Muhammad Ali -dokumenttisarja iskee sanavalmiin legendan elämään: ”Halusin olla se musta, joka sanoo teille yhä totuuden päin naamaa”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Mirrorpix / Florentine Films / PBS / Yle
© Mirrorpix / Florentine Films / PBS / Yle
Tämä on herkkua. Tarkka historia amerikkalaisesta nyrkkeilijä-megapersoonasta Muhammad Alista on todella sykähdyttävä. Ken Burns ryhmineen tekee paneutuvia syväluotauksia, tässä kahdeksan osan verran.

Ken Burnsillä ei ole pienintäkään teennäisyyttä afroamerikkalaisen aiheen parissa, sillä jo hänen suuri läpimurtonsa dokumentaristina oli 10-osainen kokonaisesitys jazzista 20 vuotta sitten.

Raskaan sarjan kolminkertainen maailmanmestari Muhammad Ali eli alkuaan Cassius Clay oli niitä ihmisiä, jotka eniten mullistivat 1960–70-lukujen maailmankuvaa. Alin puheryöpyt ovat älykkäitä, runollisia ja vitsikkäitä.

Jo varhain hän tykitti: ”Halusin olla se musta, joka valtaa valkoiset televisionne, sanomalehtenne, satelliittinne ja miljoonashekkinne ja sanoo teille yhä totuuden päin naamaa.”

Burnsin saadessa käyttää kahdeksan jaksoa syntyy kuin luonnostaan voittamaton rakenne: on aikaa jokaiselle ottelulle – rinnastettuna siihen, miten Muhammad Alin sanoma ihmisille kehittyi samaan aikaan.

Historia: Muhammad Ali, ti 11.1. klo 21.00, Teema & Fem

X