainen dokumentaarinen ohjelmasarja kuvataiteesta. © Christian Pirskanen
Visuaalisesti häikäisevässä sarjassa valokuvaaja Meeri Koutaniemi seuraa taidetta upottavalta suolta museoiden pylvässaleihin. Matkallaan hän tapaa kahdeksan suomalaista kuvataiteilijaa, jotka paljastavat miten he työskentelevät, ajattelevat ja miksi tekevät taidettaan.

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi ja Gimmeyawallet-tuotantoyhtiö ehtivät kehitellä erilaisia ideoita tv-sarjaksi lähes vuosikymmenen ajan, ennen kuin Yle ehdotti heille kuvataideaiheisien ohjelmien tekemistä ja Meeri Koutaniemi, irti kuvasta syntyi.

”Kuvataide on niin lähellä minua, etten tullut edes ajatelleeksi sarjan tekemistä aiheesta. Suutari ei näe omia kenkiään”, Meeri Koutaniemi naurahtaa.

Koutaniemi halusi kohdata sarjassa nykypäivän taiteilijoita ja keskustella heidän kanssaan siitä, mitä kaikkea tapahtuu, ennen kuin teos on valmis pantavaksi esille.

”Katsomme tavallaan taiteen konepellin alle: minkälaiset moottorit ja työprosessit siellä on, millaista ajattelua ja millainen taiteenfilosofia. Se myös rikkoo taiteilijamyyttiä, kun alamme ymmärtää taidetta näiden ajatteluprosessien kautta.”

Koutaniemelle oli tärkeää saada sarjaansa useiden eri alojen kuvataiteilijoita. Hän iloitsee siitä, että monet heistä tekevät töitä yli raja-aitojen.

”Se on minusta ihanaa, että ihmisiä ei tarvitse lokeroida. Omassa työssänikin olen pyrkinyt noudattamaan periaatetta, että aina pitää pysyä liikkeessä ja haastaa itseään”, Koutaniemi sanoo.

”Edelliset kaksi vuotta olen tehnyt ihanaa haasteiden ja epäonnistumisten matkaa keramiikan parissa. Rakastan sitä, että saan epäonnistua ja oppia kantapään kautta.”

Meeri Koutaniemi, irti kuvasta, torstai 2.12. klo 21.00, Teema&Fem

Lue myös: Anna-lehti: Meeri Koutaniemi on aina halunnut poiketa normeista: ”Jo 8-vuotiaana ompelin itse vaatteita, jottei samanlaisia olisi ollut muilla”

X