Oikean Punaisen lokakuun tapaus on mahtipontinen kanadalaisdokumentti

Jaa artikkeli
© Yle
© Yle
Kaksiosainen dokumentti selvittelee sitä, kuinka vakuutusmyyjä pystyi ujuttamaan esikoistrilleriinsä salaiseksi luokiteltua materiaalia sukellusveneistä ja niiden toiminnoista.

Lisäksi selvitellään, mikä yhteys Clancyn tarinalla on 1968 kadonneeseen neuvostoliittolaiseen K-129 -ydinsukellusveneeseen.

Sekä neuvostoliittolaisten että amerikkalaisten yritykset löytää K-129:n hylky ovat tiedossa. Amerikkalaiset sen löysivät 1974, ja kun asia vuoti julkisuuteen, siitä tuli diplomaattinen selkkaus.

Amerikkalainen vakuutusmyyjä Tom Clancy nousi teknotrillerien kantaisäksi ensimmäisellä romaanillaan Punaisen lokakuun metsästys vuonna 1984. Kuusi vuotta myöhemmin romaanista tehtiin elokuva, jonka pääosassa olivat Sean Connery ja Alec Baldwin.

Oikean Punaisen lokakuun tapaus -kanadalaisdokumentin vihjaama väite on tämä: Clancy oli itse asiassa CIA:n agentti ja hänen romaaninsa CIA:n tietoinen yritys heikentää Neuvostoliittoa paljastamalla salaisia, Neuvostoliitolle haitallisia tietoja populaaritrillerin keinoin.

Mikäli dokumentti olisi vähemmän mahtipontinen ja sen mainoskatkoille varatut paikat vähemmän ilmeisiä, kokonaisuus olisi hivenen uskottavampi.

Oikean Punaisen lokakuun tapaus, to 9.12. klo 20.00, TV2

X