Neliosainen Siltsu-dokumentti kertoo huipulta pudoneen tangokuninkaan tarinan

Ohjaaja Minna Duftonilla on vauhti päällä. Mitä enemmän kerrontakeinoja vaihdellaan ja drooni pörrää, sitä hajanaisemmaksi neliosainen sarja muuttuu.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ohjaaja Minna Duftonilla on vauhti päällä. Mitä enemmän kerrontakeinoja vaihdellaan ja drooni pörrää, sitä hajanaisemmaksi neliosainen sarja muuttuu.
Teksti: Tero Kartastenpää

Alussa kerrotaan, että dokumenttisarja Jari Sillanpäästä on tehty ilman iskelmälaulajan kohtaamista. Se ei ole totta, Siltsun tekijöiden onneksi. Päähahmo tulee mukaan kakkososassa.

Sitä ennen kameraan tuijottavat nuoruuden työkaverit ja taustavaikuttajat. He kertovat, miksi ruotsinsuomalaisesta baarimikosta tuli ammattilaulaja.

Dufton on tehnyt pitkän uran televisiossa, hankkinut tutkinnon sensitiivisten aiheiden käsittelemiseen ja saanut vetovastuuta esimerkiksi dokumenttisarjassa Punkaharjun pojat. Iltapäivälehtiseuratussa teoksessaan Dufton keskittyy näyttämisen sijaan selostamaan.

Vuosikymmenien kuvamateriaali on koottu ansiokkaasti. Käytössä on esimerkiksi varhainen videotallenne Sillanpään laulusta. Valitettavasti Siltsussa ei luoteta horjuvan videonauhan voimaan samaan tapaan kuin vastaavissa julkkisdokumenteissa kuten Wham! tai The Princess.

Jari Sillanpää jää etäiseksi

Aloitusosassa ei ymmärretä luoda johtolankoja siihen, miksi hyväntuulisuudesta tunnettu laulaja syyllistyi myöhemmin huume- ja siveysrikoksiin.

Sittemmin Sillanpää on tajunnut, että vain tunnustuspuheella ura voi jatkua. Dufton ei silti lähde seuraamaan, millaista elämää laulaja elää nykyään vaan antaa tämän tunnepuhua studiohaastattelussa.

”Pällistelevänä jeesusteluna”, mediatutkija Susanna Paasonen kuvailee skandaalien seuraamista. Se tiivistää hyvin myös päätösosan ripittävän tunnelman. Asiantuntijat vaativat julkkikselta esimerkillisyyttä. Ihan kaikilla ei tunnu olevan ymmärrystä siitä, mikä ero on rikoksella ja julkisuudella rankaisemisella.

Sillanpää puhuu itsestään kaarrellen. On ollut rankkaa. Iloa on tuonut laulaminen ja se, että ihmiset tervehtivät ”Siltsua” ulkosalla.

Nöyryyden odottajat joutuvat pettymään. Sillanpää kertoo tehneensä itselleen pahaa, eikä voi pyytää sellaista muilta anteeksi.

Siltsu, torstai 14.9. klo 21.00, MTV3

X